Főoldal » Schrödinger macskája és a személyes fejlődésed

Schrödinger macskája és a személyes fejlődésed

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Már egy jó ideje úgy alakult, hogy mindenhol “üldöznek” a macskák… Facebookon, videokban, tréninganyagokban… Múlt héten pedig a TV-ben. Ráadásul Schrödinger macskájának képében. Coachként pedig a Schrödinger-féle macska esete rögtön el is gondolkodtatott, és elkezdtem alkalmazni a kvantummechanikát az emberi pszichére is…

Nagyon nem akarom bonyolítani a dolgot, rövidre fogom. Schrödinger egy Nobel-díjas osztrák fizikus volt, aki ugyan csak megsejtette az elméletet, ellenben annál határozottabban hirdette, hogy minden dolog (anyag, energia, stb.) egyidejűleg, azaz időben párhuzamosan, többféle állapotban léteznek. Attól, hogy mi csak egyfélét látunk, még ugyanúgy létezik a részecske, test, stb. máshol és másféleképpen, másféle állapotban. Azaz Schrödinger azt mondta, hogy ha lenne macskája, az egyszerre lenne állapota szerint élő és holt is. (Azóta meg két matematikus vett a fáradságot arra is, hogy matematikailag bebizonyítsa, ez tényleg így van!!!)

Ha ebbe jobban belegondolsz, akkor ez azt jelenti, hogy mindenben és mindekiben megvan minden, és annak az ellenkezője is. Coaching szempontból: mindenre képesek vagyunk – és az ellenkezőjére is. 

Rémlik még, hogy Henry Ford mit mondott? 

Akár azt hiszed, hogy képes vagy rá, akár azt, hogy nem, mindenképpen igazad lesz!

Ha a kvantummechanika felől nézed az idézetet, akkor most már nem csak egy éles eszű, és a világot sajátos szemszögből látó ember véleményét látod, hanem azt is, hogy emögé a kvantummechanika adhatja a tudományos hátteret. (Engem speciel roppantul érdekelne erről egy gyakorló pszichológus véleménye is.) 

Az biztos, hogy gyakorló coachként az a tapasztalatom, hogy nagyon is van az elméletben valami. Éppen a coaching során szerzett tapasztalatom miatt választottam mottóként a Walt Disney idézetet:

Ha meg tudod álmodni, meg is tudod csinálni!

Mert a képesség bennünk van. Arra is, hogy bent ragadjunk a kényelmi zónánkban, és minden maradjon a mostani, általunk ismert állapotban, de arra is, hogy egészen másképpen éljünk. Az én feladatom coachként éppen az, hogy megmutassam az ügyfélnek, hogy megvannak benne ezek a képességek.

Szóval határ a csillagos ég!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.