Főoldal » Scratch – objektumorientált programozás gyerekeknek

Scratch – objektumorientált programozás gyerekeknek

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Scratch egy ingyenesen letölthető objektumorientált programozási környezet, mely kiválóan alkalmas arra, hogy felkeltse a gyerekek érdeklődését a programozás iránt.

A Scratch készítői egy olyan környezet megírására vállalkoztak, amelyben a programozás módja és tárgya a programozással ismerkedők számára érdekes és látványos.

Az objektumorientált (szereplőközpontú) programozás támogatja az interaktív programok (például játékok) készítését, és segítségével kevésbé kell elvonatkoztatni a köznapi valóságtól.

A környezet lehetőséget nyújt álló- és mozgóképi, hangi és zenei elemek vegyes használatára, így különböző tartalmakat és gondolatokat változatos médiaelemekkel lehet közvetíteni.

Az elkészült programok feltölthetők a nemzetközi oldalra, ahol lehetőség van másoktól tanulni, mások munkáit értékelni, javaslatot tenni és fogadni. A programkódot mindenki a saját nyelvén tekintheti meg (ha a megfelelő fordítás létezik), így a programkódot készítő, és az azt megtekintő személyeknek nem kell érteniük egymás nyelvén.

Az 1.1-es verziótól kezdve a Scratch magyar nyelvű parancsokkal is használható. A magyar nyelv beállításához nem kell kiegészítőket telepíteni: a többi fordítással együtt beépítették a programba.

Első lépésként megismerkedtünk a Scratch felületével, és néhány funkciójával. Animációt többféleképpen is lehet létrehozni, első alkalommal a képkockák váltakozásával hoztunk létre mozgó figurákat.

Néhány jól sikerült munkát fel is töltöttünk a Scratch nemzetközi oldalára, ahol legnagyobb meglepetésünkre, a világ különböző tájairól kaptunk hozzászólásokat.

Scratch Project

Óravázlat és néhány elkészült munka itt található.

Forrás: http://scratch.inf.elte.hu/lecke/attekintesek/ismerteto

http://www.gyakorolj.hu/tanmenetek/nyolcadik4-8tanmenet.php#ide2

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.