Főoldal » Se tandíj, se felvételi vizsga

Se tandíj, se felvételi vizsga

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Se tandíj, se felvételi vizsga, a nyugati környezet egy ugrásra van. Hogyan lehet osztrák diplomát szerezni, és mit ér az álláspiacon?

Szabados Viktor már diplomamunkáját írja a bécsi Wirtschaftsuniversitäten (közgazdasági egyetem), emellett egy osztrák tulajdonú cégnél dolgozik Budapesten. Egyike azoknak a magyar fiataloknak, akik Ausztriában végzik felsőfokú tanulmányaikat. Viktor ezenkívül több éve vezeti a Bécsben működő Magyar Diákok Egyesületét.

Az általa gyűjtött friss statisztikákból kiderül: egyre népszerűbb az ausztriai felsőoktatás a magyar fiatalok között. Folyamatosan nő a magyar hallgatók száma. Míg 2006-ban 1100-an tanultak, 2009 végén már majdnem 1500 magyar hallgatót regisztráltak. 75 százalékuk Bécsben, 15 százalékuk Grazban tanul- mondja.

Az osztrák felsőoktatás növekvő népszerűségének több oka is van: az EU-csatlakozás óta szabad az út az osztrák felsőoktatásba, nincs tandíj, nincs felvételi vizsga (néhány szak kivételével), és elismerik a magyarországi érettségit. A könnyű bejutást és az olcsó tanulást sok német fiatal is kihasználja. Az utóbbi években a németek elárasztották az ausztriai egyetemeket. Elképzelhető, hogy a jövőben lesz valamilyen szintű felvételi, de jelenleg többségében nincs szűrő-vázolja a trendeket Szabados Viktor.

500 euró a havi megélhetés

Két évvel ezelőtt szerzett diplomát az osztrák felsőoktatásban Erdey-Grúz Mária, aki a Budapesti Gazdasági Főiskola közgazdász diplomáját Bécsben az Universität Wien gazdasági informatika szakán mesterképzéssel egészítette ki.

Ez a képzés Magyarországon akkor nem létezett, de elérhető volt Bécsben. Egyszerűen zajlott a felvételi: felmentem az egyetem weboldalára, kinéztem a szakot, regisztráltam magam az interneten, beadtam a szükséges papírokat, majd egyszerűen beiratkoztam. Ilyen gyorsan ment- mondja.

Máriának még nem volt szerencséje, ugyanis 2006-ban, amikor elkezdte a képzést, félévente 365 eurót – körülbelül 100 ezer forintot – kellett fizetnie tandíj címén, ám ezt azóta eltörölték. Jelenleg az intézmények szemeszterenként jelképes összeget, körülbelül 17 eurót (3700 forintot) kérnek minden hallgatótól.

Ez persze nem minden, hiszen meg is kell élni Ausztriában. Egy hónap Bécsben szerény életvitellel körülbelül 500 euróból (150 ezer forint) hozható ki . Erdey-Grúz Máriának a tandíj miatt nehezebb dolga volt, de megoldotta. “Az első félévben megtakarított pénzemből éltem, a második szemesztertől pedig az egyik tanszéken kaptam tanulmányi asszisztensi állást. Ebből meg tudtam élni. A tanszékek gyakran keresnek hallgatói munkaerőt, amihez nem is kell munkavállalási engedély. Rám egy jól sikerült házi dolgozat miatt figyeltek fel, ilyen apróságok is számítanak.”

Nincsenek évfolyamok

“Az osztrák felsőoktatási rendszer sokkal rugalmasabb a magyarnál. Bármelyik félévben elkezdhetjük a szakot, és javarészt egyénileg lehet ütemezni a tantárgyakat és a vizsgákat. Sajnos az első félévekben személytelen az egyetem, a vizsgák a közgazdasági egyetemen többnyire feleletválasztós tesztek, amelyeket gépek értékelnek és osztályoznak. A személyes vizsgák később következnek”- mondja Szabados Viktor. Nehezíti a beilleszkedést, hogy az egyénileg összeállított tanrend miatt nincsenek hagyományos csoportok, sem évfolyamok.

Szintén általános megfigyelés: az órákra járás önmagában nem javítja a nyelvtudást. “Az egyetemi órák elsősorban a szaknyelvi ismeretet bővítik. A hétköznapi nyelvtudásban akkor fejlődtem igazán, amikor tanszéki asszisztensként intéztem a hallgatói ügyeket” – jegyzi meg Erdey-Grúz Mária. Hozzáteszi, a vizsgákon az értékelés szigorúbb a magyarnál. Ott a legjobb osztályzat, az 1-es bizony ritkaságnak számít, így már a 3-asnak is nagy az értéke. Mária a Bécsben tanultakat összességében hasznosnak tartja. “Máig kapcsolatban vagyok az egyetemmel, projekteken dolgozom velük.”

Karrierépítés tanulás alatt

Kardinális kérdés egy magyar fiatal számára, hogy mit ér az osztrák diploma az álláspiacon. “Magyarországon az osztrák és a német hátterű cégeknél egyértelműen előnyösnek látom a külföldi végzettséget. Az osztrák diploma emellett bizonyítéka a magas szintű nyelvtudásnak, az alkalmazkodó készségnek, a nyitottságnak”- véli Juhos Andrea karrier-tanácsadó. Tapasztalatai szerint jó az osztrák műszaki, informatikai és közgazdász diploma megítélése Magyarországon; jogi végzettséggel viszont szerinte rosszabbak a kilátások.

Emellett az sem elhanyagolható előny, hogy a diplomázás után a helyi ismeretségeknek, kapcsolatoknak köszönhetően könnyebb munkát találni Ausztriában, mintha Magyarországról próbálkozna az ember. A fizetés pedig három-, négyszerese a magyarországinak.

Juhos Andrea arra hívja fel a figyelmet, hogy a kinti tanulás ne merüljön ki a vizsgákra készüléssel, azok letételével, ugyanis a papír önmagában kevés az elhelyezkedéshez. “Arra biztatnék mindenkit, használja ki a Bécsben kínálkozó karrierépítési lehetőségeket. Vegyen részt az egyetemi diákkörök munkájában, építsen kapcsolatokat diáktársaival. Ne csak magyarokkal barátkozzon, hanem osztrákokkal is! Vállaljon diákmunkát vagy szakmai gyakorlatot egy cégnél, forduljon a karrierirodához.”

Ugyan Magyarországon is működnek már karrierirodák, az ausztriaiak mégis néhány lépéssel előttünk járnak. Az Universität Wien irodájában (www.uniport.at) például tapasztalt – blogot is író – karrierszakértők dolgoznak, akiknél ingyenesen lehet személyes tanácsadáson részt venni.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.