Főoldal » „Sötétben” alapított iskolák?

„Sötétben” alapított iskolák?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Tombol a nyár, ki gondol mostanában az oktatásra? Legfeljebb egy-egy időutazó pedagógus tölti álmodozással az időt. A rügyfakadással sem a gyümölcs reménysége érkezett, hanem megannyi kétség: vajon meddig lesz még iskolánk? A tavasz a bizonytalanságot hozta, lépten- nyomon iskolabezárás, csőd, összevonás, megszűnés kifejezések repkedtek a levegőben, ha az iskola szóba került. Alapításról, pedig csak néhány, valóban elszánt és vakmerő ember mer álmodozni.

Valószínűleg sokkal könnyebb helyzetben volt Nursiai Szent Benedek, a Bencések „atyja”, amikor a „sötét középkorban” másfél évezreddel ezelőtt megalapította az első kolostori iskolát. Magyarországon Bakonybélben, Pannonhalmán, Pécsváradon és Zalaváron nyitották meg kapuikat a középkor oktató-nevelő intézményei.

Az alap-, közép- és felsőfokon valószínűleg mindent megtanultak a diákok, ami a tudomány akkori állása szerint elengedhetetlenül szükséges volt

Olvasást és éneket alapfokon oktattak. A „hét szabad művészet” , úgymint grammatika, retorika, aritmetika, geometria, dialektika, asztronómia és zeneelmélet középfokú tananyag volt. Alaposan elsajátították a latin nyelv szabályait, írásművészetet, logikus érvelés szabályait. Elemi jogi ismeretek mellett jártasságot szereztek az időszámítás, csillagászat, földrajzi és egészségügyi tapasztalatokból.

Az akkori élet történéseinek megértésén túlmenően tájékozottá váltak a múltbéli eseményekben is.

Jogi és orvosi ismereteket, teológiát és filozófiát a legmagasabb szinten, felsőfokon oktattak.

 Vakáció lévén – éppen aktuális iskolabezárási hír hiányában – a múlton tűnődöm. 1500 évet mentem vissza az időben, ízlelgetem a tantárgyak elnevezéseit, a mögöttük lévő tartalmakat és azok hasznosságát kutatom.  Önkéntelenül is összehasonlítást végzek. Vajon tényleg annyira sötét volt az a középkor? S vajon nem kellene-e manapság is tanítani, mondjuk a logikus érvelés szabályait?

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.