Főoldal » Szakkörök és különórák dilemmája

Szakkörök és különórák dilemmája

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Iskolakezdéssel sok családban felmerülő dilemma lehet, hogy a gyermek szabad idejét milyen szakkör vagy különóra keretében töltse el a tanév során.

Fontos és nem elhanyagolható kérdés, hiszen egy körültekintően megválasztott szakkör a gyermek egész életére kihathat, így nem szabad, hogy divatból járjon a gyermek szakkörre!

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, amikor szakkört választunk a gyermekünknek?


A gyermek érdeklődési körébe tartozzon a szakkörön végzett tevékenység!

Gondoljunk bele, felnőttként sem szeretünk olyan tevékenységeket folytatni, amihez nem sok kedvünk van! Nincs ez másképpen a csemeték esetében sem!

Ha örökmozgó a gyermekünk, akkor tanácsos mozgásos szakkörre beíratni, ahol a felesleges energiáját levezetheti. Ilyen szakkör lehet az aerobik, tömegsport, úszás, tánc.

Ha kézügyességet szeretnénk fejleszteni és gyermekünk szeret bíbelődni különböző anyagokkal, akkor nem kérdés, hogy valamilyen kézműves szakkör a megoldás.

Ha szeretnénk, hogy gyermekünk közösségi életet éljen, akkor tánckör, sportkörök, színjátszó szakkörök ideális lehetőséget nyújtanak.

Ha a gyermekünk intelligenciájára szeretnénk hatni, akkor különböző tantárgyakhoz kapcsolódó szakkörre írassuk be, de a sakk szakkör is elterjedőben van.

Térképezzük fel az iskolában vagy a lakóhelyünkön kínált szakköri lehetőségeket, mielőtt kiválasztásra kerülne a sor!

Ne kapkodjuk el a döntést, melyik szakkörre járjon a gyermekünk! Üljünk le és beszéljük meg közösen, mit szeretne majd a tanév során a tanuláson túl végezni!

Elsősorban azáltal, hogy az iskolai kínálatból vagy a lakóhelyünkhöz közeli szakkörök listájáról választunk nem csak pénzt spórolunk, hanem a gyermek  és felnőtt idejét sem pazaroljuk az utazással, a gyermek bátrabban mozog a megszokott falak között.

Érdemes a szakkört vezető pedagógusról informálódnunk( hány éve vezeti a szakkört, mennyire népszerű az általa vezetett szakkör, milyen eredményeket ért el a szakkör, mire lehet számítania tanév végén).

Ne vállalja túl magát a gyermek szakkörökben!

A gyermekünket ismerve annyi szakkört és különórát engedélyezzünk számára, ami által nem lesz túlterhelt. A gyerekek tele vannak energiával, viszont nekik is fontos az úgymond semmittevés, amikor kedvükre szabadon játszhatnak. Egy túlzsúfolt nap után ne csodálkozzunk, ha morcosak lehetnek!

Közösen beszéljük meg a csemetével melyik szakkör lenne számára a leghasznosabb és miért éppen az!

Beszéljünk a gyermekkel szakkör ügyben!

Vitassuk meg a gyermekkel, miért szeretne a szakkörre járni!

Nyomatékosítsuk benne, hogy ha beiratkozásra kerül a sor, akkor egy hét múlva nem léphet ki a szakkörből, ezért jól gondolja meg mihez lenne kedve!

Érdeklődjünk, mi szükséges a szakköri tevékenységhez!

Ne legyünk restek tájékozódni, hogy milyen felszerelés szükséges, milyen gyakorisággal a szakkörben való részvétel zavartalan működéséhez!

A szakkörök célja elsősorban a gyermek szabad idejének hasznos eltöltése mellett a tehetségkutatás és gondozás. Ennek tudatában javaslom, ha a gyermek tehetséges a szakkörben, akkor érdemes további hozzá hasonló szakkörön tájékozódni, érdeklődni, szakkört vezetővel konzultálni a további lépésekről.

 A szakkörök haszna a közösségi tudat formálása, személyiségfejlesztés, bizonyos esetekben pályaorientáció, esztétikai vagy egészségtudatos életmódra nevelés (sport, művészet), kitartásra, felelősségtudatra való felkészítés és nevelés.

 

Bízom benne, hogy a kedves Olvasónak sikerül majd csemetéjével együtt körültekintően választania a szakköri kínálatból!

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.