Főoldal » Személyiségépítés zenével

Személyiségépítés zenével

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

     A zene fantasztikus hatással bír a személyiségre. Feldob, mozgásra késztet, elgondolkodtat, érzéseket és érzelmeket kelt, ellazít, megnyugtat és elaltat. Egyenest a lélekbe hatol, túl a logikán és az értelmen, megfog, megragad, erőt ad, szórakoztat, örömöt okoz, simogat, szomorúvá tesz, vagy megmosolyogtat. Művészként szólaltatja meg a legbensőbb érzéseket, rejtett és elfeledett élményeket hoz elő, lehangol vagy „istenné” tesz.

Mit keresel a zene által?

Majd mindenki hallgat zenét, de kevesen veszik a fáradságot, hogy megfigyeljék, a különböző típusú zenék hogyan hatnak rájuk. Addig csak-csak eljutnak, hogy nagyjából meghatározzák, mi az ami tetszik, de kevesen tudják elmondani, pontosan milyen hatásokat keltenek bennük és melyeket keresik.
Ha valaki csak „egytípusú” zenét hallgat, valószínúleg egyfajta élményre vágyik, bár lehet, hogy az a típus éppen sokoldalú. Mint minden másból, a zenéből is lehet következtetni az illető beállítottságára, de nem egy az egyben. Például ha valaki nagyon durva zenéket hallgat, egyáltalán nem biztos, hogy agresszív, erőszakos természetű, csak éppen ilyen zenében találja meg valami kifejeződését.

A zene hatásai

Mivel a zene egy hatáskeltő generátor, célzottan alkalmazom. Sokan egész nap zenét hallgatnak, vagy inkább rádiót, így viszont nincs befolyásuk arra, hogyan hat, vagy végig valamilyen stimuláció éri őket. Persze erre sokan azt mondanák, a legtöbb zene nincs különösebb hatással rájuk, azonban a zenében éppen az a szép, hogy észrevétlenül (tudatos gondolatainkat megkerülve) suhan a lelkünkbe. Aki rádiót hallgat, azt mindenféle zenei inger érheti, akin pedig folyton mp3 lejátszó, vagy egyéb eszköz fülhallgatója van, mindig stimulálja magát.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a csendnek megvan a maga szerepe, s sokan olyan mértékben hangingerekhez szoknak, hogy „zaj” nélkül nem is érzik jól magukat. Semmilyen zenének sincsen olyan hatása, mint a csendnek. A csend olyan a hangnak, mint a fehér a színeknek, mindegyik benne van.
Hét csoportra osztottam a zenei hatásokat, jellegük alapján.
Az első hatástípus, amikor a zene hallgatása szórakoztat, élvezetet, örömet nyújt.
A második, amikor a zene mozgásra késztet, táncra perdít, esetleg sportra.
A harmadik esetben relaxál, ellazítja testünket-lelkünket, békét és nyugalmat áraszt.
A negyedik esetben erős érzelmeket fejez ki, amely lehet például düh, szomorúság, feldobottság, fájdalom, öröm.
Az ötödik típus emlékeket és/vagy érzéseket idéz fel, felszínre hoz mély, belső élményeket.
A hatodik lehetőségnél a zene inspirálóan hat. Kedvet csinál, ötletek megszületését segíti, fokozza a kreativitást, új gondolatokat szül.
A hetedik hatás a lelkierő növelése, amikor a zene pozitív gondolatainkat erős érzésekkel tölti meg.
Lehetne a sort tovább folytatni, de remélhetőleg a lényegesebbeket sikerült érinteni. Hozzá kell tenni, hogy a hatást nagyban befolyásolja az ember beállítottsága, lelkiállapota és gondolatai. Ugyanazon zenék más-más emberekre különbözőképpen hathatnak.

A zenék fő típusai, legdominánsabb jellemzőik alapján

8 fő jellemző alapján soroltam különböző csoportokba a zenéket, majd ezek érdekesebb párosításait, néhány példával.
Lassú – kifejezetten lassú tempójú zene pl. downtempo.
Gyors – A szokottnál nagyobb sebességű műfajok. Az átlaghoz képes gyors az eurobeat (italo disco – hi nrg), (Bpm számot tekintve vannak sokkal gyorsabb stílusok, de azok más kategóriába is tartoznak ld. alább.)
Lágy – Puha, kellemes, lágy hangzású stílusok, pl. a relaxációs és meditációs zenék nagy része.
Kemény – Erős, ütős, néha durva, vagy agresszív hangzású zenék. Sokféle van, azonban ezek más kategóriába is kerülnek, ezért itt a heavy metal-t és a hardstyle-t említem.
Ritmusos – Kifejezetten a ritmuson alapuló tánczenék, főként a latinos stílusok.
Ütemes – Az ütemen, vagy az ütemek bizonyos módú egymásrakövetkezésén van a hangsúly. Ilyenek a dobon alapuló zenék, mint a tribal, tribal house, vagy a speciális ütemekre épülő breakbeat, minimal techno, jungle, tech-house és dubstep.
Dallamos – A dallam áll a középpontban. Ilyen a pop rock, az italo disco nagy része, a modern classical és a dream trance is.
Nyújtott (progresszív) – Leginkább a progresszív alstílusok, amelyben a hangok meglehetősen elnyújtottak, egyfajta hipnotikus hatást keltve, a sebessége változó lehet. Ezek a zenék többnyire hosszabbak az átlagnál. Pl. progressive rock, krautrockprogressive house, progressive trance.

Jellegzetes csoportosítások hangzás alapján

Lassú és lágy – chill out, deep house
Lassú és ütemes – IDM (intelligent dance music)
Lassú és dallamos – soft rock
Gyors és kemény – hard trance, hardcore, gabber, speedcore
Ritmusos-ütemes – break(s), electro, acid house, acid techno, electro house
Ritmusos-dallamos – disco, latino disco, latino house, eurodance
Gyors és ütemes – drum n bass
Kemény, ütemes – EBM (electronic body music)
Gyors, dallamos – hi nrg

Lassú, lágy és dallamos – pop, soul
Lassú, lágy és (néha) nyújtott – ambient
Gyors, kemény, ütemes – acid trance
Gyors, kemény és dallamos – happy hardcore
Gyors, ritmusos, dallamos – rock and roll, italodance (többsége)
Gyors, kemény, ütemes – jumpstyle
Gyors, kemény és nyújtott – goa trance, psy-trance
Lassú, ritmusos, dallamos – reggae
Ritmusos, ütemes, dallamos – house

Sokféle hangzású: classical, electronic, experimental, soundtrack, score, synthpop, techno, trance, folk, world music

Megjegyzés: ahol a stílusok linkként működnek, rákattintva megtalálod a róla írt bemutató cikkemet.

A zene hatásai alapján

A fentebb említett zenei hatásokból négyet kiemelek.
1. Relaxációs jellegű, nyugtató hatású – ilyenek a chill out és a downtempo.
2. Lélekre ható – pop, pop rock, soft rock, soul.
3. Mozgásra késztető ill. tánczenék – ide tartoznak a gyors, ritmusos, ütemes zenék, az összes disco és dance stílus, és az elektronikus tánczenék.
4. Inspiráló, fantáziát, művészeteket, vagy találékonyságot ösztönző – általánosságban ilyen a relaxációs zenék egy része, mint az ambient vagy a new age, valamint a progresszív stílusok (prog. house, prog. trance, goa, psy-trance). De személyiségtől függően egyéb stílusok is lehetnek. Engem például az electro bizonyos összetevői erősen stimulálnak, új gondolatokra késztetnek, pedig a stílus javarészt mozgásra íródott.

Az alábbi táblázatban – a teljesség igénye nélkül – összegyűjtöttem 70 különböző típust, kékkel jelölve a legdominánsabb jellemzőit. Jobboldalt a 4 különböző hatást jelöltem betűkkel (magyarázatot ld. a táblázat alján). (Technikai okok miatt csak két táblázatban fért ide.)

[token node title-raw]

[token node title-raw]

Ha tetszett, lájkold, oszd meg és véleményezd!

A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.