Főoldal » Szemérmetlen kérdezősködés

Szemérmetlen kérdezősködés

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A pénzügyi nevelési blogomon mostanában egy postsorozatban az alapvető kultúrtechnikákat vettem sorra, illetve azt, hogy ezenek mi közük van a pénzügyi intelligenciához. (Már most megmondom: nagyon sok. Legyen szó olvasásról, írásról, számolásról vagy éppen a rajzolásról. Igen, a rajzolásról is.) Van azonban egy technika, amelyet sajnálatos módon nem sorolnak az alapvető kultúrtechnikák közé, pedig legalább olyan fontos, mint azok, amelyeket odasorol a tudomány: a kérdezéstechnika. Én mindenesetre bevettem a kérdezősködést is a csapatba, mert sokkal jelentősebb hatással van a kérdezés képessége az életünkre, mint hinnénk: rengeteg csalódástól, félreértéstől, adott esetben anyagi kártól óv meg minket, ha tudjuk használni.
Akkor miért van az, hogy sokszor tabunak érezzük, hogy kérdezzünk?

Különösen a pénzügyekben…
Sok oka van annak…, de ha röviden kellene megfogalmaznom, akkor azért, mert egész életünkben erre vagyunk trenírozva (csúnya szakszóval mondva: kondicionálva).
A kérdezősködést azért találták ki, hogy információhoz juthassunk. Vagyis a kíváncsiságunk kielégítésére. Ami, csak úgy jelzem, az egyik legalapvetőbb emberi tulajdonságunk. Ettől tanulunk meg beszélni, viselkedeni, és nem kevés egyéb dolgot a világról, ami nélkül nehezen boldogulnánk (pl. hogy a tűz forró, ezért tanácsosabb nem belenyúlni). Ehhez képest ez az első képesség, amit szinte minden eszközzel igyekeznek már gyermekkorunkban kiölni belőlünk…
Kisgyerekként még természetes mindenki számára, hogy kérdez. Rengeteget. Még a válaszadóknak is természetes ez. Egészen addig, amíg el nem kezdik a kíváncsiságot idegesítőnek találni, és le nem torkollják a gyereket, hogy most már hagyja abba.
Aztán jön az iskola, ahol sajnos nem igazán díjazzák már egy ideje, ha a gyerekek kérdeznek a tanártól. Viszont a tanárok is főként arra szorítkoznak kérdezéskor, hogy a tényeket vissza tudják-e köpni a gyerekek. Éppen ezért csak zárt kérdésekben gondolkodnak, amelynek célja, hogy kiderítsék, hibázik-e a gyerek. Vagyis a kérdezés valami fenyegető dolog a büntethetőség lehetőségét vetíti előre. (Vajon miért stresszel a legtöbb gyerek a feleléstől???) Tisztelet a kivételnek, de sajnos ez a jellemző – mert a pedagógusokat sem tanították meg kérdezni.
Mindezek tetejébe szinte kicsi gyerek korunk óta egyfolytában azt halljuk, hogy aki kíváncsi, hamar megöregszik. Mintha valami olyan súlyos titkot tudnánk meg így, ami alatt megroppannánk.

Ha meg a pénzről van szó, akkor meg végképp érdekes alakulnak a kérdezési szokásaink. Mások pénzügyei baromira tudnak érdekelni. Amikor például kitárgyaljuk a cég dohányzójában, hogy mennyit is keres a kolléga, hogy minden évben külföldi nyaralásra telik neki. Vagy amikor a szomszéd, aki vállalkozásba fogott, két éven belül lecseréli a kocsiját, felújítja a házát és még egy nyaralót is vesz. Ebben az az érdekes, hogy amikor a magunk pénzügyeiben zsebre megy, hogy kérdezünk-e, és hogy pontosan kérdezünk-e, akkor meg vagy nem merünk, vagy csak a sablonokra szorítkozunk. Ha például anno többen kérdeznek a bankban olyan indiszkrét dolgot, hogy mégis mihez van joga pontosan a banknak abban az esetben, ha netán mégis megugrik a devizahitel törlesztője, vagy hogy pontosan mit jelent a devizahitel, amikor nem is devizában nyújtják a hitelt, akkor gyanítom, sokkal több ember menekült volna el sikítva, és sokkal kevesebben lennének most bajban.
Szóval érdekes dolog ez a kérdezősködés. Ha saját, jól felfogott érdekünkben kellene, akkor vagy nem merünk kérdezni, vagy álszeméremből hallgatunk. Amikor mások pénze érdekel, akkor viszont szégyentelenül és kíméletlenül szedegetjük össze a legapróbb infomorzsákat is – többnyire az illető háta mögött… Itt lenne az ideje változtatni a szemérmesség irányán.

Tetszik? Oszd meg! Kritizálod? Kommentáld! Csak egyet ne tegyél: ne legyél közömbös!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.