Főoldal » SZPR – a nem várt lecke a személyes pénzügyeidről…

SZPR – a nem várt lecke a személyes pénzügyeidről…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Őszintén szólva, még én is meglepődtem, hogy milyen heves érdeklődést sikerült kiváltanom Belőletek ezzel a képzéssel! Nagyon szépen köszönöm! Igen, én köszönöm! Sokan csak annyit látnak ebből, hogy dolgozhatok ingyen, de ez nem érdekel. Ugynais még ha ingyenes is a lehetőség, akkor is tökéletesen tisztában vagyok azzal a ténnyel, hogy a pénzügyeknek van egy bizonyos intimitása: valami olyan mértékű bizalom kell ahhoz, hogy mással a pénzügyeidről képes legyél beszélni, ami majdhogynem a szexhez kell. Ehhez képest a jelentkezésekben, ha nem is elsőre, de a levélváltás folyamán komplett sorsokkal, élethelyzetekkel ismerkedhettem meg – amelyből egyértelműen azt szűrtem le, hogy kell az, amit csinálok. Mert igénylitek. Mert szükség van rá. Mert elegetek van abból, hogy továbbra is a pénz (mértéke) határozza meg az életeteket.

Ezért most egy valamit nagyon jegyezzetek meg: most jött el az a pillanat, amikor az életetek fogja meghatározni azt, hogy mennyi pénzetek van, és nem fordítva. Az életeteket pedig Ti fogjátok meghatározni.

Mi kell az SZPR-hez?

Vagyis mi is az, aminek pontosan benne kell lennie a Személyes Pénzügyi Rendszeredben ahhoz, hogy azt tudja nyújtani Neked, amit én ígértem? Azaz

  • rugalmas legyen
  • kitartson egy életen át
  • helyes pénzügyi gondolkodásmódot adjon?

Sok minden. Most rögvest belecsaphatnék olyan fogalmakba, hogy tartalékok, meg befektetési alapok, netán nehezebben mobilizálható hosszú távú pénzügyi eszközök. Fogok is. De nem most. Van ugyanis valami, ami sokkal fontosabb, sokkal ALAPVETŐBB ezeknél a dolgoknál. Ha egydül élsz, és csakis Magadért tartozol felelősséggel (anyagilag is), akkor ez a rész nem tartozik Rád, ha akarod, át is ugorhatod. (Csak aztán amikor majd mégis csak kerül valaki az életedbe, akkor meg ne bánd, hogy most ezt nem olvastad el…)

Az SZPR alapja ugyanis az egyetértés.

Hiába akarsz Te pénzügyi forradalmat csinálni otthon, ha a párod nem megy Veled. Akárhogy nézzük is, ezt tényként kell leszögezni. Nincs az a csodamódszer, amely úgy tudna egy családot a pénzügyi kátyuból kirántani, de akár csak a pénzügyi létrán feljebb segíteni, ha arra nem vevő a partnered. Sőt nem csak arra van szükség, hogy vevő legyen rá. Hanem arra is, hogy ő is csinálja, és arra is, hogy támogasson Téged. (Ahogy persze Te is támogatod őt.)

Minarik Ede és a pénzügyek

Igen, ez az egy biztos: ha már párkapcsolatod van, akkor mindegy, miről van szó, gyerekvállalásról, otthonteremtésről, vagy pénzügyekről, akkor

egyedül nem megy. 

Kellenek azok a közös célok, amelyeket le tudtok fordítani a pénzügyek nyelvére. Aztán abban is meg kell egyeznetek, hogy hogyan fogtok eljutni a célig, vagyis a megvalósításról is van mit beszélnetek.

Minderre azért tértem ki, mert

  1. ez tényleg alapvetése a Személyes Pénzügyi Rendszernek is,
  2. a nekem küldött jelentkezésekben többször visszatérő problémaként merült fel, hogy azért akarnak többen is részt venni ezen a képzésen, mert komoly problémák vannak a pénzügyi nézetekben a párjukkal.

A pénz olyan, mint a lakmuszpapír: pontosan jelzi, hogy milyen a kapcsolatotok kémiája

Himer Csilla
pénzpedagóus, pénzügyi coach

(Ezt sem hittem volna, hogy egyszer még magamat fogom idézni… )

Ha visszalapoztok a blogomban, egészen biztosan megtaláljátok néhány helyen nálam ezt a kijelentést. Nem véletlenül. Holisztikus coachként az a tapasztalatom, hogy a pénz maga a legritkább esetben a probléma gyökere, vagy oka. Sokkal inkább a kijelzője. A pénz az a valami, ami a már mélyebben meglévő problémákat felszínre hozza és felerősíti. Azoknak a pároknak, akiknek pénzügyi téren összeütközéseik vannak, valószínűleg lesznek más téren is, és nekik nem pénzügyi tréningre van szükségük elsősorban a probléma megoldásához, hanem párkapcsolati coachingra, vagy terápiára. Első lépésként ajánlom szíves figyelmükbe Mihalec Gábor: Gyűrű-kúra c. könyvét, amelyet ugyan házasulandó pároknak írt a szerző, de rugalmasan használható már “működő” párok esetében is. Bár magában ez sem csodaszer, de elindulásnak nagyszerű.

Amit a pénzügyileg eltérő állásponton lévő pároknak a könyv is, és én is javaslok, az egy átfogó gyakorlat, de érdemes rászánni az időt, mert nagyon sok mindent le tudtok tisztázni egymással!

Páros pénzügyi gyakorlat

  1. készítsetek egy olyan pénzügyi tervet, amelyből kiderül, hogy a mindennapokban melyikőtök hogyan képzeli a pénzkezelést – mire költötök, mennyit nagyjából, milxen rendszeres kiadásokkal kalkuláltok, ki kezeli a pénzt, milyen formában (számlán, készpénz, stb.), stb. 
  2. határozzátok meg, hogyan képzelitek az egyensúlyt megtartani a pénzügyeitekben, milyen pénzügyi stratégiát tartotok jónak (Pl. ha a bevételeiteket emelitek, akkor minden meg van oldva, vagy inkább a nadrágszíjösszehúzásra szavazol, esetleg valamilyen kombinációjára a kettőnek?) 
  3. írjátok le, milyen döntési rendszert képzeltek el a pénzügyekben – ki dönt, milyen ügyekben, lesz-e közös döntés, meddig tart az önállóság hatásköre, stb.
  4. összegezzétek, melyikőtöknek mi a véleménye az adóssággal kapcsolatban (teljesen elfogadhatatlan, bizonyos körülmények között vállalható, ha igen, melyek ezek a körülmények, vagy nincs vele semmi gond)
  5. határozzátok meg a távolabbi céljaitokat, és nagyjából azt is gondoljátok végig, hogy ezek megvalósításának mi lesz a fedezete.

Ezt írjátok le mindketten egy-egy darab papírra. (Vagy többre, ha nagyon elkap a hév.) Aztán cseréljétek ki a papírjaitokat, és jól mélyedjetek el benne! Ne azt nézzétek, hogy miért pont úgy gondolta a másik, hanem azt, hogy hol van ebben a Ti helyetek, hol tudtok ebbe becsatlakozni, melyik területen mi lesz a megvalósításban a Ti szerepetek, Ti mit tudtok ehhez hozzátenni a Magatok részéről, hogy működjön. Vagyis rá kell hangolódnod a párod koncepciójára, nem pedig vitatni azt. Így valószínűleg könnyebb lesz megérteni az ő motivációit is. 

Csak ezután üljetek össze közösen megbeszélni, és a két koncepciót összefésülni, minél jobban közelíteni egymáshoz! 

Ha nem megy a dolog, akkor mindenképpen keressetek egy szakértőt, mert úgy látszik, a probléma túlnőtt Rajtatok, azt a szokásos kerékvágásban nem fogjátok tudni kezelni. 

(A mesterelme csoport tagjai ehhez a páros gyakorlathoz kapnak majd segédanyagot is tőlem.)

Az az igazság, hogy a párkapcsolatok témáját nem terveztem, legalábbis nem ilyen mélységben terveztem a pénzügyek kapcsán érinteni. Viszont éppen a tréning előkészítése, illetve a jelentkezések nyomán megdöbbentően sok ilyen témájú visszajelzést kaptam, ezért most ez a ráadástéma, ezért maradt a jövő hétre a szakmai jellegű alapozás.

Egy biztos: pénzügyileg intelligens egy párkapcsolatban nem lehetsz egyedül. Ehhez is ketten kelletek, mint a párkapcsolathoz általában. 

Tetszik? Oszd meg! Kritizálod? Kommentáld! Csak egyet ne tegyél: ne legyél közömbös!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.