Főoldal » Szupermen-e az ügyfél?

Szupermen-e az ügyfél?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Szombaton ismét “képződni” voltam. Visszajáró “vendég” vagyok Wiesner Edit képzésein. A coach ugyanis egy fura szerzet. Olyan, mint a jó pap: holtig tanul. 

Ezeken az alkalmakon éppen az a jó, hogy már végzett, gyakorló coachok és éppen képződők közösen vesznek részt – előbbiek ismételnek, utóbbiak minden létező módon tanulnak. A közös beszélgetéseken a coaching gyakorlati oldala is felmerül – sokszor még az is, hogy adott helyzetben milyen kérdéseket tehetünk fel, mi az, ami nem javasolt, mi az, ami az adott szituban jól irányzott kérdés, stb. (Hiába, a coach számára a jó kérdés a legjobb munkaeszköz.)

Az egyik kolléga rendszeresen próbálta többféle szituációban is feltenni a “Képes vagy arra, hogy…” kezdetű kérdését. Ez viszont elgondolkodtatott. 

Számomra ugyanis a coachingban az egyik alapvetés az, hogy az ügyfélben mindenre ott van a képesség. (Henry Ford szerint az ellenkezőjére is… :) ) Annyira hiszek ebben, hogy az egész praxisomat erre alapítottam. (Aki nem hiszi, utána is járhat a CoachOK Szakmai Szövetség weblapján a bemutatkozó oldalamon. Nem véletlen az sem, hogy Walt Disney idézetét választottam mottóul: “Ha meg tudod álmodni, meg is tudod csinálni.”)

Röviden: az eddigi tapasztalataim alapján úgy gondolom, hogy bármelyik ügyfelem képes bármilyen célt megvalósítani. Az ügyfelek lényegében tehát szupermenek. Lehet, hogy nem úgy, ahogy ő azt elsőre, a megszokásai, a hiedelmei, a társadalmi elvárások alapján magáról gondolja. Azonban a coachingnak éppen ez adja az értelmét, hogy más nézőpontokat mutatunk az ügyfélnek, más képességeket világítunk meg a számára, amelyek benne laknak, csak éppen ő még nem is gondolt rá, hogy ezeket is bevethetné az adott cél elérése érdekében… Szóval nem biztos, hogy a megszokott, vagy az elvárt úton jutunk el a célig. Lehet, hogy kanyarokat írunk le, hogy megkerülünk néhány problémát, vagy éppen át is ugorjuk azokat a megvalósításig. Viszont éppen ez a mód lesz az, amitől teljesen személyre szabottan, egyénien tudja majd az ügyfél megvalósítani a céljait. 

Szóval a coach vagy, és rám hallgatsz, akkor az ügyfelednek sosem teszel fel olyan kérdést, ami azt firtatja, hogy képes-e bármire is. 

És Te hogy gondolod?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.