Főoldal » Tábormustra

Tábormustra

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Nyári szünet. Táborszezon. Természetesen örül a szülő, ha legalább egy táborba el tudja juttatni gyermekét. Jelen bejegyzésemben tábormustrára hívom a kedves Olvasót.

Melyik típusú tábor, milyen rendezvényeket, tevékenységeket nyújt az alatt a pár nap alatt a táborozóknak?

Nyelvi táborok

Az idegen nyelvek elsajátítása nagyon fontos napjainkban. Már egészen kiskortól ajánlják a szakemberek, hogy ismerkedjen a csemete az angol, német, francia és egyéb nyelvek szókészletével. Az ilyen jellegű táborokban elsősorban a kommunikáció fejlesztésére helyezik a hangsúlyt a szervezők. A táborokban pedagógusok biztosítják a gyereknek a megfelelő ismeretanyag átadását. Legtöbb nyelvi tábort nem úgy kell elképzeli, hogy egész nap a gyermek csak idegen nyelvet használ vagy hall. Sportprogramok, kézműves programok tarkítják a nyelvi tábor mindennapjait.

Azoknak a gyermekeknek ajánlom ezeket a táborokat, akik szívesen nyelvészkednek, érdeklődnek az idegen nyelvek iránt, az adott nyelv kultúrája iránt. Esetlegesen külföldi nyaralásra készül a család, így a gyermek magabiztosabban élvezheti az idegen országban töltött napokat.

Semmiképpen nem javaslom korrepetálás, felzárkóztatás céljából!

Sport táborok

Ha a gyermek izgő-mozgó, eleven fajta, akkor nem kérdés, hogy néhány napos sport tábor az ideális választás számára! A sport táborok kínálatának egyik nagy előnye, hogy ritkán korlátozzák a szervezők egyetlen sportágra. Ezzel a döntésükkel pedig a táborozó gyermek kötetlen formában megismerkedhet többféle sportággal. Azok a gyermekek, akik a tanévben is hozzászoktak a mindennapos aktív testmozgás örömeihez, bizonyára nem fognak tiltakozni egy sport tábor ötletéhez sem! A sport táborban is helyet kap a kézműveskedés, kulturális programok, bár tény, hogy kevesebb hangsúllyal.

Hagyományőrző táborok

A hosszú nyári szünidő kiváló alkalom lehet, hogy gyermekünk megismerje, elsajátítsa a magyar népművészet elemeit, fajtáit. Több hagyományőrző tábor kínálja azt a lehetőséget , hogy az ősi magyar fafaragás, nemezelés, kosárfonás, hímzés, gyöngyfűzés mestersége ne merüljön feledésbe. Persze elsősorban a lányok érdeklődhetnek a hagyományőrző táborok iránt, viszont, ha kitartóan keresgélünk, akkor ráakadhatunk lovagkori tábor kínálatára is. Az ilyen jellegű táborokban a kézműveskedés, a történelem iránt érdeklődő gyermek fogja magát jól érezni.

Művészeti táborok

Táncművészet, képzőművészet, író-olvasó táborok, fotós táborok, előadóművészek által vezetett táborok és még biztosan akadnak művészeti táborfajták . Ezek a táborok a nevezzük profiljukkal kínálnak fejlesztő,szórakoztató formában néhány napos programot szervezni. A szervezőktől, előadóktól nagy mértékben függ a tábor színvonala. Ezeket a speciális táborokat minden gyermeknek ajánlom. Azonban, akik tehetséggondozást is szeretnének nem elhanyagolható szempont maga a tábor pedagógusainak munkássága.

Természettudományos táborok

Ide tartozhatnak a horgász táborok, minden olyan jellegű tábor, aminek a természet ad otthont, a természet egyes  jelenségeit vizsgálja, megfigyelteti a gyerekekkel. Elsősorban a természet szeretetére nevel, környezetvédelmet, környezettudatos életmódot rögzít a táborozókban. Olyan gyermekeknek javaslom, akik szeretnék megismerni környezetüket, élővilágot, érdeklődnek a természettudományos tárgyak iránt. A kézműveskedések száma kevés lesz, sőt a sportolás is kimerül a nagy séták, esetlegesen úszás kategóriában, viszont nagy élményt ígérhet!

Napközis táborok

Talán a legelterjedtebb nyári tábor fajta és a legolcsóbb árkategóriába esik. A napközis táborok kínálata széles spektrumon mérhető. Mindenből egy kicsit elv alapján a gyermek kézműveskedik(főleg rajzol vagy színez) , mozgásformát „gyakorol”(esetleg torna, aerobik, kerékpár, séta), különféle társasjátékokkal ismerkedik meg(nem csak esőnapon), szabad levegőn lehet több órán keresztül (legtöbbször kötetlen formában), kulturális programon vesz részt( múzeum, vár, leggyakrabban a környéken ). Előnye, hogy nem csak egy hetet tölthet el a gyermek, hanem szinte az egész nyarat is.

Azoknak a gyermekeknek ajánlom, akiknek a szülei nem tudják más módon megoldani a gyermek nyári szabadidejének hasznos eltöltését!

Bármelyik táborformát választjuk a csemeténknek néhány szempontot vegyünk figyelembe, ha lehet:

    Ne egyedül döntsünk a tábort illetően, hanem a gyermekkel közösen!

    Tervezzük meg közösen a gyermek nyári szünidei programját!

 Készüljünk fel az esetleges vis major helyzetekre(megbetegszik a gyermek tábor időpontjára vagy mégsem indul be a tábor)!

   Érdeklődjünk, tájékozódjunk a kiszemelt táborról, mielőtt feliratkozunk rá!

 Gondoskodjunk, hogy gyermekünk nyara hasznosan, élményekkel telve, pihentető legyen!

 Ne vágjuk gyermekünk fejéhez, hogy milyen drága táborba fog menni!Nem rá tartozik, és csak szorongást okozunk vele.

 Tábor után hallgassuk meg gyermekünket a táborban szerzett élményeiről, ismereteiről! Támpont lehet a következő nyárra, esetleg szeretné folytatni azt a tevékenységet év közben is a csemete.

  

Végezetül jó táborozást kívánok a gyerekeknek és felelősségteljes táboroztatást a szervezőknek!

Teljen pihentetően, élményekben gazdagan, de hasznosan ez a nyár!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.