Főoldal » Tanulásmódszertan felsőfokon

Tanulásmódszertan felsőfokon

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Érettségi? OKJ-s vizsga? Államvizsga? Akár a középfokú, akár a felsőfokú tanulmányainkra gondolunk,vizsgázni mindenütt kell.

Mitől leszünk motiváltak? Mi az a hajtóerő, amiért tanulunk? Ki milyen típusba tartozik ebből a szempontból?Ezekre  a kérdésekre kaphatsz választ a  Ki miért tanul? 

online  kurzus első fejezetében, melyet egy 6 kérdésből álló teszt követ.

Ha sikerült megoldani, továbbléphetsz a 2. leckére, melyben arra kapunk választ, hogy hogyan tanuljunk tankönyvből.

A tanulás érzelmi viszony: nehéz olyat tanulni, amelyet nem szeretünk. Számos olvasáspszichológiával foglalkozó szerző, így például Dansereau és munkatársai arra buzdítanak, hogy az írásos szövegből való tanulást probléma megoldásos folyamatnak tekintsük és az olvasott szöveget több lépcsőben dolgozzuk fel. Az ötlépcsős módszer részletes  leírását találod meg ebben a leckében.

A következő leckében azt nézzük meg, hogy milyen a jó jegyzet. Foglalkozunk a gondolattérképpel és néhány tanulási technikával is:

A tanulási technikák nagyon sokfélék lehetnek. A teljesség igénye nélkül azokat a technikákat tárgyaljuk melyek ismerete, alkalmazása elengedhetetlen a felsőfokú képzésben. Bizonyos technikák esetében, például a dolgozatírásnál, nem vállalkozunk a minden részletre kiterjedő ismertetésre, csupán az „alapozásra”.

Az olvasási készség fejlesztése a 4. lecke. Az olvasottak pontos és gyors megértéséhez olyan mentális tényezőket kell fejleszteni, mint a figyelemösszpontosítás, emlékezet, problémamegoldás, lényeg megragadás és feltárás, összefüggések felismerése, rendszeralkotás, a szókincs terjedelme.A lecke foglalkozik ezért szókincs fejlesztésével, szótárhasználattal  és a szókártyák használatával.

Olvasási módok, technikák alkalmazásával foglalkozik az 5. leckénk: Az olvasás tanulása.

  • Mit kell tenned, hogy jó jegyzeteket készíts az előadásokon?
  • Hogyan jegyzeteljük ki az olvasott szöveget?

és egyáltalán miért érdemes kijegyzetelni a tankönyvet? ezekre a kérdésekre is részletes választ kaphatsz a fejezetben.

Ha már sikerült a jegyzetelés, olvasás ( sőt: gyorsolvasás) módszerét elsajátítanod, akkor rátérhetünk a dolgozatírásra.

A felsőoktatásban a szakmai dolgozatok megnevezése lehet tantárgyi dolgozat, szemináriumi dolgozat, házi dolgozat, projekt, recenzió vagy egyszerűen esszé. A leggyakrabban talán a házi dolgozat megnevezéssel fogsz találkozni. A szakmai dolgozatok elkészítésének vannak olyan fontos irányelvei, amelyeket ajánlott betartani. Írásbeli vizsgára alkalmas technikákkal is megismerkedhetsz ebben a részben. A szóbeli vizsgát  a 8. lecke tárgyalja, de foglalkozunk a vizsgalázzal és a vizsgadrukk leküzdésével is.

Az utolsó két lecke a szakdolgozatírás rejtelmeiről szól.

Ha felkeltettem az érdeklődésedet, akkor kattints ide !

A következő   tanulási stratégiákkal és technikákkal foglalkozunk a kurzus 10 leckéjében:

  • a hatékony olvasással, a jegyzetelés módszerével
  • a szakdolgozat írás rejtelmeivel
  • hogyan viselkedj szóbeli vizsgán
  • mi a vizsgadrukk és hogyan szüntethető meg
  • a tanulás motivációival és azzal, hogy
  • hogyan tanulj tankönyvből

A leckéket egy – egy teszt követi , a kurzus sikeres teljesítése után pedig oklevelet kapsz!

Ajánlom még a Pályaismeret felsőfokon kurzusunkat:

A pályaismertetőben 15 alapszakot ismerhetsz meg a felsőoktatásból:

Pedagógusszakmákat: tanító, óvodapedagógus, üzleti szakoktató, konduktor és csecsemő,- és kisgyermeknevelő szakokat.

Művészeti alapszakos képzéseket: alkotóművészet és muzikológia szak, televíziós műsorkészítő szak,animációs tervező, média design és fotográfia szakokat.

Gazdaságtudományok területéről: Emberi erőforrás, pénzügy  és számvitel, nemzetközi gazdálkodás, turizmus és vendéglátás valamint a kereskedelem és marketing szakokat.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.