Főoldal » Terjednek a szokatlan felnőttképzési formák

Terjednek a szokatlan felnőttképzési formák

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Még indulnak tavaszi tanfolyamok. A hagyományos formák mellett ha lassan is, de terjed a távoktatás, az e-learning. Rugalmasabb tanfolyamok este, hétvégén, elektronikusan.

Közeleg a tavaszi tanfolyamok szezonjának vége; aki tanulni akar, most még sokfajta képzés közül válogathat. Több tízezer felnőtt ül be ilyenkor az iskolapadba; egyre többen jöttek rá, hogy mélyíteniük kell szakmai ismereteiket, vagy új szakmát kell tanulniuk ahhoz, hogy megtartsák állásukat vagy új állást szerezzenek.

Egyre népszerűbbek a nem „hagyományos” oktatási, képzési formák is – bár Magyarországon például a távoktatás még messze nem annyira elterjedt, mint Nyugat-Európában; a felsőoktatásból egyenesen mintha kezdene kikopni, legalábbis a jelentkezők számából ítélve. Nálunk még sokan nem is értik, mi az az e-learning – miközben például a nyelvtanulásban egyre elterjedtebb ez az igen praktikus, hatékony képzési forma.

De a szokványosnak tekinthető tanfolyamok is egyre rugalmasabbak: gyak­ran a munkaidőhöz igazodva este vagy hétvégén tartják őket. Akik támogatott képzésen szeretnének részt venni, keressék fel először a munkaügyi kirendeltséget:  ott elmondják, milyen szakmákban indulnak támogatott képzések, és milyen egyéb lehetőségek vannak olcsóbbá tenni a tanulást. De érdeklődjünk a képző intézménynél is: nem mindegy, mit tartalmaz az ár, mert sok helyen még a tankönyvekért, vizsgákért is sokat kell fizetni. 

E-learning és a távoktatás

Bár a távoktatás közel sem olyan népszerű Magyarországon, mint a fejlett államokban, a kezdeti lépéseken mi is túl vagyunk – írja egy tanul­mány, amely A Munka-adó Lapjában jelent meg. Az ezredfordulón világszerte több mint
70 millió ember vett részt a távoktatás valamilyen formájában; Magyarországon viszont az aktív korú munkavállalók mintegy 3 százaléka képzi magát e konst­rukcióban. A távoktatás elsősorban Észak-Amerikában, Angliában és Ausztráliában terjedt el, de szép számmal képzik magukat ily módon az észak-európai országokban is.

Bár a szakemberek között vita van arról, hogy az e-learning a távoktatás egyik fajtája-e, vagy pedig önálló tanulási mód, az azonban bizo­nyos: azon országokban terjed gyorsan, ahol az internet használata mindennapos – írja A Munkaadó Lapja. Az e-learning nagy előnye – főként az idegen nyelveket beszélők számára –, hogy bármikor, a világ bármely pontjáról elérhető a tartalom; az oktató és a hallgató kapcsolatában nem okoz gon­dot a földrajzi távolság.

Távoktatás

Mit is jelent a gyakor­latban a távoktatás?
A TÁVOKTATÁS „a képzésnek az a formája, ahol az idő jelentős részében az önálló munkára alapozott önálló tanulás a jellemző. Mind a képzés szervezése, mind pedig a tanár és a hallgató, valamint a tanulók kapcsolata alapvetően a médiu­mokon keresztül zajlik, nem személyesen. A médium húsz éve postai levelezést, telefont jelentett, ma pedig a digitális eszközöket, de a lényeg nem változott” – mondta el Zarka Dénes szakértő egy 2006-os tanulmány szerint.

Három nagy csoportja van: Az egyik a felsőoktatási, a másik a szabadidős – amelynek jó példája a nyelvtanulás –, a harmadik nagy terület pedig a vállalaton belüli távoktatás. Mindegyik forma más utat jár be, mindegyiknek más a logikája, s mindegyik más és más oktatási szegmenshez tartozik. Közös azonban, hogy a távoktatás alapja a jól összeállított oktatócsomag.
(A Munkaadó Lapja)

EGY  DEFINÍCIÓ A FELSŐOKTATÁSBAN:
Távoktatás: „Sajátos információtechnológiai és kommunikációs taneszközök, valamint ismeretátadási-tanulási módszerek használatával az oktató és hallgató interaktív kapcsolatára és az önálló hallgatói munkára épülő képzés, amelyben a tanórák száma nem éri el a teljes idejű képzés tanóráinak harminc százalékát.” (felvi.hu)

Forrás: Szöveg: Metropol/Edupress.hu,  2011-04-07 08:10

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.