Főoldal » Termál- és gyógyfürdők a Dunakanyarban

Termál- és gyógyfürdők a Dunakanyarban

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Duna mente, elsősorban a Dunakanyar kedvelt kirándulóhely mind a belföldi, mind a külföldi turisták számára. De az is talál magának úti célt, aki netán a gyógyvíz áldásos hatásait, kényeztető wellness szolgáltatásokat, vagy élményfürdőket keres.

Komárom

A Duna-parti város Komárom-Esztergom egye nyugati peremén fekszik.
1965-ben a lengyár területén, kútásás közben bukkantak termálvizére. Az 1263 méter mélyről feltörő, 62 C-os hévizet, mely kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos, kloridos, szulfátos összetételű, 1967-ben gyógyvízzé nyilvánították. 2001-ben az Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság engedélyezte a gyógyfürdő megnevezés használatát.
A komáromi gyógyvíz az alábbi betegségek kezelésére hatásos:
• Degeneratív gerinc- és ízületi betegségek
• Izomfájdalmak
• Idült gyulladásos mozgásszervi betegségek
• Meszesedés
• Baleseti ortopédiai, idegsebészeti műtétek utáni rehabilitáció
• Nőgyógyászati betegségek (meddőség, gyulladások)
• Érszűkület
• Köszvény

Ellenjavallatok:
• Alkoholhatás
• Fertőző betegségek
• Heveny gyulladásos betegségek
• Krónikus vérnyomásproblémák
• Lázas állapot
• Pajzsmirigytúlműködés
• Szívműködési problémák
• Veszélyeztetett terhesség

A Komáromi Gyógyfürdő
A város szélén, csendes környezetben található gyógyfürdő fejlesztése 2005-ben fejeződött be. Három fedett és 5 szabadtéri, különböző hőfokú medence biztosítja valamennyi korosztály számára a gyógyfürdőzést, úszást és élményfürdőzést.
A gyógyászati részleg számtalan gyógyszolgáltatással – súlyfürdő, szénsavas kádfürdő, iszapkezelések, orvosi gyógymasszázs, víz alatti vízsugármasszázs, víz alatti csoportos gyógytorna, elektroterápia – áll a betegek rendelkezésére, melyek OEP-támogatással is igénybe vehetők. A szabadidő kellemes eltöltését biztosítja a szauna, szolárium, fitness-terem, valamint a közelben található tenisz- és minigolf-pályák

Esztergom

A Dunakanyar vidékének egyik idegenforgalmi központja. A várost a régi térképek „Hévíz”ként említik. Nem véletlen, hiszen a rómaiak már használták a Szent Tamás-hegy és a Várhegy tövében feltörő termálforrásokat. A tatárjárás előtt III. Béla felesége építtetett itt fürdőt, a török hódoltság alatt pedig több fürdő is létesült.
Az alkáli-hidrogénkarbonátos jellegű, szabad széndioxidot tartalmazó egyszerű termális víz jelentős kalcium- és magnézium-tartalommal is rendelkezik. Összetételénél fogva javallott köszvény, csúz, idegbántalmak, krónikus nőgyógyászati gyulladások, valamint vérszegénység kezelésére.

Aquasziget Esztergom
Az Aquasziget Egészség Központja egyrészt hagyományos fizioterápiás kezelésekkel enyhíti a mozgásszervi panaszokat, illetve krónikus mozgásszervi betegségeket, másrészt megelőző, rekreációs wellness masszázsokat, kúrákat és terápiákat kínál azok részére, akik szeretnének tenni valamit egészségük érdekében.
Széleskörű gyógyászati szolgáltatásai között megtalálhatók hidroterápiás (pl. víz alatti vízsugármasszázs, szénsavas kádfürdő, súlyfürdő), mechanoterápiás (pl. orvosi gyógymasszázs, gyógytorna), elektroterápiás (pl. ultrahang, interferencia, szelektív ingeráram) és egyéb kezelések.
Az Aquasziget az ország egyik legigényesebb fürdőélményét nyújtja. Kilenc különböző hőfokú kül- és beltéri medence (élmény-, gyermek-, pezsgő- és pihenőmedencék) kínál egész napos szórakozást. A Wellness Világ többféle szaunával, Kneipp-, relaxációs pezsgőmedencével, fitness-teremmel várja a látogatókat. Számtalan wellness- és testszépítő kezelésből válogathatnak a vendégek. Különleges élményt nyújt a 2006. decemberében megnyílt tradicionális török fürdő, a hamam is. És hogy az Aquasziget valóban valamennyi korosztály számára tartogat valamit, mi sem bizonyítja jobban, mint a babamasszás és a babaúszás.

Visegrád
A kisváros a Dunakanyar egyik legkedveltebb kirándulóhelye.
A 19. században alapította meg a Várhegy tövében „vízgyógy-intézetét” Bakody Tivadar. A termálfürdő ma is a Malom-hegy erdős oldalán, a Lepence völgyében található.
Az 1973-ban létesült, 1302 méter mély kút 39,5 C hőmérsékletű vizet ad. A közepes keménységű víz kevés alkáliát tartalmaz és igen magas a szabad szénsavtartalma. A kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos jellegű víz izom- és idegbántalmak, epe-, vese- és érbetegségek kezelésére ajánlott.
A kulturált, parkosított környezetben feszített víztükrű úszómedence, teraszos kiképzésű termálmedencék, és gyermekmedence várja a látogatókat.

Leányfalu
Már a 19. század második fele óta kedvelt üdülőhely a Dunakanyarban.
Az 1960-as évek végén találták a település hévízét. Az 1009 méter mély kútból 52 C hőmérsékletű termálvíz tört a felszínre. Ere a kútra építették a 70-es évek elején a pilisi térség legnagyobb medencés strandfürdőjét. Az itt talált víz kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos, kis sókoncentrációjú, fluoridion-tartalommal. Összetételénél fogva izom- és idegfáradalmak, epe-, vese és érgörcsök esetén javallott.

Szentendre

Szentendre a Dunakanyar egyik leglátogatottabb települése. Termálkútját 1970-ben fúrták. Az 1630 méter mély kútból feltörő víz hőfoka 42-44 C. A szentendrei termálvíz alkáliákat tartalmazó, kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos hévíz, mely fluoridot és metakovasavat is hordoz. Ajánlott idegzsába, idegfájdalom, izomreuma és izomfájdalom, valamint mészhiánnyal kapcsolatos betegségek kezelésére.

Vác

A Duna bal partján fekvő városban 1969-ben fúrták az első termálkutat. Az 1170 méter talpmélységű kút 28C, míg az 1075 méter mély másik kút 27 C hőmérsékletű, rendkívül nagy vastartalmú vizet ad. A kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos, magas fluortartalmú víz elsősorban mozgásszervi megbetegedések, baleseti utókezelés, valamint ivókúra formájában fogszuvasodás esetén ajánlott.

Ismerkedjünk a látnivalókkal!

A Duna-mente természeti és kulturális látnivalókban is igen gazdag. Kezdjük az ismerkedést Komárommal. A patinás város legfőbb nevezetessége az erődrendszer. Látogassunk el a legismertebbe, a Monostori-erődbe, mely visszatérő nagy rendezvényekkel (Erődpróbák, Rendhagyó Történelemórák) is vár. A Klapka György Múzeum állandó, római kori kiállítása mellett érdemes megnézni a Magyar Tengerészettörténeti Kiállítást is. Elmehetünk a komáromiak kedvelt kirándulóhelyére, Nagyherkálypusztára is, ahol az 1848/49-es szabadságharc leverését követő tárgyalások emlékműve áll.
Esztergom, a Dunakanyar gyöngyszeme gazdag történelmével várja az idelátogatókat. A Vármúzeum, Magyarország legnagyobb temploma, a bazilika a Bakócz-kápolnával, a Főszékesegyházi Kincstár és Könyvtár, a Keresztény Múzeum, a Duna Múzeum, mind-mind kihagyhatatlan látnivaló.
A Dunakanyar egyik legszebb műemléke a Visegrád fölé magasodó Fellegvár, ahonnan páratlan kilátásban gyönyörködhetünk. Látogassunk el a Királyi Palotába és a Salamon-toronyba is. A természet szerelmeseit várja a Visegrádi Kirándulóközpont természetvédelmi programokkal, vadaskerttel, és a Nagy-Villám felé haladva a nyári bobpálya is fantasztikus élményt ígér.
Szentendre a templomok és a képzőművészet városa. A szerb ortodox templom, a Kovács Margit Múzeum, a Szentendrei Képtár, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum mellett édes meglepetésben is részünk lehet, ha ellátogatunk a Marcipán Múzeumba. Az utánozhatatlan hangulatú kisváros még számos látnivalót kínál az ide érkezőknek.
Vácott a szépen helyreállított házak, templomok, a világi és egyházi múzeumok várják az érdeklődőket. Kedvelt túracélpont a gyönyörű panorámát ígérő Naszály, és feltétlenül látogassunk el Vácrátót botanikus kertjébe is. A természetimádók kellemes kirándulásokat tehetnek a Pilisben és a Visegrádi-hegységben is.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.