Főoldal » Természetember és megfigyelő személyiségtípusok

Természetember és megfigyelő személyiségtípusok

Természetember és megfigyelő személyiségtípusok

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

  Természetember és megfigyelő személyiségtípusok tulajdonságok lista. Ez a cikk A természetember és a megfigyelő című 2012-es cikk folytatása, illetve listaszerű kibontása. Listaszerűen felvázolom a két személyiségtípus különbségeit, majd összehasonlítom más személyiségtípus mintákkal. Az emberek többsége mindkét típus jellemzőiből rendelkezik valamennyivel, de általában az egyik, vagy a másik típus áll közel hozzá. Az alábbi felsorolásban az „erősen” természetember személyiségtípus és „erősen” megfigyelő személyiségtípus jellemzőit sorolom fel.

 

Szellemi-mentális jellemzők

Termeszetember, megfigyelő szellemi-mentális jellemzők

Lelkiség – Beállítottság

Termeszetember, megfigyelő lelkiség-beállitottság

Önvezérlés

Természetember, megfigyelő önvezérlés

Cselekvés

Természetember, megfigyelő cselekvés

Kommunikáció

Természetember, megfigyelő kommunikáció

Egyéb

Természetember, megfigyelő egyéb jellemzők

 

A természetember és a megfigyelő összehasonlítása klasszikus személyiségtípusokkal

A Jung féle típusok szerint:
Általánosságban a természetember extrovertált, a megfigyelő pedig inkább introvertált jellemzőkkel bír. De mind a két típus – amennyiben növekszik a tudatossága és változtat saját magán – intro és extrovertált jellemzőket is felmutat, sőt egyensúlyba hozhatja a kettőt. A természetember és az extrovertált között a különbség abban áll, hogy a természetember mindenben természetes, de lehetséges, hogy társaság nélkül is jól érzi magát. A megfigyelő és az introvertált között pedig az a különbség, hogy a megfigyelő nem feltétlen zárkózott, vagy „közösségkerülő”, hanem mindenre alaposan felkészül és jól megfontolja cselekedeteit.
A Hippokratesz-i (Ismerd meg személyiséged!) személyiségtípusok szerint:
A természetember többnyire szangvinikus, vagy szangvinikus-kolerikus, a megfigyelő pedig melankolikus, melankolikus-flegmatikus, flegmatikus, vagy melankolikus-kolerikus.
Kretschmer alkati típusaival összehasonlítva:
Piknikus testalkatú (teltebb) ciklotim személyiségtípus inkább természetember jellegzetességeket mutat. Az aszténiás (leptoszom) testalkatú (vékonyabb) skizotim személyiségtípus többnyire megfigyelő jellegzetességeket mutat. Az atletikus testalkatú (izmos) viszkózus személyiségtípus pedig ötvözi magában a két típus jellegzetességeit.

Energetikai személyiségtípusok szerint már sokkal nehezebb az összehasonlítás. Általánosságban véve úgy lenne logikus, hogy az aktív, vallató és a megfélemlítő típusok inkább természetemberek  és a passzív típusokhoz tartozó zárkózott és szegény én típusok megfigyelők. Azonban a gyakorlatban azt figyeltem meg, hogy ez nem mindig van így. Előfordulhat, hogy egy vallató típus kevésbé laza és közvetlen, vagy egy szegény én típus kommunikatívabb. De mindent összevetve a vallató és a megfélemlítő több természetember jellemvonást visel, míg a szegény én és a zárkózott (különösen utóbbi) a megfigyelő jellemzőiből tartalmaz többet.

Az alábbi linkről letöltheted a tesztet (Fájl menü, letöltés):

Természetember-megfigyelő személyiségteszt

Ha tetszett, lájkold, oszd meg és véleményezd!

Kapcsolódó cikk: Személyiségtípus teszt

További önismeretekkel kapcsolatos anyagokat találsz az Egyéniségépítés oldalon.

A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.