Főoldal » Time is money

Time is money

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ma egy érdekes dolgot tapasztaltam. Egy projektmegbeszélésre mentünk két kollégámmal (ugye az egyetem számtalan projekten dolgozik). 10 perccel korábban érkeztünk, és vártunk 5 percet, és úgy mentünk be… 

Ezt már korábban is megfigyeltem, hogy ha egy megbeszélés mondjuk 2-kor kezdődött, akkor 13:55-kor mindenki ott volt, nem előbb és nem később, hanem 55-kor. Soha sehonnan nem késnek, sőt, mindig 5 perccel előbb ott vannak mindenhol. Otthon az a tapasztalatom, hogy a 2-kor kezdődő megbeszélés jó, ha 2 óra 5, vagy inkább 10 perckor elkezdődik…és mindig vannak késők…

Az egyetemen az órák kezdetét és végét egy gong jelzi, az órák a gongütésre elkezdődnek és gongütésre befejeződnek. Senki nem késik, mindenki ott van. Ahogy soha egy vonat se késik. Hát igen, ez benne van a kultúrában.

Azt is tapasztaltam, hogy fél óránál soha nem hosszabb az ebédszünet, és mindenki rohan vissza dolgozni. Nagyon sokat és nagyon hatékonyan dolgoznak, kora reggeltől, általában este 6-ig. Ha két megbeszélés között van egy fél óra szünet, simán betesznek oda egy harmadik megbeszélést (én a magyam részéről kifújnám magam, és készülnék a következő megbeszélésre…). Sőt, sokszor még ebéd közben is munkamegbeszélés van.

Eszembe jutott, hogy megnézem és összehasonlítom Hofstede 5 dimenziójában Svájcot és Magyarországot. A “power distance”, azaz a hatalmi távolság mindkét országban alacsony értékkel bír (46 és 34), de Svájcban alacsonyabb. Magyarország egy erősen individualista és férfias társadalom (80 és 88), ahol erősen kerülik (kerülnék) a bizonytalanságot és inkább hosszabb távon gondolkodnának (82 és 50), míg a svájci kevésbé individualista és férfias (68 és 70), és a bizonytalanságkerülés is alacsonyabb, valamint inkább a jelenben élnek (58 és 40). Persze a francia, az olasz és a német területek nagy különbségekkel bírhatnak. 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.