Főoldal » “Titkunk a vizünk” – Zalakaros

“Titkunk a vizünk” – Zalakaros

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Zalakaros Magyarország délnyugati részén, a Balatontól kb. 20 kilométerre fekvő település. Az alig 200 lakosú kis falut termálvízkincse tette ismertté, és 35 év alatt az addig nem ismert kis zalai falu nemzetközi idegenforgalmat vonzó várossá nőtte ki magát.

A fürdő története 1962-ben kezdődött, amikor szénhidrogén után kutató próbafúrás során 2000 méter mélységből 96 fokos termálvíz tört fel.
A feltörő víz vegyelemzése és orvosi hatásainak megállapítása után 1965-ben fogadta első vendégeit a termálfürdő. 1975-ben megnyitotta kapuit a gyógyászatot is magába foglaló fedett fürdő, mely ettől kezdve egész éven át tudta fogadni a gyógyulni és kikapcsolódni vágyókat. Az „elismert gyógyvizű” fürdőt 1978-ban hivatalosan is gyógyfürdőnek nyilvánították.

Zalakaros kincse

A zalakarosi gyógyvíz összetétele, valamint a vízkészlet nagysága miatt a legjelentősebbek egyike. Alkálikloridos, hidrogénkarbonátos gyógyvíz, melyben a jód, a bróm, a kénhidrogén és a fluor együttes jelenléte radioktív elemekkel együtt igen ritkán előforduló, Európában egyedülálló vízösszetételt eredményez.

A zalakarosi gyógyvíz a következő betegségek gyógyítására alkalmas:
• Végtagízületek porckopása és elfajulásos változatai
• Gerincízületek porckopásos eltérései
• Idült gyulladásos ízületi betegségek
• Lágyrész-reumatizmus
• A csontrendszer leggyakoribb betegségei
• Perifériás érszűkület (szénsavfürdővel kiegészítve)
• Izomsorvadásos betegségek
• Baleseti, ortopédiai, idegsebészeti, mozgásszervi utókezelések
• Krónikus nőgyógyászati gyulladások
• Egyes bőrbetegsége
• Anyagcserebetegségek ízületi vonatkozásai (pl. köszvény)
• Fogágybetegségek

Egy-két-három hetes fürdőkúrák kedvezően segítik a kimerültséggel, idegi fáradsággal, ideggyengeséggel jelentkező betegek gyógyulását. Kedvezően hat a környék jó éghajlata, zöldövezete, tiszta levegője, a fürdő nyugodt környezete is.

Nem javasolt a fürdő, illetve a fürdőorvos véleményét előzőleg feltétlenül ki kell kérni az alábbi esetekben:
• Súlyos szív- és érrendszeri betegség
• Rosszindulatú daganat
• Heveny gyulladásos betegségek
• Terhesség
• Lázas állapot

A Gránit Gyógyfürdő

Az elmúlt évek folyamatos fejlesztéseinek köszönhetően a zalakarosi gyógyfürdő teljesen megújult. Felújították a termálstrand medencéit, a fedett fürdőt, a szaunablokkot, élményfürdővel bővítették és kialakítottak a legmodernebb körülményeket biztosító gyógyászati részleget.
Ma négyezer m2 összfelületű fedett és nyitott medencék (32-36 C-os gyógyvizes medencék, 28-33 C-os termálvizes medencék, gyermek élmény- és pancsoló medence, sport- és hullámmedence, valamint hidromasszázsmedence) biztosít széles választékot a gyógyulásra és kikapcsolódásra vágyóknak.

A gyógykezelést előzetes orvosi vizsgálat és javaslat alapján szakorvos irányításával végzik. A betegek a gyógyvizes ülőfürdőn kívül kezelések egész sorát vehetik igénybe: vízalatti sugármasszázs, súlyfürdő, szénsavfürdő, elektroterápiás kezelések (pl. teljes testgalván, ingeráramkezelés), egyéni és csoportos gyógytorna, többféle masszázs – hogy csak néhányat említsünk a gyógyszolgáltatások közül.
Ezen kívül az élményfürdő vízi attrakciói is rendkívül hasznosak a megelőzés és rehabilitációs kezelések során.

Kirándulások Zalakaros környékén

Zalakaros hamisítatlan fürdővárosi hangulattal várja az idelátogatókat. A város számos rendezvénnyel (Szent Orbán borünnepe, Karosi Bornapok, Történelmi íjászverseny, Karosi Nyár rendezvénysorozata) gondoskodik vendégei szórakoztatásáról.
Zalakaros és Galambok közötti úton juthatunk el Behiákpusztára, ahol lovasiskola és állatpark is található. Ez utóbbi magángyűjteményben a hazánkban honos állatok mellett számos egzotikus faj is megtalálható.
Galambokon látogassunk el a Tájházba. A település szomszédságában, erdők és dombok között található horgásztó is kellemes kirándulási célpont lehet.
Érdekes kirándulást tehetünk a Balatonfelvidéki Nemzeti Parkhoz tartozó Kápolnapuszta egyedülálló bivalyrezervátumába.
Ha időnk engedi, ne hagyjuk ki a Zalakarostól 20 km-re található Nagykanizsát, Zala megye legpatinásabb városát. Műemlékek, köztéri szobrok, a Thury György Múzeum kiállításai, a kanizsai vár emlékműve – mind-mind érdekes látnivalóval szolgálhat. A városközponttól 5 km-re található a népszerű szabadidőközpont, ahol csónakázótó, erdei tornapálya és vendéglő várja az ide kirándulókat.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.