Főoldal » Tudosz: egy évvel halasszák el az új felsőoktatási felvételi rendszer bevezetését!

Tudosz: egy évvel halasszák el az új felsőoktatási felvételi rendszer bevezetését!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Budapest, 2012. február 7., kedd (MTI) – A Tudományos és Innovációs Dolgozók Szakszervezete (Tudosz) elnöksége a tudományos utánpótlás védelmében kéri a döntéshozóktól, ne két héttel, hanem egy évvel halasszák el az új felvételi rendszer bevezetését, biztosítva hatásainak újragondolását, szükség esetén újrafogalmazását.

Az érdekvédelmi szervezet az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében emlékeztetett arra, hogy az oktatási államtitkárság úgy döntött, jelentősen csökkenteni kell a felsőoktatásban térítésmentesen tanuló hallgatók számát. Sajnálattal vették tudomásul – tette hozzá a Tudosz -, hogy a döntés meghozatalát alátámasztó tanulmányok, háttérszámítások, hatástanulmányok vagy nem készültek el, vagy a nyilvánosság számára nem hozzáférhetők.
A tömörülés aggályosnak tartja a döntést, mert egyrészt a sokéves gyakorlattal szemben nem ad elegendő időt arra, hogy a továbbtanulni kívánó hallgatók az új feltételek ismeretében megfontolt döntést hozhassanak, ha szükséges, módosítsák elképzelésüket. Másrészt nem látható, hogy a felsőoktatási intézmények finanszírozása hogyan biztosíthatja a további működésüket, a jó színvonalú oktatást.
Ezért arra kérik a döntéshozókat, ne két héttel, hanem egy évvel halasszák el az új rendszer bevezetését, hogy újra lehessen gondolni a hatásait, és szükség esetén a rendszert újra lehessen alkotni.
Az oktatási államtitkárság múlt csütörtökön közölte, hogy február 24-ig meghosszabbították a jelentkezési határidőt a felsőoktatási intézményekbe, így a diákoknak és családjuknak így kilenc nappal több áll rendelkezésükre a döntésre.
Szabó Máté, az alapvető jog biztosa aznap közölte, hogy sérülnek a felsőoktatási felvételi előtt álló fiatalok jogai, mert a feltételek változása miatt mindössze két hetük maradt arra, hogy újragondolják lehetőségeiket, és “életre szóló döntést hozzanak”. Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az MTI-hez eljuttatott közleményben tudatta: a biztos úgy látja, nincs kellő idő a megalapozott döntések meghozatalához, és ezzel sérülnek a fiatalok jogbiztonság követelményéből fakadó jogai.
Az ombudsmani hivatal a közleményben felidézte az elmúlt időszak felvételi eljárást érintő változtatásait. Mint írták, a folyamatosan változó jogi feltételek következtében jelentősen átalakultak a korábban meghirdetett képzési formák és azok feltételrendszere.
A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája ugyancsak múlt csütörtökön azt kezdeményezte, hogy legalább tíz nappal tolják ki a jelentkezési határidőt. Nagy Dávid, a HÖOK elnöke az MTI-nek azt mondta, azért tartják szükségesnek a február 15-i határidő meghosszabbítását, mert véleményük szerint nem elegendő a rendelkezésre álló idő.
A felsőoktatási felvételi tájékoztató kiegészítése január 31-én jelent meg, az idei, intézményekre, képzési területekre és szakokra lebontott keretszámokat pedig január 20-án hozták nyilvánosságra.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.