Főoldal » Tudsz bánni a hitelkártyával?

Tudsz bánni a hitelkártyával?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Tudom, nem tipikusan coaching-téma, hogy való-e valakinek a kezébe a hitelkártya vagy sem. Viszont egy pénzügyi életvezetési coachtól ne számíts másra, csak hasonló faramuci dolgokra…

A hitelkártya nem való ám akárkinek! Nem árt némi (pénzügyi) önismeretet gyakorolni, mielőtt használatba veszed! Íme egy rövid tesztsor hitelkártya-alkalmasságilag:

https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dERMdnZ5S0VCalFmak5NTS1ZOE4tWHc6MQ#gid=0

Sorry, hogy “kicsit” kilógok a margóból, de ha a blog szélességéhez állítom be az űrlapot, akkor nem látszik rajta a teljes szöveg… Néha nem igazán együttműködő a Google… :)

Kiértékelés:

Ha bármelyik kérdésre nem a válasz, még nem biztos, hogy gáz van! Ha csak egy nem-et válaszoltál, akkor arra a területre külön figyelj, ott fejleszd, erősítsd Magad és a képességeidet, és akkor nem lesz baj. Ha kettő, vagy annál több nem-et “halmoztál fel”, akkor kezdj el tanulni és képességeket, pénzügyi intelligenciát csiszolni, mert amíg ezzel meg nem vagy, addig a Te kezedbe nem való a hitelkártya!!!

Mi van, ha nem-et válaszoltál valamire? 

Mint írtam semmi gáz, csak a szükséges készségeket, képességeket kell fejleszteni hozzá, aztán már élesítheted is az első hitelkártyádat!

1. Képes vagy-e aktakukac lenni? 

Itt arra van szükség, hogy képes legyél utánanézni, -számolni dolgoknak, táblázatokban, kivonatokban kotorászni, rendszerezni, összegezni, elemezni, abból a tanulságokat levonni, stb. Ehhez mit kell tudnod?

  • magabiztosan bánni a négy alapművelettel (nem többel!)
  • kutatni (ez szokott a macerásabb lenni)
  • a kapott információkat különböző, de a céljaidnak megfelelő rendszerbe rendezni – vagyis legyen gyakorlati értelme a rendszerednek
  • elemezni – ha jól építetted fel a rendszered, akkor az összegzésnél kapott adatok tulajdonképpen már az elemzést is megalapozzák
  • az elemzés még csak tényeket világít meg – ebből le kell tudni vonni a megfelelő következtetéseket is, vagyis az adatok tükrében változtatni is kell tudni az addigi gyakorlaton.

Ha úgy érzed, valamelyik készség hibádzik, nem műxik jól, nem elég jól műxik, akkor két lehetőséged van:

  1. újra leülsz a gyerekeddel együtt matematikát tanulni – igen, jól látod! A mateknak ugyanis az (lenne) a lényege, hogy megtanulj logikusan gondolkodni, és nem az, hogy képes legyél másodfokú egyenleteket a falra kenni, pedig az életben nem lesz rá többet szükséged csak a nagydolgozatnál… Márpedig minden, amit itt látsz, a logikus gondolkodás témakörébe tartozik…
  2. ha ez már a ciki kategóriába tartozik, akkor csinálj nagytakarítást! – igen, ezt is jól látod! Az egyetlen kitétele a nagytakarításnak, hogy valamilyen rendszer alapján csináld – azaz ne csak a tisztaság és a rend legyen az egyetlen kritérium… Ami felesleges, selejt, stb., azt dobd ki, és többet ne is foglalkozz vele! Amit használsz, azt a használat gyakorisága alapján pakold sorrendbe! Vagy a kedvenc színeid szerint. Vagy aszerint, hogy mennyire szeretsz az adott dologgal időt tölteni, stb. Millió szempont lehet, ami mentén érdemes rendet tenni a környzetedben. Egy a lényeg: az életed működtetése szempontjából legyen valami értelme, haszna! Túl azon, hogy feng shui szempontból is jót tesz… :)

Miért kéne Neked a hitelkártyával foglalkozni? 

Mert nem is olyan biztos, hogy az ördögtől való… Folyó kiadások fedezetére (pl. bevásárlások) nagyon jól lehet használni. A legtöbb hitelkártya ugyanis ma már bizonyos vásárlások után jóváírást, visszatérítést is ad. (Ennek mindenképpen érdemes utánanézni.)
Mert a következő hónapban, amikor jön az egyenlegértesítő, még nem kell azonnal fizetned! Korábban a 45 napos határidő dívott, most már egyre több hitelkártya 60 napos határidővel műxik, azaz van rá majd két hónapod, hogy a már elköltött pénzt addig is forgasd, amíg nem kell belőle rendezned a hitelkártyatartozást.

Vigyázat, csak haladóknak!

(Vigyázat, ez utóbbi manőver csak haladóknak való, azaz olyanoknak, akik maradéktalanul képesek arra, hogy folyamatosan nyomon kövessék, hol tartanak a pénzükkel – akár a hitelkártyán, akár a betéteikben. A trükk ugyanis az, hogy addig, amíg nem kell feltétlenül fizetned, a fizetésedből ezt az összeget akár be is fektetheted valamilyen hónapos, két hónapos, vagy három hónapos (ennek szokott a legjobb lenni a kamata!) lekötött betétben. (Igen, a hitelkártya általában 60 nappal dolgozik, de ha előre felépítesz egy három hónapos betéti sort, ami mindig éppen jó időben szabadul fel, akkor jól működhet a dolog.)

Mi ebben a jó?

Az, hogy így a tartozásból csinálsz betétet, a betétek pedig simán kitermelik a tartozást, plusz még hoznak is valamit – ahelyett, hogy rögvest szabadulnál az adósságtól. Itt tulajdonképpen a hitelkártya által biztosított halasztott fizetés lehetőségét használod ki. (Alapból nem vagyok oda a befektetési lehetőségként a lekötött betétért, de ilyen extra rövid távú dolgokra azért még jók.)
Így hozhat Neked a tartozásod pénzt. (Nem pedig úgy, mint ahogy azt anno a sciennet állította.)
2. Pontos vagy és megbízható? 

Ha netán mégsem, akkor nem kevés önkontrollal, önfegyelemmel ezt megoldhatod.

Hogyan? 

Állíts fel szabályokat a működésedhez!
Emlékszel még, amikor gyerekkorodban a többféle színű kőlapok közül csak a fehérre, vagy feketére, vagy valamelyik másikra léphettél? Mindezt csak azért, mert játékból Te ezt a szabályt hoztad – Magadnak…
Most is valami hasonlót kell csinálnod, csak a munkádra, a háztartásvezetésedre, a hobbid gyakorlására, stb. alkalmazz ilyeneket! Tulajdonképpen kis rituálékat alakítasz így ki. A dologban nem az a lényeg, hogy legyenek ilyen rituáléid, hanem az, amíg kialakítod azokat! Addig kell az önfegyelem, és az önkontroll!
3. Képes vagy önkontrollt gyakorolni? 
Megint ugyanaz a csont… de a változatosság jegyében rágjuk máshogy!

Játssz!

Például társasjátékot! Vagy kártyázz! Vagy focizz! Egy a lényeg: valamilyen szabály mentén kell a játékot játszanod!
4. Képes vagy hetente egyszer fél óráig koncentráltan a pénzügyeiddel, konkrétan számokkal foglalkozni?
Itt a fókusz, a koncentrációs képességek kerülnek előtérbe. Ha nem vagy képes tartós koncentrációra, akkor többféle probléma is lehet:
  • ha ez a gond már régóta megvan, és már a tanulás során is fennállt, akkor javaslom, hogy írj ide, elképzelhető, hogy valamilyen nem “diagnosztizált” tanulási problémád van – ez mindenképpen szakértőt kíván! (Azért tettem idézőjelbe a diagnosztizálást, mert ez nem betegség, csak részképességzavar.)
  • ha viszont csak a pénzügyeiddel kapcsolatban áll fent ez a fajta koncentrációzavar, akkor ott a pénzügyi személyiségeddel lehet valami baki. Erre is tudok valamit: nézz szét itt! 
Kedvet kaptál a hitelkártyához? Akkor gondolkodj logikusan, rendszerezetten! Aztán hajrá!
U.I.: ha elakadtál, itt megtalálsz!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.