Főoldal » Túlélő tréning…

Túlélő tréning…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Túlélő tréniget szervezzünk?

avagy

Mi lesz a vállalati tréningekkel? 

Tudom, hogy az alábbiak eltörpülnkek a mindennapi élethelyzetek és targédiák mellett, de ez is húsbavágó. 

Jövőre átalakul a szakképzési hozzájárulás rendszere, illetve megszűnik a saját dolgozók képzésének támogatása. Az új szakképzési törvény hozta magával a remek új kilátást a jövővel kapcsolatban.

 Tudják-e tartani a cégek, a nagyok kivételével a képzési terveiket, le tudják-e nyelni a megnövekedett költségeket, átalakul-e a belső tréningpiac? Mi a legfontosabb a rövid távú bérkompenzáció, vagy adjunk fizetést, de kockáztassuk a versenyképességünket. Ezek lesznek a nagy kérdések a jövőben. 

 Természetesen a szakma nem fekszik le egy ilyen gyomrostól, nagyon fáj, de folytatni kell a munkát és a képzés nem maradhat el mert akkor a  bevételek is elmaradnak.

 Nem is lehet kérdés szerintem, hogy szükség van a képzésekre, sajnos ezt a területet is érinti a recesszió és elmaradnak olyan lehetőségek, amelyek ma már nélkülözhetetlenek a fejlődésben és egyáltalán a lépéstartásban.

 November 21-én a kormány elfogadta a szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló törvényjavaslatot. Az új törvény alapján 2012 januárjától a cégek forrásainak felhasználási lehetőségei jelentősen megváltoznak.

A szakképzési hozzájárulás bruttó kötelezettségének mértéke nem változik, továbbra is az egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék alapjának 1,5 százaléka lesz. Ezzel egyszerűsödik a foglalkoztatók járulékfizetése, hiszen a cégek egyazon összeg után fizetnek majd egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulékot és szakképzési hozzájárulást. A szakképzési hozzájárulás ugyan a nevében hozzájárulás marad, azonban a NAV számlájára havonta kell majd utalni, és a bevallás részét képezi majd.” (forrás: Index.hu)

 A hozzájárulás tehát bekerül a nagy kalapba ahonnan, mint a temetőből, még senki nem tudott hiteles tudósítást adni. Nem az NSZFI (Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet) kapja a pénzt közvetlenül, hanem a NAV. Az indok az volt, hogy kiszűrjék a nemfizetőket, de ez nagyon sántít. El lehetett titkolni bizonyos dolgokat, de melyik vállalat kockáztatna ekkorát ilyen összeg miatt?

 A képzési hozzájárulás terhére ezután csak a gyakorlati képzés szervezésével kapcsolatos költségeket lehet majd elszámolni. Megszűnik az intézményeknek adott közvetlen támogatás, és a TISZK támogatás rendszere. (TISZK: Térségi Integrált Szakképző Központ)

 „Az oktatási intézmények ezen túl a decentralizált megyei keretből pályázati úton nyerhetnek támogatást céljaikhoz, elsősorban a gyakorlati oktatás kialakításához és tanműhelyek létrehozásához. A vállalatok pedig csak közvetve támogathatják a szűkebb környezetükben található intézményeket, mivel hozzájuk az állami rendszeren keresztül érkezhet vissza a pénz.” (forrás: HR-portál)

 Véleményem szerint ez is csak sima államosítás. Államnak fizetünk és az állam oszt újra.

Közvetítőként ott a költségvetés és ez remek lehetőség a morzsolgatásra.

 A Nyelviskolák Szakmai Egyesülete (NYESZE) kérte az Oktatási bizottságot, hogy maradjon meg valamiféle támogatási rendszer a nyelvtanuláshoz, mert egyébként is el vagyunk maradva nyelvtudásban az európai államoktól, de ezt a parlament nem támogatta.


 A legnagyobb csalódás viszont szerintem a következő:

 „A szakképzési rendszer legfőbb eleme kikerül a támogatható tevékenységek köréből, megszűnik a saját dolgozók képzésének támogatása. Ezzel a szakképzés hosszú évtizedes hagyománya ér véget és a felnőttkori (tovább) képzések száma bizonyos területeken átmenetileg csökkenhet a magyarországi cégeknél, elsősorban a kkv-k körében.” (forrás: origo.hu)

 A hivatkozás szerint, csupán az adózási szempontok változnak, de aki elgondolkodik, rajta az tisztán észlelheti a különbséget.

 Központi pénzbeszedés adók formájában és központi újraelosztás. A kormány válik a fő forráselosztóvá!

 Ilyen helyzetben kell elsősorban a kkv szektornak versenyképesség megtartó, már a növelésről nem is álmodozom, képzéseket és tréningeket szervezniük a dolgozóiknak.

 

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.