Főoldal » Üzenet elhivatott pedagógusoknak

Üzenet elhivatott pedagógusoknak

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Becsengetnek nap mint nap. Nem csak az iskolás diákoknak, hanem az őket tanító illetve nem tanító pedagógusoknak is.

A szabadságból visszatért pedagógus lehet még maradna pihenni otthonában, de álmai  munkáját még nem találó pedagógus kézzel-lábbal sietne reggel 8-ra az iskolába.

– Támogatott munkanélküli? – hangzik el a második kérdés az elhivatott pedagógus számára az állásinterjún.

– Még csak 2. hónapja vagyok  regisztrálva. – feleli halkan az elhivatott pedagógus.

– Akkor , sajnos nem áll módunkban alkalmazni. – szól az „ítélet”.

 

Mit lehet ilyenkor tenni? 

Sok elhivatott pedagógus váltott szakmát végső elkeseredésében, viszont van utánpótlás is, akik friss diplomával, tele életörömmel és motivációval lépnek ki a munkavilágába. Ők, akik elhivatottak vagy olyan szerencsések , hogy visszafogadja őket a volt általános iskolájuk már kollégaként vagy reménykedhetnek, ha nem az adott tanévben, majd a következőben rájuk is rátalál a szerencse csillaga.

          Az elhivatott pedagógus számolja a napokat szeptember 1-jéig, hiszen az ő munka keresésének ideje véges. Tanév közben ritkán kínálnak pedagógusállásokat, neki most kell találnia egy iskolát, ahol dolgozhat, legalább egy tanévig, nem is kívánna egyelőre többet, csak egy tanév. Ez idő alatt foglalkozhat azzal, amit legjobban szeret és ért is hozzá: az oktatást, nevelést. Legalább egy tanévig abban a közegben mozoghat, amire felkészült eddigi élete során, hasznos lehet a társadalmának.

Aki igazán elhivatott pedagógus, de nem adatik meg, hogy tanítson, nem adja fel a tanítás szeretetét!

Minden tanévben és év közben is keresi a lehetőséget, hogy bekerüljön egy iskolába!

Vannak olyan elhivatott pedagógusok azonban, akik sosem tanítanak, nevelnek többet a csalódások után, pedig lehet hasznos kollégája, dolgozója lettek volna annak az általános iskolának, ahol meglátták volna személyiségüket, nem csak azt, hogy 2. hónapja keresnek pedagógusállást.

Az az irány helytelen, amikor egy iskola csak azok közül kénytelen válogatni, akik után támogatást kap.

Ezen a helyzeten kellene változtatni!

Meg lehet érteni az igazgatók helyzetét is, viszont nem lenne szabad mindent az oktatás színvonala elé helyezni!

Gondoljunk csak bele, mi lenne, ha az egészségügyben is ilyen módon keresnének embereket… Csak azt az orvost vennék fel, aki több hónapja munkanélküli ahhoz, hogy dolgozhasson?!

 Ugye nem hallottunk még ilyen esetről? Pedig az oktatás is legalább ennyire fontos terület, mint az egészségügy, ha nem is pillanatok alatt látható eredményeket produkál!

 Fontos a pedagógus személyisége, elhivatottsága, mert csak így tud igazán fejlesztően hatni a gyerekekre és közegére!

Egy jól működni akaró általános iskolában nem csak arra ügyelnek, hogy mennyi a tanulólétszám, hanem a pedagógusok elhivatottságára, mennyit tesznek az iskoláért, a gyerekekért.

 Sajnos a pedagógus társadalom megítélése jelenleg nem valami „rózsás „ és a negatív kritika megváltoztatása elsősorban a kormány döntési mellett az igazgatók vezetésén  múlik.

Az igazgató felelőssége, milyen kollegákat alkalmaz és előfordulhat, hogy az elhivatott pedagógus lesz, akit nem vesz fel, a másik pedagógus helyett ,akit nem is érdekel a szakmája igazán.

 Az idő eldönti , hogy hogyan döntött a vezetőség, de amíg ilyen megszorításban vannak az iskolák és vezetőik; több a pedagógus, mint amennyire szükség lenne;  illetve  pedagógus asszisztensnek sem pedagógiai végzettségű szakembert alkalmaznak, addig az elhivatott pedagógusnak van, hogy várnia kell még legalább  egy tanévet , hogy az iskola falai között nevelje a jövő nemzedékét.

            Az elhivatott pedagógus tud várni és addig is keresni a lehetőségeket felesküdött szakmájára , annak fejlesztésére !

 Ezzel az üzenettel nagyon sok kitartást kívánok minden magában elhivatottságot érző kollégának, aki jelenleg nem oktat iskolában!

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                     

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.