Főoldal » Válság- és rizikóálló

Válság- és rizikóálló

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Folytatom, mi több, most le is zárom megkezdett sorozatomat arról, hogy mi is tehet valakit válságállóvá. (Akár érzelmileg, akár egészségileg, akár pénzügyileg, vagy akárhogy.) Erről közzétettem az én kis négyes listámat is. Nem tudom, kinek mi volt erről első pillantásra a véleménye, de a postjaimból megtudhatta az egész világ, hogy szerintem miért éppen ezek a készségek, képességek a nyerők, ha crisisproof (válságálló) akarsz lenni. Most meg azt is megtudhatod, hogy mi lesz a hab a tortán, amitől nem egyszerűen válságálló, hanem egyenesen válságűző leszel.

Azért kell még ez a bizonyos hab a torta tetejére, mert az, amit eddig kézhez kaptál, nagyobb részt arra elég, hogy boldogulj. Én viszont mint coach arra szerződtem, hogy ez ne legyen elég az ügyfeleimnek. Én nem azt akarom látni, hogy az ügyfeleim boldogulnak, hanem azt, hogy boldogok. (Remélem, lehet érezni a különbséget.)

És ez az a pont, ahol az eddigiek kapcsán már nem lesz elég “csak” a felelősség felvállalása a saját sorsodért. Kell még valami más, ami sava-borsa, fűszere lesz az egész életednek, és gyakorlatilag golyóállóvá tesz akármilyen válsággal szemben: 

a vállalkozó szellem és a kockázatvállalási készség

Miért pont a vállalkozó szellem lesz az a képesség, készség, amely igazán válságállóvá tesz? 

  1. Ha emlékszel még arra, mivel kezdtem az egész sorozatot, akkor már most fújod is: a válság lényege, hogy az eddig bevált dolgok nem működnek többé, azaz változásra van szükség. Változtatni sehogy máshogy nem leszel képes, csak ha vállalod az új, az ismeretlen kockázatát.
  2. A jól trenírozott vállalkozó szellem eleve arra ösztönöz, hogy ne is ragadj bele a megszokottba, a komfortzónádba. Gyakorlatilag nem hagy berozsdásodni, és csak azokat a szokásaidat engedi megtartani, amelyek segítenek abban, hogy stabil hátteret adjanak a változással teli életedhez.
  3. Eleve egy változó világban élsz. A vállalkozó szellemed lesz az, ami nem elszenvedőjévé, hanem részesévé tesz a változásoknak. Ez azért egy egészen más státusz, egy egészen más attitűd és motivációs szint! És ez lesz az, ami legeslegfőképpen lehetővé teszi Neked azt, hogy a válságban meglásd a változás lehetőségét is!
Ez mind szép és jó, de magában még mindig kevés ahhoz, hogy üdvözítsen. A vállalkozó szellem csak akkor tesz igazán válságállóvá, ha társul a kockázatkezeléssel, azaz azzal a képességgel, hogy a rizikós dolgokat (pszichésen is) kezelni tudd. Különben a vállalkozó szellemed lesz az, ami igazán mély válságba lök…

Mi a kockázat? 

Alapvetően a legelemibb emberi érzelem egy másféle kivetülése. Ez az elemi érzelem pedig

a félelem.

A kockázatos dolgok ugyanis nem biztonságosak – mondjuk mi. Pedig nem arról van szó, hogy nem biztonságosak, csak akkor, hogy nem biztosak. (Ez azért különbség!) Márpedig a bizonytalanság félelmet szül.

De hogyan lehet a kockázatot kezelni? 

Ez azért egy elég hosszadalmas téma, ezért most nagyon csak a lényegre szorítkoznék… Próbáld meg mindenben, legyen szó pénzügyekről, vagy éppen barátságról, netán önbecsülésről, azt a szintet belőni, amelynek elvesztése még nem fáj. Amiről úgy gondolod, hogy ha feladod, elveszted, stb., még nem jár az eleveid, személyiséged, anyagi helyzeted, stb. feladásával, lerontásával, stb. Ha mindig csak ennyit “teszel fel” egy-egy szituban, akkor sérülés nélkül léphetsz ki belőle – gyakorlatilag bármelyik ponton. Ha meg jól jössz ki belőle, az meg kész nyereség.
És ez a lényeg: hogy veszíteni semmit nem tudsz a jelenlegi helyzetedhez képest. Na, ez a kockázatkezelés lényege.
A vállalkozó szellem és a kockázatkezelési képesség mindig kéz a kézben kell, hogy járjanak. Nem csak azért, hogy a túlzásba vitt vállalkozó szellemed ne vigyen csődbe. Azért is, mert ha trenírozod a vállalkozó szellemedet, és hozzá szoksz a változáshoz, akkor nem csak a komfortzónádat tágítod, hanem a tapasztalatokkal, a megszerzett tudással együtt a kockázattűrő képességedet is, azaz a kockázatviselési képességed is nagyobb lesz.
Neked mi volt eddig életedben a legnagyobb kockázat, amit vállaltál? Mit éreztél akkor, amikor belevágtál? Most milyen tanulságokat vonsz le az akkori esetből, viselkedésedből? 
Írd meg, én kíváncsi vagyok!
Ha tetszett, oszd meg! Ha nem, mondd meg! (A kommentek közt megteheted.) Csak egyet ne csinálj: ne legyél közömbös!!!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.