Főoldal » Válságálló és céltudatos

Válságálló és céltudatos

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Folytatom megkezdett sorozatomat arról, hogy mi is tehet valakit válságállóvá. (Akár érzelmileg, akár egészségileg, akár pénzügyileg, vagy akárhogy.) Erről közzétettem az én kis négyes listámat is. Nem tudom, kinek mi volt erről első pillantásra a véleménye, de most megtudhatja az egész világ, hogy szerintem miért éppen ezek a készségek, képességek a nyerők, ha crisisproof (válságálló) akarsz lenni.

Emlékszel még, mi volt rögtön az Életdesign nyitóoldalán a mottóm? Egy  idézet Walt Disneytől:

Ha meg tudod álmodni, meg is tudod csinálni!

És ez nem véletlen. Lehet Neked ugyanis nagyon kreatív és rugalmas a gondolkodásod, ha csak a gondolataid maradnak, nem lesz belőlük cél, terv és vágül megvalósítás, akkor sütheted az egészet. Lélekben és szellemiekben nagyon erős leszel, de az életeden nem fogsz változtatni. Mert minden elmélet csak annyit ér, amennyi meg is valósul belőle. 

Tehát a listám harmadik helyén ezért szerepel

a célkitűzés és -megvalósítás

Mi kell ahhoz, hogy jó célkitűző legyél?

 

  • alapfeltétel a korábban már emlegetett kreatív és rugalmas gondolkoidásmód, mert a célokat először meg kell alkotni.
  • a másik, ami legalább ilyen fontos, hogy megvalósítható, azaz reális legyen a cél. Tudom, sokan jönnek azzal, hogy bármire képes vagy – én sem vagyok ez alól kivétel. Mert tényleg így van. De kell egy kis türelem is a dologhoz. El kell érned egy bizonyos szintet a személyes fejlődésedben, ahonnan meg lehet lépni a következő szintet. Én ezt értem realitáson, hogy a személyiséged jelenlegi állapotához képest tágítsd a komfortzónádat, tehát haladj fokozatosan, és ne egyszerre három szintet akarj megugrani.

Mi kell ahhoz, hogy jó megvalósító legyél? 

  • ami most jön, azt sokan elszántságnak nevezik. Én érdeklődésnek. Az a fontos, hogy érdekeljen is az, amit célul tűztél ki Magad elé. Ez ad egy olyan hajtóerőt, ami aztán végig lendületet ad a megvalósításhoz is.
  • ha valamilyen oknál fogva mégsem érzed azt a mindent elsöprő érdeklődést, elszántságot, mégis fontos Számodra az ügy, akkor még mindig tehetsz valamit: szerezz támogatókat! Nagyon sokat számít, hogy van-e példaképed, van-e olyan, akivel meg tudod beszélni a dolgaidat, és olyan, aki drukkol is Neked.
  • kell egy terv! Ha Minarik Edének csapat kellett, akkor Neked meg egy terv.  El nem hiszed, mennyivel magabiztosabban vágsz majd neki a megvalósítsának, ha van terved, amit lépésről lépésre követhetsz. Persze a tervet sem árt úgy kezelni, hogy nincs kőbe vésve. Ha valami közbejön, ami miatt változtatni kell, akkor vedd elő megint csak a kreatív és rugalmas gondolkodásodat, és igazítsd a terved a megváltozott körülményekhez, aztán hajrá tovább!
  • a tervedben nem árt, ha mérhetően szerepel a célok elérése. Nem azért, mert a teljesítményedet kell majd ajnározni, hanem egyszerűen csak azért, hogy tudd, éppen hol tartasz a megvalósítással, mennyi van még hátra.
  • még egy dologról szoktak megfeledkezni a tervezésnél, pedig enélkül nagyon gázos az egész: az erőforrások. Azt legalább olyan fontos beállítani a tervedbe, mint a mérhetőséget.

Ha ez megvan, akkor minden Tőled telhetőt megtettél, hogy jól előkészítsd a terepet. Nem is maradt más hátra, mint a végrehajtás.

Ha ezzel gondod van, akkor sem kell feladni, még mindig tehetsz néhány dolgot:

  • mozgósítod a drukkereidet
  • ha erőt vesz Rajtad az elkeseredés, akkor kicsit megállsz, és erőt merítesz a példaképeidből
  • szakszerű segítségért coach-hoz fordulsz.
Amint látod, tele vagy lehetőségekkel. Már csak Rajtad múlik, melyiket használod. 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.