Főoldal » Válságálló és kreatív

Válságálló és kreatív

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Folytatom a múlt héten megkezdett sorozatomat arról, hogy mi is tehet valakit válságállóvá. (Akár érzelmileg, akár egészségileg, akár pénzügyileg, vagy akárhogy.) Erről közzétettem az én kis négyes listámat is. Nem tudom, kinek mi volt erről első pillantásra a véleménye, de most megtudhatja az egész világ, hogy szerintem miért éppen ezek a készségek, képességek a nyerők, ha crisisproof (válságálló) akarsz lenni.

A lista első helyén nálam a kreativitás, pontosabban a kreatív gondolkodás állt. Mert ezt tartom alapvetőnek a válságkezelésben és a válságmegelőzésben. Hogy miért?

Azért, mert:

  • aki képes kreatívan gondolkodni, annak nem feszélyezi a képzeletét sok minden. Ha szabadjára tudja engedni a gondolatait, akkor még arra is jó esélye van, hogy önbizalma legyen. (Ha most még nincs is, de erre tud majd építeni.)
  • aki kreatívan gondolkodik, az jó asszociációs és kombinációs készségekkel rendelkezik. Képes a már meglévő gondolati elemeket valami mássá gyúrni, mert új összefüggéseket képes teremteni közöttük. Márpedig ha igaz az, hogy a válság mindig a meglévő, megszokott csődje, és azt jelzi, hogy valami újnak van itt a helye, akkor az új összefüggések felismerésének komoly szerepe van a megoldásban.
  • aki kreatívan gondolkodik, az keresi az újat. Nyitott gondolkodású, érdeklődő. Tapasztalatom szerint ugyanis a kreatív gondolkodás egy idő után beszippantja az ember fiát/lányát, és úgy beindítja az agyát, hogy többé ki sem tud kapcsolni ebből az üzemmódból. Egy idő után azonban elfogynak a régi gondolati elemek, amiket felhasználhatna a kombinációk során, így újak után néz: tapasztalatokat szerez és tanul. 
  • éppen ezért aki kreatívan gondolkodik, az hamarabb felfedezi az új lehetőségeket is. 

Bármilyen válság áll elő tehát, a kreatív gondolkodásra mindenképpen érdemes alapozni a megoldáskeresésben.

Te milyen kisebb-nagyobb válságodat tudtad már megoldani kreatív módon? Ha van ilyen tapasztalataod, akkor kérlek, ne tartsd Magadban! Biztosan másnak is ahsznos lesz. 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.