Főoldal » Válságálló és rugalmas

Válságálló és rugalmas

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Folytatom a múlt héten megkezdett sorozatomat arról, hogy mi is tehet valakit válságállóvá. (Akár érzelmileg, akár egészségileg, akár pénzügyileg, vagy akárhogy.) Erről közzétettem az én kis négyes listámat is. Nem tudom, kinek mi volt erről első pillantásra a véleménye, de most megtudhatja az egész világ, hogy szerintem miért éppen ezek a készségek, képességek a nyerők, ha crisisproof (válságálló) akarsz lenni.

A listám második helyén egy olyan tulajdonság áll, amely már az evolúció során is nagyon hasznosnak bizonyult: és ez a rugalmasság, vagyis az alkalmazkodás.

Egy nagyon fontos szempont van a rugalmasság kritériumának értelmezéséhez: akárcsak a kreativitásnál, itt sem a testi rugalmasságról van szó. Sokkal inkább a gondolkodásmódbeliről…

És még egy fontos adalék: nem volt az sem véletlen, hogy a válságállásra felkészítést éppen a kretaivitással kezdtem. Ugyanis ha, az megvan, akkor az gyakorlatilag “behúzza” a rugalmas észjárást is magával. Még pedig azért, mert a kreatívan gondolkodók attól kreatívak, mert meglátják a lehetőségeket, és ahhoz szabják a már elsajátított ismereteiket, az eddig megszerzett tapasztalataik alapján levont következtetéseikből nyert tudást, és ezeket képesek a szokásostól eltérő módon, új összefüggésekbe helyezve kombinálni. Ez pedig azt jelenti, hogy ha új lehetőség bukkan fel, ahhoz új ötletek, új összefüggések, új stratégiák tartoznak – vagyis a helyzettől függően teljesen rugalmasan kezelik azt, ami tudás szintjén rendelkezésükre áll.

Azaz a rugalmas gondolkodás tesz alkalmassá arra, hogy alkalmazkodjunk. És édesmindegy, hogy rövid távon, vagy hosszú távon kell-e alkalmazkodni. 

A korszerű, a népszerű és a szakszerű

Tudom, ezzel a nézetemmel most nem tűnök túl modernnek. Manapság, amikor még a csapból is olyan reklámok folynak, hogy “Miért kellene alkalmazkodnom bárkihez?” (egy négy karikás prémium autómárkának volt egy ilyen reklámja, azóta is feláll a szőr a hátamon tőle), az ilyen mondatokkal nem igazán lehet senki sem népszerű. Csakhogy…

én nem népszerű akarok lenni, hanem szakszerű.

Éppen ezért nem árt figyelembe venni, hogy az evolúció folyamán azért jöhettek létre addig forradalminak számító megoldások a természet részéről, mert az élőlények alkalmazkodtak. Amelyik nem, az ki is halt. Tehát akárhogy nézem is, az alkalmazkodás még azóta is létszükséglet.

Még egy szempont: ha az alkalmazkodást még mindig az evolúció szemszögéből nézem, akkor bizony az alkalmazkodásnak többféle formája is van. Nézd meg az ember fejlődését! Nem a megszokott evolúciós válaszokat adta a környezeti változásokra, azaz nem a szokvány módokon alkalmazkodott. Az ember mindig valami forradalmi újítással jött, ami biztosította az alkalmazkodását a megváltozott  szituhoz, ugyanakkor akkora fejlődési görbét is ugrott meg vele, hogy azóta sem ér a nyomába egyetlen más állatfaj sem. Ez a fajta forradalmi alkalmazkodás volt az állatvilágból való kiemelkedésének a záloga.

Azaz alkalmazkodni lehet úgy is, hogy nem a szokványos megoldásokat használod. És őszintén szólva ez a fajta alkalmazkodás tűnik a sokkal intelligensebb megoldásnak – nem csak az evolúcióban, hanem a pénzügyek terén is. 

Te milyen rugalmasan megoldott esetedre emlékszel? Ha van ilyen az emlékezeted kispolcán, és tutti, hogy van, akkor porold le, és ne tartasd Magadban, tedd közzé, hogy másnak is épülésére szolgáljon!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.