Főoldal » Válságálló vagy?

Válságálló vagy?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A másik oldalamon, az eznemjatek.com-on, éppen a válságálló pénzügyek, illetve a válságálló gyerekek nevelése a téma. Természetesen elsősorban pénzügyi értelemben. 

Ahogy azonban összeszedegettem a szükséges képességeket, készségeket, amelyeket egy gyerekben fejleszteni kell ahhoz, hogy pénzügyileg is válságálló legyen, rájöttem két nagyon fontos dologra…

  1. Ez nem csak gyerekekre igaz
  2. Ez nem csak a pénzügyi válságokra igaz

A válság, akárhogy nézem is, kétélű dolog. A legtöbben belebukni szoktak, éppen ezért

félnek a válságtól. 

magukat csak igazán elemében. Nem azt mondom, hogy ők nem tartanak a válságtól, de semmiképpen nem félnek, rettegnek tőle.

Néhányan viszont mintha megtáltosodnának a válságtól, mintha itt éreznék

Ők azok, akik a kihívást, a lehetőséget látják benne. 

Nyelvésznek amatőr, de coachnak profi

Nem tehetek róla, de nekem a válság sokkal inkább lehetőség, semmint sorscsapás. Azt is megmondom, hogy miért.

A válságot ugyanis úgy értelmezem, mint egy jelzést. Olyan, mint a lakmuszpapír: ha kitör a válság, akkor egészen biztosan lehet tudni, hogy ami eddig kitaposott út volt, bevált, és működött, az innentől kezdve garantáltan félrevisz és nem fog működni.

A VÁLság tehát annak a jele a számomra, hogy megérett az idő a VÁLtozásra.

Aki early bird, és már az elején változtat, az jól jár. Egyrészt szinte meg sem érzi, hogy válság van, másrészt mire a válság úgymond “lecseng” a többiek számára is, addigra ő már fényevekkel előbbre fog járni hozzájuk képest. (Nem csak pénzügyileg.)

Aki viszont a válság ellenére is erőlteti az eddigi, “jól bevált” megoldásait, az csak értetlenül nézi, ahogy a kevesek elhúznak mellette, és vígan vannak, ő pedig nem tudja felfogni, hogy miért megy már századjára is fejjel a falnak, pedig “ezt így szoktuk csinálni, és eddig is jó volt…”

Ezek szerint tehát úgy lehet válságot állni, hogy ha idejekorán észre veszem, hogy válság van, másrészt változtatok is az eddigi működésemen.

Mi kell ahhoz, hogy válságálló lehess?

Jól figyelj, mert az itt felsorolt kis képességlista bármilyen válság kezelése során jól jön – legyen az pélnzügyi, párkapcsolati,  vagy éppen egészségi. A lényeg mindig a változáson, a változtatáson lesz. Ha pedig így nézed, akkor rögtön világosabb lesz, hogy miért pont ezek a képességek, készségek kerültek az én kis listámra:

  • kreativitás
  • rugalmasság
  • célkitűzés és -megvalósítás
  • vállalkozószellem, kockázatvállalás

A jövő héten folytatom az egyes képességek, készségek kiértékelését válságállás szempontjából. Addig viszont nagyon kíváncsi vagyok rá, hogy így első blikkre Neked mit mond ez a lista. (Majdnem biztos vagyok benne, hogy nem midnenhol azt, amit nekem… :) ) Írd meg a véleményedet, itt az ideje, hogy jól megmondd, amit gondolsz! :)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.