Főoldal » Virtuális folyóirat-olvasó szalon

Virtuális folyóirat-olvasó szalon

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

EPA 

Elektronikus periodika adatbázis, archívum 

Nagyon nagy meglepetés számomra, hogy ennyire népszerű lett a MEK-ről írt tájékoztatóm. Kaptam e-mailt, hozzászólást, sőt még skype-on is felhívtak ez ügyben. Megmondom őszintén sok időm az óta nem volt ezzel foglalkozni, mert pályázatot és egyéb dolgokat követtem el elítélhető módon: létfenntartási célzattal. Bár egy cikket azért beszúrtam két álláspályázat közé.

Szóval folytatom a sorozatot, mert van rá igény. Bár leírtam, de biztos nem volt világos, mivel kérdezték, hogy ingyenesek-e ezek a letölthető könyvek, amelyekről írtam? Olyan kérdés vagy inkább állítás is érkezett, hogy az e-könyvek azok fizetősek?

Még egyszer leírom, a MEK és az össze s többi, ami ehhez köthető, EPA, DKA és a többi, ingyenes! Amennyiben valamiért fizetni kell, arról külön írni fogok és jelzem előre, hogyan, milyen összeget, és a többi információt.

Maga az e-könyv, gyakorlatilag a nyomtatott könyv digitális formája, amit megfelelő elektronikai eszközzel tudunk megjeleníteni és olvasni. Sokan sok féle értelmezést adtak és adnak az e-könyvnek. Van, aki a nyomtatott könyv sírját ássa és kesereg, van ki a Gutenberg galaxis egy újabb felfedezett naprendszerét ünneplik ujjongva. Ez utóbbi talán én vagyok, de egyszer erről is lehetne írni egy bejegyzést itt a Felsőfokon jobbnál jobb bloggerei véleményét kikérve.

Egyszerűsítsük le most ezt. Tehát az e-könyv a nyomtatott könyv elektronikus formája, van szerzője, írója és a többi. Ezért maga az e-könyv legtöbb esetben nem ingyenes. Tehát ne lepődjünk meg, ha e-könyv letöltésért fizetni kell. Normális esetben jóval olcsóbbnak kell lennie, mint a nyomtatott verzió, mivel logikusan nem rakódik rá nyomdaköltség, papírköltség és még számtalan egyéb szerintem időnként sima útszéli rablásnak minősülő minden újabb üzleti belépő által rárakott haszonszerző többlet.

Az Országos Széchényi Könyvtár állami és gondolom, számtalan egyéb forrásból, bevételből tartja a fenn a MEK és társoldalait. Ennek következtében az ott található dokumentumok és anyagok ingyenes letölthetőek és használhatóak. Még beiratkozási díjat sem kérnek, amit más közkönyvtárban természetesen évente kell fizetnünk. Nyilván nem a megjelenő újdonságok és könyvslágerek találhatóak itt, mert ehhez sok-sok pénzt kellene egyes szerzőknek jogdíjként és sok másért fizetni, de szerintem jó irányba haladunk ezzel is.

Elégedjünk meg ezzel egyelőre, azt hiszem, ha valaki szellemi terméket állít elő, könyvet, cikket, színdarabot, forgatókönyvet és bármi más olyat ír, (teszem fel ez a blog bejegyzés és a többi hasonló is szellemi termék) ami mások érdeklődésére tarthat számot az bizony egy piaci termék. Azt jó esetben megfizetik, mint a kiló krumpli árát a piacon. Tehát végre kilyukadok oda, hogy nagyon hálás vagyok az OSZK-nak, hogy „ingyen járhatok a könyvtárába”.

  

Elektronikus Periodika Adatbázis és Archívum (ingyenes)

 

A periodika szó gyakorlatilag időszakonként megjelent újságot jelent. Tulajdonképpen ez egy virtuális újságolvasó terem, de ehhez nem kell elutaznunk a Budai Várban található Országos Széchényi Könyvtárba.

Az archívum a ’90-es évek végén több mint 1300 időszaki kiadvánnyal kezdte meg igazi működését és fejlődését. Számtalan kiadvány jelenik meg napjainkban, és az utóbbi időkre jellemzően többségük ma már csak internetes kiadvány, tehát nyomtatott verzió nem is létezik belőlük. Néhány évvel ezelőtt még újságíró úgy lehetett valaki, hogy befáradt egy laphoz, ahol legépelte a cikkecskéjét, azt a szerkesztők átnézték, berakták a lapba, majd kinyomtatták és a nyomdából utcára került, az újságosbódéban pedig megvásároltuk vagy valami ilyesmi. Ez, ami ma újságírásként ismert, az hihetetlen lett volna pár éve.

Egyik szerzője vagyok egy független ifjúsági lapnak, ahol több szerző és szerkesztő működik, de egy éve mióta közéjük tartozom személyesen még nem találkoztunk. A lap persze működik, mindenki felteszi a kis írásait, interneten időnként szerző megbeszélés és szerkesztői tájékoztató zajlik. Nincs nyomdaköltség, nincs helyiségbérlet, nincsenek irodai eszközök és egyéb ilyen költség, a lap viszont prosperál.

Tehát újságok, lapok jönnek-mennek, a MEK célul tűzte ki, hogy létrehoz egy adatbázist a fellehető kiadványokról. Összegyűjti azokat és archiválja. 2003-től kezdték el a gyűjteményt kialakítani. Van olyan periodika, amely sehol máshol nem található meg csak az EPA szerverén. „2004 nyarán nyílt meg a nyilvánosság előtt a bibliográfiai adatbázis, amely az EPA által archivált tételek mellett leírja az Interneten hozzáférhető, valamint offline módon (CD-n vagy DVD-n) megjelent magyar vagy magyar vonatkozású elektronikus időszaki kiadványokat is.” A gyűjteményre itt is igaz, hogy folyamatosan gyarapszik.

Az EPA katalógusban feltárt kiadványok száma: 2275 db, ebből 2159 magyar nyelvű. Az archivált folyóirat füzetek száma 36487 db. Itt most egy nagyon szép számot írok le, a látogatások száma a statisztika szerint, 1 802 065 volt, ez 54 970 631 kattintást jelentett 2012-ben idáig. Nagyon szép szám ahhoz képest, hogy egyetlen ledér hölgyeket tartalmazó fotó és egyetlen Való Világ vagy tehetségkutató szereplőről szóló pletyka sincs az oldalakon elrejtve.

Az EPA működése háromszintű:

– Nyilvántartás, aminek a célja, hogy minél több ilyen kiadvány legyen megtalálható egy helyen.

– A második az archívum, aminek célja a megőrzés, (ennek köszönhetően olyan folyóiratok találhatóak meg, mint a legendás és valóban páratlan Nyugat (1908-1941) folyóirat, a magyar irodalmi és közéleti újságírás, egyáltalán a kultúránk egyik legjelentősebb lapja).

– A harmadik a Bibliográfiai információk létrehozása és adatbázisba gyűjtése, amelyek lekérdezhetőek a további rendszerek számára.  Itt jön képbe a MATARKA azaz a Magyar folyóiratok tartalomjegyzékeinek kereshető adatbázisa. Szenzációs keresőfelület, bátran ajánlom. Sokkal több funkciós keresője van, mint amire talán szükség van: szerző, név, évszám (1800-2012), tartalom, folyóirat, van olyan funkció ami beírt kulcsszavakra, mondatokra keres, egyszerű és haladó keresés. Kipróbáltam egyetlen névvel, beírtam, hogy ADY Endre: 812 találatot eredményezett nem kérve egyéb szűkítést, majd rákattintva az eredményre, kihozta szépen sorban a cikkeket. Mindegyik megtekinthető vagy letölthető a legkülönbözőbb formátumokban. Ráadásul a legkülönbözőbb helyről vannak összegyűjtve, tehát ilyen formában nyomtatottan sehol sem találhatóak. Nélkülözhetetlen tudományos munkához, vagy egyszerű dolgozathoz, kutatáshoz, akkor is ha csak eszünkbe jut valami és főleg ha nem jut eszünkbe valami.

Az EPA archívum gyűjtőkörébe tartoznak:

„Nyilvánosan és ingyenesen online szolgáltatható, magyar nyelvű vagy magyar kiadású, heti vagy annál hosszabb periodicitású (a határon túli kiadványok kivételével), oktatási, tudományos vagy kulturális szempontból hasznos időszaki kiadványok. Az archiválás alapja a “szám”. (Nem a honlapot vagy a site-ot mentjük le), a támogatott formátumok: HTML, XML, PDF, RTF, JPG, PNG, ASCII text.”

Az adatbázisban leírt kiadványok:

„Digitális formában hozzáférhető, részben vagy egészben teljes szöveggel olvasható, magyar nyelvű vagy magyar kiadású, saját írásokat (is) közlő, szerkesztőséggel, rovatokkal és archívummal rendelkező időszaki kiadványok, illetve időszaki kiadványok kiadásváltozatai.”

Lehet az oldalon böngészni:

– Cím szerint, az abc betűire kattintva cél nélkül. – Téma szerint: – természettudományok, – műszaki tudományok, – gazdasági ágazatok, – társadalomtudományok, – humán területek, – kultúra, – irodalom.

Katalógusban is lehet keresni több funkció szerint:

– Cím, – Évek, – Téma, – Típus (egyházi lap, diáklap, blog, hírlap, hobbi, magazin, napló zene, stb.), – Szövegrészlet alapján

 Teljesség igénye nélkül néhány név a listáról:

 168 óra online, Élet és Irodalom (1998-), 2000 (kulturális folyóirat), Bárka (2002-), Figyelő, História (1979-),Transindex, Digitális fotómagazin (2002-től), Magyar Művészet (1925-1934), Családi lap, Firka (számítástechnika, fizika, kémia általában), Házipatika, Állattenyésztés, Autó-motor, Fakanál (2006-), Ötlet Mozaik, Zsaru Magazin, Alföld, Borsszem Jankó (1869-1882), Cash-flow (1996-), Elle (2002-), Evangélikus élet (2002-), Filmvilág (1998-), Hetek, Hitélet, Szépirodalmi Figyelő, etc.-etc…


 Csak böngészéssel olvasás nélkül, órákat lehet eltölteni…

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.