Főoldal » Vízparti játék – homokszobrászat

Vízparti játék – homokszobrászat

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Eddig is tudta minden kisgyerek, hogy ha túl sok vizet adunk a homokhoz, akkor csak sár lesz belőle, ha túl keveset, akkor pedig szétporlik a várunk. A tudósok viszont tudományosan is megállapították, hogy a homokvár építéséhez az ideális homok pontosan 1 százaléknyi vizet tartalmaz. De azt már kevesen tudják, hogy a csodálatos homokból épült szobrok nem közönséges alapanyagból készülnek. Sőt nem is közönséges emberek alkotják, hanem egyenesen homokszobrászok. Igen, ez a foglalkozásuk, és igen jól meg is élnek belőle, különböző szállodák, üzletközpontok, fürdőtelepek megbízásából a világ legegzotikusabb helyein alkotják – nem éppen az örökkévalóságnak szánt – műveiket.

[token node title-raw]

A világ legnagyobb homoképítménye egy 17 méter magas középkori kastély, amelyet Richard Varano emelt Amerikában. A leghosszabb egy 15 méteres fal, Sandy Feet munkája Texasban. A legtartósabb egy 4 évig fennálló fantáziavár volt, amelyet hollandok emeltek egy amerikai szállodában és amelyet üvegtető alatt őriztek.

A homokvárépítés története messze az ókorba nyúlik vissza. Az ókori Egyiptomban a hatalmas épületek makettjét alkották meg előbb homokból, majd utána következhetett a valódi építkezés.

A modernkor első homoképítő versenyét Amerikában rendezték meg a  hatvanas években, és azóta a világ számos városában és tengerpartján rendeznek homokszobor építő versenyeket. Ha most az jár a fejedben, hogy holnap Te is nekiállsz egy ilyen hatalmas homokszobor építésének, tudnod kell, hogy ezekre a versenyekre a sokszor több száz kilométerre lévő homokbányák legkiválóbb homokját szállítják. A verseny előtt a szervezők előre tömörítik, préselik, vizezik a homokot, hogy a homokszemcsék még szorosabban tapadjanak egymáshoz. Így készül minden versenyzőnek egy-egy homokpiramis, és a művésznek “nincs más dolga”, mint hogy ebből a homokpiramisból valami egészen fantasztikus szobrot alkotni.

De azért ne csüggedj! Ha homokszobrod nem is kerül be a Guinness Rekordok Könyvébe, ettől még remek szórakozás lehet a homokvárépítés.

Kezdő homokvárépítők figyelem! Első feladat, hogy megtaláljuk a megfelelő homokot. Az építést kezdjük kis kupaccal, és bővítsük fokozatosan úgy, hogy minden réteget letapicskolunk. Segédeszközként a lapáton és vödrön kívül használhatunk még poharat, botokat, és a finom homok eltávolításához szalma- vagy szívószálat. Általános tapasztalat az, hogy jobb a díszítést felülről lefelé haladva készíteni, így az alsóbb rétegeket nem teszi tönkre a lehulló homok.

Annak, aki ezzel a tudománnyal most kezdi az ismerkedést, remek leírást találtam arról, hogyan lehet egy balatoni strand vízpartján homokvárat építeni. No kell hozzá két játékos kedvű szülő és nem utolsósorban hat elszánt csemete… Megnézem…

Forrás: harmonet.hu

origo.hu

kultura.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.