Főoldal » Volt egyszer egy Harry Potter…

Volt egyszer egy Harry Potter…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Kapcsolatom Harry Potterrel 1999-ben kezdődött, amikoris talán a Nők Lapjában olvastam egy cikket, hogy megjelent egy – gyerekeknek szóló – könyv, amelyért már a kiadásának első napján óriási sorok kígyóztak a könyvesboltok előtt. Mi lehet ez a könyv, ami ekkora érdeklődést váltott ki? Hát én is vettem egyet. Sőt – miután elolvastam – úgy döntöttem, akkor negyedikes osztálytanító lévén, hogy bizony én tanítványaimnak ezt a könyvet fogom kötelező olvasmányként megjelölni. Ez bejött – mondhatnánk, mert akkoriban sikk volt az iskolába Harry Potter kötettel a hónunk alatt megérkezni, és mert azóta az összes kötetet olvasták. Sőt…

Amikor a Harry Potter és a bölcsek köve című film megjelent, a premier első napján közösen néztük meg a nagyszerű filmet. Ez hagyománnyá vált, az utolsó két rész kivételével a bemutató első napján és néhány régi tanítvány kíséretében látogattam meg a moziban Harry Pottert. Igazából az utolsó két résznél sem szakadt meg a hagyomány, csak a most már a huszadik életévükhöz közeledő fiatalok nélkülem de egymással nézték meg a két legújabb részt.

De nemcsak az én tanítványaimat ragadta meg Potter varázsa. Szerveztem egy vetélkedőt is az első kötetből, amely igazán megmozgatta az iskola diákjait.

Dokumentumok, képek nem maradtak fenn erről, de sokan emlékszünk még rá.

A versenyt óriási plakátok hirdették meg, tudatva, hogy nagy vetélkedő kezdődik. Az első feladat pedig az lesz, hogy az iskola épületében elrejtett – a regénnyel kapcsolatba hozható – képeket kell keresni.

A képek kihelyezését követő reggelen iskolánk igazgatója meglepődve tapasztalta, hogy hatalmas izgalom és futkosás folyik az iskolában. De megnyugtattam, hamarosan megtalálják az összes képet, és helyreáll a nyugalom.

Volt ott minden: A plafonról lelógó bagoly, a lépcsőfordulónál elrejtett varázspálca, tükör, stb. A feladat az volt, hogy keressék meg a képeket és írják le, hogy milyen formában jelent meg a regényben. Egy hatalmas sárga postaládát készítettem, ebbe kellett a megfejtéseket bedobni. Ez egyben a vetélkedőre történő jelentkezésnek is számított. Második forduló egy vetélkedő volt, melyben játékos feladatokat kellett megoldani. Volt itt rejtvény, totó, villámkérdések, stb.

Az utolsó fordulóban készíteni kellett egy olyan tárgyat, amely a Harry Potter és a bölcsek kövében szerepel. Volt itt Teszlek süveg, gurkó, cikesz, Nimbusz 2000, stb. Remek kis kiállítás kerekedett a földszinti vitrinben. Kár, hogy nem készültek képek…

Talán még mindig lehetne ilyen vetélkedőt szervezni, ha nem a Harry Potterből, akkor más, hasonlóan színvonalas ifjúsági regényből.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.