Főoldal » Webinár, TeachMeet és még mennyi minden!

Webinár, TeachMeet és még mennyi minden!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.
“Ígéret szép szó, ha megtartják úgy jó”… Szól a régi, ám igaz mondás. Nos, én is tettem egy-úgy tűnik-könnyelmű  ígéretet néhány héttel ezelőtt, amely szerint folyamatosan beszámolok majd  a PIL Akadémia eseményeiről. Éppen ma egy hónapja tettem utolsó blogbejegyzésemet e témakörben. Mentségemül szolgáljon az, hogy olyan villámgyorsan pörögnek az események, hogy szinte lehetetlen mindenről beszámolni. Így lassan egy új kompetenciát kell kialakítanom magam számára, amely  a távirati stílus elsajátítása. Ehhez kaptunk bőséges segítséget a PIL Akadémia 2-ik tanananyagában, amit aTANÁRBLOG oldalán taláhatunk meg. Olyan web 2.0-ás  eszközök, alkalmazások tárháza,  amely szűkreszabott üzeneteket enged meg a felhasználó számára. S valljuk be, ebben a rohanó világunkban lassan csak erre jut időnk. De segítségével naprakész információk birtokába juthatunk együttműködésünk során. 
Íme most kísérletet teszek e stílus használata tekintetében: 

Első beadandó feladatunk egy olyan óravázlat volt, amely az IKT tanórai alkalmazását is magába foglalta. Én egy olyan informatika órát választottam ki, amelyben a Sulivilág digitális osztálytermét használtam fel. Íme: 

 PIL Akadémia óravázlat
Név: Szeverényi Irma
Tantárgy: Informatika
Vázlat/ óra címe: Új blogbejegyzés a Sulivilág oldalára
Korosztály: tanulásban akadályozott csoport – 8-9. osztály
Felhasznált IKT eszközök, weboldalak: számítógép
                                                                      http://www.google.hu/
                                                                      http://gyakorolj.hu/
                                                                      http://www.youtube.com
                                                                      http://sulivilag.hu
                                                                                    
Egyéb fontos tudnivalók:
 Lényeges, hogy a tanulók rövid, érthető, egyértelmű instrukciókat kapjanak a feladatok során. A meg nem értett feladat ugyanis azonnali frusztrációt vált ki a gyermekből. Ennek következményeként megtagadhat minden további együttműködést.
Az óra menetének rövid leírása:
Előkészítés:
Az óra megkezdése előtt minden tanuló számítógépe mellé helyezem a kinyomtatott feladatsort, és egy piros tollat, amivel saját maguk pipálják ki a megoldott részfeladatokat.
Bevezetés:
Egymás köszöntése után néhány szóval elmondom az óra menetét.

A tanulók a következő módon kapják meg elvégzendő feladatukat:

A tanulók bekapcsolják a számítógépeket, majd elkezdik önálló tevékenységüket a feladatlapon található részletes útmutató szerint.
Facilitátor szerepemben bárki segítségére sietek, ha valamiben megakad munkája során.
Mi működött, mi nem? Hogy érezted magadat az órán?
Mivel a gyógypedagógia területén tevékenykedem, itt különösen elmondható, hogy egy óra sikeressége nagymértékben múlik a gyermekek aktuális állapotán. Van, amikor minden csodálatosan működik, de van, amikor az elkészített vázlat megvalósítása helyett valamiféle ösztönös pszichopedagógiát kell alkalmazni, hogy az óra mégis megtartható legyen. Rendkívül fontos a motiváció, amivel egyáltalán az érdeklődést fel lehet kelteni ezeknél a gyermekeknél. Ezért tartom célravezetőnek a virtuális osztályterem működését, ahol szinte informálisan sajátíthatják el a diákok a digitális kompetenciákat. Természetesen beadandó feladatom olyan óráról szól, ami élményt jelentett mindannyiunk számára az órán.  
Diákoknak kiadott anyagok:
 A Sulivilág oldalán megtalálható leckefüzetben kapták meg a tanulók a feladatot. Ezen felül mindenki számítógépe mellett ott volt nyomtatott formában is , hogy könnyen követhető legyen a megoldás menete. 

Webinár: első alkalmunk febr. 29-én volt. Érdekes, izgalmas online találkozás!
                Folytatása következik, a csoport szerdánként találkozik. 
TeachMeet: a Sulinetwork Konferencián sikeresen bemutatkozó újszerű tudásmegosztás itt is depütált: 
                   15 pedagógus 15 féle alkalmazás ! 
                   Mindez látható videófelvételen, a következő linken:   


Vezetőink, Mentoraink, Nádori Gergely és Prievara Tibor mint gyakorlott pedagógusok vezetik a kurzust. Ennek köszönhetően minden a “tettek mezején” zajlik. Így hát-hála nekik-valódi gyakorlat-orientált képzésben van részünk! Köszönjük! 


MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.