Főoldal » Wiki, a tanárok barátnője

Wiki, a tanárok barátnője

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Egyre komolyabb problémát jelent, hogy a diákokat önállóságra kellene nevelni a tanulásban, mert jelenleg a tanáraiktól függ a tanulásuk. Emellett az is gondot jelent, hogy a tanárok nagy része ódzkodik attól, hogy a tanulók felelősséget vállaljanak a tanulásukért és saját maguk készüljenek fel önerőből, némi külső segítséggel. Ez az ellentét lehet, hogy nem szűnik meg egyhamar, viszont a wikik felhasználásával a tanár is felügyelheti a diákok tevékenységét, és a diákok is megtanulhatják az önálló munka alapjait, ezért érdemes lenne az órák kiegészítéseként alkalmazni – mind középiskolákban, mind felsőoktatási intézményekben. Következzék egy kis háttér az önálló tanulásról és a wikik órai felhasználásáról azok számára, akik nem ismerik jól a wikit vagy félnek annak felhasználásától.  

Sok tanuló számol be arról, hogy tanul egy nagyobb dolgozatra, aztán huss, mintha sosem hallott volna a témáról azelőtt, elfelejti az anyagot. Ennek az egyik oka az, hogy anélkül is át lehet menni egy dolgozaton vagy vizsgán, hogy értené az anyagot a diák, és így a magolást elegendőnek tartja a felkészüléshez: csak előveszi az órai jegyzeteit, ritkábban a könyvet, esetleg felnéz a wikipédiára. Más “szakmai” forrásokat viszont szinte egyáltalán nem használnak felkészüléshez: egy másik tankönyv, egy enciklopédia, vagy más kiadványok használata nem jellemző. Ennek oka lehet az igény hiánya, de lehet az is, hogy nem tudják a tanulók, hogyan bánjanak ezekkel a forrásokkal.

Az önálló tanulás, a felelősségvállalás a megtanult anyagért nagyon fontos: ahhoz, hogy megértsék a tanulók, amit tanulnak, szükséges egy kis kutatómunka is, illetve az, hogy közvetlen tapasztalatuk legyen az anyaggal, gondolkozzanak el azon, amit olvasnak. A tanárnak tehát fontos szerepe van abban, hogy először is felkészítse a tanulókat az ilyen jellegű források használatára, majd megkérje a tanulókat, hogy egy-egy témát dolgozzanak fel, majd a fontosabb információkat prezentálják írott formában a társaik számára. Erre a célra alkalmas a wiki. Ha egy témát felosztunk több altémára, majd az osztályból kisebb csoportoknak kiadjuk kidolgozásra a témát lehetséges forrásokkal, esetleg szempontokkal, amiket ki kell dolgozniuk a szócikkben, a tanulók saját maguk számára készítik el a “tudásbázist”, ahol már nem a magolás, hanem a megértés a fontos szempont. A szócikkek mellett kisebb előadásokat is tarthatnak órán a tanulók, hogy a többiek is megértsék, amiről írtak, illetve feltehessenek kérdéseket a szócikk alkotóinak.

A tanárok a wikipédiát már jól ismerik, hiszen előfordul, hogy egy-egy órai kiselőadást megpróbálhatnak elütni a diákok egy szócikk felolvasásával. Nem csoda tehát, ha a “wiki” szótól kiütést kapnak a pedagógusok, és nem szívesen használnák ezt az eszközt. Viszont a wiki nem egyenlő a wikipédiával, mert a wiki elkészítésénél egy saját rendszert használhatunk, saját információval tölthetünk fel egy olyan oldalt, amilyet a wikipédián is találhatunk. A wiki szerkesztésénél nem kell félnünk attól, hogy a tanulók “elkanászodnak”: láthatjuk, ki mennyire volt aktív a szócikk elkészítése során, mit tett hozzá, alakított át a szócikken. Azt is könnyebb észrevenni, ha plagizált anyagot ad le saját szellemi termék helyett a tanuló.

Vannak olyan saját wiki készítésére alkalmas oldalak (pl. a wikispaces vagy a wiki-site), ahol egy-egy csoport tud készíteni wikit, ezek többnyire mások által is olvashatók. Ezért érdemes kipróbálni a google sites-on a saját wiki készítését vagy ha az iskola moodle-t használ, ott is lehet privát felhasználású wikiket készíteni, melyeket csak az érintettek tudnak elolvasni. Még több wikis információ tárhelyekkel, felhasználási módokkal itt.

Kép: http://themorningsidepost.com/tmp/wp-content/uploads/2010/12/wiki2.jpg

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.