Főoldal » XXI. századi nő

XXI. századi nő

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Nem titok, Wiesner Editnél tanultam/tanulom a coachingot, ahogy sokan hozzám hasonlóan. Az egyik alkalommal, amikor szintén okulni jöttünk össze Editnél – még képződő, és már gyakorló coachok –, szóba kerültek a családok. Abban az összefüggésben mindenképp, hogy felborultak a hagyományos családi szerepek, nem csak a nőknek, a férfiaknak sem könnyű, mert elvesztek a minták. Nő és családanya lévén már egy ideje foglalkoztatott a kérdés, hogy mi is történik most a családokkal, azon belül a nőkkel, meg hogy hogyan is jutottunk ide, de most először jött a képbe a coaching, ill. annak módszertana, ami újabb adalékokat adott a témához.

Régi lemezek egy nagyon új korban

Gondolataim onnan indultak a téma kapcsán, hogy még mindig erősen élnek a hagyományos női szerepekről kialakult sztereotípiák, ezt a legtöbb nő, ha tartós párkapcsolatba kerül (házasság, élettársi kapcsolat), saját bőrén érzi is: lássa el a háztartást, kezelje a család pénzét, legalábbis ami a rezsiköltségeket, a ruházkodást, meg a kosztpénzt illeti, mellette keressen pénzt is, vagyis dolgozzon, (legalábbis ha kap állást, akkor mindenképpen), és nevelje a gyerekeket, mert ez elsősorban az ő dolga. Azt pedig még meg sem említettem, hogy nőnek is kellene lenni, vagyis partnernek a férj/a társ számára, és a megjelenésére sem ártana adni.

Tehát számoljunk! Egy nőnek, ha már gyerekei is vannak, meg párkapcsolata a következő szerepeknek kell(ene?) megfelelnie:

  1. Vénusz (mint nő)
  2. Vesta (mint a házi tűzhely őrzője, azaz feleség)
  3. házisárkány (azaz anya, aki nevel)
  4. házimanó (házvezetőnő helyettes – vasal, mos, takarít)
  5. konyhatündér (ehhez talán nem kell magyarázat)
  6. pénzügyminiszter (kosztpénz-, rezsi- és zsebpénz-kezelő)
  7. lelki szemetesláda (házi pszichológus gyereknek, férjnek, barátnak, barátnőnek)
  8. jól húzó ló (azaz munkaerő)
  9. zsonglőr (idővel és feladatokkal, no meg az adatokkal – szülinapok, gyerekek barátainak nevei, stb.)
  10. zsebtudós (bármikor előhúzható, ha másra nem, hát hogy a gyereknek segítsen megírni a házi feladatot)

Ez kapásból tíz szerep, (biztos lennének még olyanok, akik ezen kívül is fel tudnának még sorolni egynéhányat), már így is több jut, mint egy a hét minden napjára. A baj csak az, hogy ezeket minden nap elő kell venni, és hatkarú Siva legyen a talpán, aki ezeknek minden nap meg tud felelni.

Az időbeli megfelelés azonban csak a dolog egyik fele. A szerepek közti ütközés, a szerepkonfliktus a másik. Adódnak olyan helyzetek, amikor egyik szerepből a másikba másodpercek alatt kell átkapcsolni. Pl. éppen lemész zsebtudósba, és elmélyülten próbálod a gyerekkel megértetni, miért is lesz hasznos a számára az élete hátralévő részében, hogy értse a két oldalú emelők működését (egyébként tényleg hasznos, különben még az ollót sem tudná használni!!!), amikor telefont kapsz a férjedtől, hogy estére vendégeket kaptok, rögtön négyet is. Azonnal előveszed a Vesta üzemmódod, és átmész megértő feleségbe, ugyanakkor kattog a zsonglőr üzemmódod is, hogy csoportosítsd az erőforrásaidat (időt, teendőket, rendelkezésre álló alapanyagokat, bevonható munkaerőt). Ezzel párhuzamosan a konyhatündér üzemmód bekapcs, de még a házisárkány és a zsebtudós is ketyeg tovább. Nem mellesleg az időfaktor miatt minimum a zsebtudós és a konyhatündér üti egymást. Valahol a háttérben automatikusan elkezd futni a Vénusz üzemmód programja is (“Uramisten, hogy nézek ki, még a fejemmel is kéne kezdenem valamit, pedig mindjárt itt lesznek!!!”), és rögtön kész a stressz, meg a szerepkonfliktus.

A szerepeken kívül van még valami, ami igen csak keresztbe tesz a nőknek: a minták. Merthogy azokkal is gond van. Kettő is, és egyenként is nagy.

Az egyik a minták elavultsága. A XXI. században a régi, még dédanyáinktól örökölt mintáink már nem működőképesek. Sokszor haragszunk a pasikra, amiért olyan anakronisztikus szerepelvárásokat támasztanak a nőkkel szemben, hogy a “háztartás és a gyereknevelés a nő dolga”. Pedig csak arról van szó, hogy ők is ezt kapták mintának, és ők sem tudnak mit kezdeni azzal, hogy ezek a sémák már nem működnek.

A másik ilyen probléma a minták hiánya. Itt megint csak két nyomon indulnék el. Az egyik irány az, hogy kb. a mi generációnk (’70-es évek elején születettek) volt az első, amelyikben tömegével fordultak elő csonka családok. Nem hogy az új minták megtanulására nem volt esély, hanem még arra sem, hogy ennek a generációnak tekintélyes része egyáltalán lássa működni a régit.

A másik olvasata ugyanennek a gondhalmaznak, hogy ma sincsenek elsajátítható, megtanulható, átvehető minták. Vagyis a mintákat, a szerepeket nem áramvonalasította a kutya sem a XXI. századi követelményekhez. Ez még akkor is igaz, ha a magyar társadalom a felmérések szerint is hagyományosan macho szemléletű.

Rejtett tartalékok előcsalogatása

És itt a lényeg, ahol belép a képbe a coaching – a szemlélet! A coachingnak magának is a szemlélet a lényege, úgyhogy minden eszköze megvan ahhoz, hogy a nőknek is segítségére legyen. Annál is inkább, mivel igen kicsi az esély arra, hogy a mai, gyorsan változó körülmények között általános mintákat lehetne kialakítani. Tehát egyedi, egyéni megoldásokat kell találni. A coaching pedig megoldásközpontú szemléletként és módszertanként erre tökéletesen alkalmas.

A női szerepek és az azok közti viszonyok, fontossági sorrendek tisztázásához kiváló a rendszerállítás, az idővonal, de számtalan más technika is. A coach jól irányzott kérdésekkel, a megfelelő kérdezési technikák, az NLP kifejezéstárának használatával új megvilágításba helyezheti a problémát az ügyfél(nő) számára, és ez ad majd lehetőséget arra, hogy az ügyfél saját erejéből megtalálja a saját maga számára ideális megoldást. Sőt, a coach még ennél is többet tesz: többféle megoldási lehetőséghez is hozzásegíti az ügyfelet, hogy legyen választási lehetősége. Ez persze magától is értetődik, mert a coach a megoldások megtalálásával nem engedi el az ügyfele kezét: a coach dolga az is, hogy a megvalósítás közben is árnyéka legyen az ügyfélnek.

Mit jelent ez a nőknek? Azt, hogy valami nagyon újat próbálhatnak, olyat, amit előttük még senki más. Valami olyan egyénre szabottat kísérletezhetnek ki a maguk számára, amit képesek is lesznek megvalósítani, mert nem lesznek magukra hagyva.

Aztán meg menet közben, ki tudja, még az is kiderülhet, hogy elég nagy számú női ügyfél esetén kirajzolódik a XXI. századi nő áramvonalasított szereplistája is…

Utószó:

Annyi megjegyzést mindenképpen kell tennem, hogy a nő nem csak önmagában nő, hanem a párkapcsolat és a család koordináta-rendszerében is. Vagyis ahhoz, hogy egy nő az információs korszakban működő szerepeket alakítson ki magának, mindenképpen kell a pár, a család elfogadása, egyetértése, együttműködése is kell. Lehet, hogy a pasikat sem árt hozzá “megcoacholni”??? :)

Utószó 2:

Hölgyeim, én valószínűleg azt a kérdést szegezném először Nektek, hogy minek tartjátok Magatokat elsősorban. Nőnek vagy embernek? Ha embernek, akkor mi értelme van ezen rágni a kefét, hogy hogyan legyél XXI. századi nő?

Van még egy pár ilyen kérdésem. Ha érdekelnek, akkor keress meg a blogon keresztül.

Jó gondolkodást!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.