Főoldal » A cipzár

A cipzár

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az a fránya cipzár. Utálja. Jobban, mint a cipőfűzőt. Jobban, mint a petrezselymet. Mert azt legalább félrekotorhatja. De a cipzárat nem. Az mindenütt ott van. A világ valamiért elengedhetetlennek tartja a cipzár létezését. Szerinte létjogosultsága van. Talán azért, mert a világ is egy nagy cipzár. Kivülről talán egyszerűnek tűnik, hiszen az átlag ember számára mindennapos a kezelése, pedig belül nagyon is bonyolult. Ha ügyesen bánsz vele, megnyílik előtted, ha türelmetlen vagy és ingerült, akkor könnyen elromlik. Ilyen szempontból talán inkább a nőkre hasonlít.

A cipzár mindenütt ott van. Kabáton, csizmán, pulóveren, kistáskán, nagy táskán, hátizsákon, pénztárcán. Olykor a legváratlanabb helyeken is felbukkan: a sátor oldalában például. Hogy a sliccről ne is beszéljünk. Bár utóbbi nem is annyira váratlan. Kivéve persze, ha a slicc mögött meghúzódó rejtélyekre gondolunk.

Utálja a cipzárt. Utálja érdes fogait, melyek beleharapnak vékony ujjaiba. Utálja, hogy olyan nehezen lehet összeilleszteni a két oldalát, mely aztán elindítja a fogantyút, mint kis vonatot a rézből, vagy műanyagból készült síneken. A vonatokat sem különösebben kedveli. Nem úgy, mint a többi autista. Ők imádják a vonatokat. Thomas a gőzmozdony. Azért Őt nem utálja annyira, minta cipzárt.

“Működjél már!” – mondja fojtott haraggal, remegő kézzel, mely még jobban megnehezíti az aprócska elemek olajozott működését. Egyszerre kell rögzítenie a kabátja szárát, megfogni a húzókát, tartani a cipzár fejét, összeilleszteni a tartozékokat és felfelé irányba megindítani a szerkezetet. Nem, nem megy. Az Ő keze erre nincs felkészülve. Ez még az írásnál és a borotválkozásnál is nehezebb. Az Ő idegei ehhez túl labilisak. Korán reggel pláne. Amikor sietni kell. Amikor még álmos az ember. Meg a munkából hazafelé menet. Amikor sietni kell. Amikor fáradt az ember.

Végre aztán megtörténik az összekapaszkodás, de akkor valami történik. Egy törés. Egy szakadás. És hiába indult el a cipzár, alatta a kabát szétnyílt. Most aztán trancsírozhatja vissza, hogy az egész elölről kezdődjön. Újabb idegeskedés, újabb kidagadó erek egy értelmes homlokon, mire verejtékező másodpercek kínlódása után a fogak véglegesen egymásra találtak és bezárkóztak cipzár-világukba. De még hogy levezesse a feszültséget, néhányszor sebesen meghúzogatja, föl és le, föl és le, szem nem képes követni ezt az őrült liftezést, csak a hallójáratokba jut el és visszhangzik a fogak éles csikorgása, a kinyíló és összezáruló szájak fájdalmas sikítása.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.