Főoldal » A gastrointestinalis szakasz vérzései

A gastrointestinalis szakasz vérzései

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

 

A gastrointestinalis szakasz vérzései

 

A gastrointestinalis vérzés egy rendkívül ijesztő és életveszélyes állapot. Bármely osztályon előfordulhat, nem feltétlenül csak hasi sebészeten, gastroenterológiai osztályon.

Cikkem első felében szeretnék kitérni az akut vérzéses állapotok okaira, tüneteire, felismerésére, az elsődleges ápolói teendőkre.

 

A felső traktus vérzései

Tünetek

Okok

Haematemesis (vérhányás):

élénk piros, nagy mennyiségű, hányinger nem előzi meg

Gastritis, eróziók, Mallory-Weiss szindróma, tumor, ulcus ventriculi et duodeni, oesophagus-varix ruptura, Meckel-féle diverticulum

 

Savhaematin (kávézacc)

enyhébb vérzéseknél: vizes, áttetsző, esetleg enyhén rózsaszínű hányadék, feketés-barnás, kávéalj-szerű üledékkel

 

Gyulladások, fekély, gyógyszerek túladagolása (Kumarin-származékok, clopidogrel, szalicilátok, szteroidok, NSAID)

 

Melaena (szurokszéklet): a régebbi melaena kenőcsős, kátrányszerű. A friss melaena, nagy mennyiségű, aktív vérzés esetén ún. „málnazselé”-szerű székletet eredményez.

 

Gastritis, pepticus fekély, ulcus duodeni, oesophagus varix, gyógyszerek túladagolása

 

 

A fenti okok közül leggyakrabban a Mallory-Weiss szindróma, oesophagus varix ruptura, és az ulcusok szerepelnek. A Mallory-Weis szindróma esetén a nyelőcső-gyomor átmenet szintjén következik be szöveti sérülés, gyakorlatilag repedés. Kialakulásában gyakran, körülbelül  50%-ban szerepel kórokként külső megterhelés. Külső megterhelés lehet gyakori hányás(bulimia nervosában szenvedő betegek gyakori, erőltetett hányása), nehéz súlyok emelése. A Meckel-diverticulum a duodenum diverticulosisa, legtöbbször csak akut vérzés után észlelik.

 

Az oesophagus varixok rupturája talán a leggyakoribb oka a hematemesisnek. Etiológiájában nagy szerepet kap az alkohol-abusus, a hepatitis-B és -C típus. Ilyen esetekben a portalis keringés pangása miatt a nyomás áttevődik a nyelőcső vénáira, kitágítva azokat, amelyek aztán a legkisebb fizikai behatásra, akár kenyérhéj lenyelésére is megrepedhetnek, sokkoló, életveszélyes vérzést okozva.

 

A gyomor- és nyombélfekély vérzései ritkábban okoznak hematemesist, inkább a melaena előidézésében van szerepük. Gyomorfekély főleg a nagygörbület (curvatura maior) felszínén képződik. Az ulcus körülírt szövethiány, amely áttöri a muscularis mucosae-t, és többnyire a mélyebb fali rétegeket is érinti. A duodenalis fekély gyakoribb, mint a gastricus. Etiológiájában nagy szerepet kap a Helicobacter pylori kórokozó is. Kockázata az életkor előrehaladtával növekszik.

 

Az alsó traktus vérzései

Tünetek

 

Okok

 

Melaena

Diverticulosis, tumor,

 

Haematochesia (friss vér a székletben)

 

Diverticulosis, angiodisplasia, ischemias colitis, gyulladásos bélbetegségek, colitis ulcerosa, Morbus Chron, aranyérbetegség

 

 

Diverticulosis az elvékonyodott bélfal zsákszerű kitüremkedése, melyben a vastagbéltartalom pang, akadályozza a normális perisztaltikát, fertőzések melegágya, perforatio, vérzés kockázatát jelentősen emeli, a betegnél állandóan jelenlévő hasi diszkomfort-érzést okoz.

 

Az angiodysplasia az ileocoecalis szájadéktól a colon ascendens területéig terjedő bélszakaszon fordul elő a leggyakrabban. Hemangioma, arteriovenosus malformatio a bélnyálkahártyán. A szakirodalom szerint összefüggésbe hozható tartós anticoagulans therapiát igénylő állapotokkal, legtöbbször műbillentyű-beültetéssel hozták összefüggésbe.

 

Colitis ulcerosa és a Chron-betegség főleg fiatalok, fekélyes vastagbél-gyulladással, erős hasi fájdalommal, bélvérzéssel, malnutricióval járó idült betegsége. A Chron-betegség az egész bélrendszert érinti, a colitis ulcerosa kizárólag a vastagbélre terjed ki. Mindkettő aetiológiájában feltételezhető az autoimmun eredet, pszichoszomatikus tényezők.

 

Sürgős ápolói teendők felső traktus vérzései esetén:

  • Beteg állapotának gyors felmérése
  • Hányadék, széklet színének megítélése
  • Orvos értesítése, Trendelenburg-helyzet kialakítása
  • Keringés stabilizálása (2 nagy perifériás véna biztosítása, vérvétel, volumen pótlása, haemostypticumok előkészése)
  • Shock megelőzése (plazma pótszerek, FFP, transfusio adására való felkészülés)
  • Emésztőrendszer tehermentesítésére és diagnosztikus célból nasogastrikus szonda (18 ch) levezetése, öblítése acepraminos hideg vízzel. A vastagbél kiürítése lactulose tartalmú hashajtóval, a hyperammonaemia megelőzésére.
  • Vizsgálatra, műtétre előkészítés orvos utasítása szerint (vérző beteget mindig fekve ágyastól szállíttatjuk vizsgálatra)
  • Beteg folyamatos monitorozása (RR, P, légzés)
  • Dokumentáció pontos vezetése

 

A képek származása:

 

http://www.gastrointestinalatlas.com/GastricVarixBled1.jpg

http://image.absoluteastronomy.com/images/encyclopediaimages/m/ma/malt_4.jpg

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.