Főoldal » A hurrikán szíve

A hurrikán szíve

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

– Mester, van a kutyának Buddha tudata?

– Van.

– Mi a különbség az állat és az ember Buddha tudata között?

– Az állat Buddha tudata álmodik. Az emberé ébren van.

Mása nálunk egy külön jelenség.

Ez a Szilasligetről származó szerelemgyerek, akinek az anyja törzskönyvezett husky volt, apja pedig ismeretlen, nem tartozik a gyenge egyéniségek közé. Külsejét tekintve sötétebb zsemleszínű, hátán hámot formáló fekete csíkokkal, lábai fehér zoknik, pofája őszbe forduló, fülei salátaszerűen fittyednek le (olykor a megszólalásig hasonlít Yoda mesterre), farka kunkori, fehér szőrszálakban végződő (mintha vajba mártotta volna), egyik szeme kék, a másik barna. Konok, önfejű, akarnok, agresszív, domináns, szelektív a hallása, hisztis, öntörvényű, szabad, betörhetetlen és határtalanul tud szeretni. Bizonyosan van Buddha tudata, csak álmodik.

Gyurka nálunk egy külön jelenség.

Ez a tősgyökeres angyalföldi autista, akinek az anyja titkárnő, az apja pedig autóvillamossági műszerész, nem tartozik a gyenge egyéniségek közé. Külsejét tekintve kb 170 cm magas, sovány, napot még nem látott fehér bőre, kefeszerű, sűrű fekete haja, mélybarna szeme és kifejezetten értelmes tekintete van. Konok, önfejű, akarnok, agresszív, domináns, szelektív a hallása, öntörvényű, rendmániás és határtalanul tud szeretni. Bizonyosan van Buddha tudata, csak álmodik.

Gyurka ember, Mása kutya. Ezen alapvető különbség ellenére igencsak hasonlítanak egymásra. Már nem külalakra, meg a mosdóhasználatot illetően, hanem jellemben. És amikor két ilyen meghatározó személyiség találkozik, akkor akarva akaratlanul történnek ütközések. Hiszen itt dominancia-háború zajlik, a cél pedig a család kegyeinek a megszerzése, aminek alapvető mozgatórugója a féltékenység.

Gyurka imádja az állatokat, csak nem tud velük bánni. Ez Mására ugyanúgy érvényes. Mindketten szeretik egymást, de azért van köztük egy ki nem mondott megállapodás az erőviszonyokat illetően. Ennek ellenére olykor szeretik feszegetni a határokat. Gyurka előszeretettel piszkálja Mása orrát, fülét, tisztelete jeléül pedig meg is szokta paskolni a fejét, aminek Mása aztán marhára örül. Hiába mondtuk neki már ezerszer, hogy egy kutyát nem így kell simogatni, mert azt nem kedveli, nem számít. Lehet, hogy csak én vagyok rossz emberismerő, de mintha Másából sokszor ki akarná provokálni a morgást és ebben még örömét is leli. Talán ezzel azt akarja megmutatni, hogy Ő megteheti. Persze Gyurkára ugyanúgy rászólunk, hogy ne szívassa már azt a kutyát, hogyha Mása akár egyszer is elveszítené a türelmét és megharapná Gyurkát, akkor Apámtól egy akkora istentelen tockost kapna, hogy a fal adná neki a másikat. Ez Gyurka előnye.

Másáé pedig, hogy mint minden kutyának, van bundája. Az emberi kéz pedig nem tud ellenállni a bunda puha érintésének. Lehet, hogy csak én vagyok rossz kutyaismerő, de mintha Gyurkából sokszor ki akarná provokálni a dühöt és a féltékenységet, úgy tudja magát illegetni nekünk, simogattatja magát, macska módjára dorombol és ebben még örömét is leli. Mondtuk már Gyurkának, hogy mindez azért van, mert Mása nálunk családtag és ugyanúgy szeretjük, mint a család többi tagját, ez nem számít. Főleg amikor rossz napja van. Olyankor megtekeri a fülét, meghúzza a farkát, kizavarja onnan ahol éppen van, belecsíp, olykor még bele is rúg.

Egyik reggel pedig azt láttam, hogy mint a szerelmesek, úgy bújtak egymáshoz. Gyurka finoman simogatta Mása fejét, hátát és oldalát, Mása pedig lelkesen osztotta a nyálas puszikákat.

Rejtélyes kapcsolat az Övék.

Rejtélyes, mélységes, álomszerű, megmagyarázhatatlan, kibékíthetetlen, szeretetteljes.

Bonyolult személyiségük hozta létre ezt a hurrikánt kettejük közt, lelkük mélyén azonban – mint a hurrikán szívében – ott van a mozdulatlan középpont, a békés Buddha tudat.

Csak álmodik.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.