Főoldal » A kokain és amit tesz az emberekkel 1. rész

A kokain és amit tesz az emberekkel 1. rész

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Hogy honnan indult a kokain és mit tesz rabjaival?


A KOKAIN

1.rész

 

A májerek és a műmájerek szere, a legkegyetlenebb és legédesebb gyilkos, a drogok pezsgője, a legdivatosabb orrba-való, a legek anyaga. A kokain, amelyből néhány kokainbáró hihetetlen vagyont halmozott fel, ami a toppon lévő sztárok, művészek, menedzserek, pénzemberek, luxusprostik szere. A szer, amely tömegeket tett rabszolgájává, mióta hódító körútjára indult. A kokainfüggő – sok szakember szerint – nyomorultabb és szánalmasabb (függőbb), mint idült alkoholista.

Története:

 Az első kultúrtörténeti források az Inka Birodalommal társítják a kokacserje levelének, elsősorban szakrális használatát. A spanyolok hódítása után hazájából ( Dél-Amerika ) és a kultikushasználatból kikerülve a világ egyik legelterjedtebb kábítószerévé vált. Hiába azonban az évezredes kultúra a nyugati civilizáció egy csapásra tönkre tette a szerekhez való rituális közelítést. Peru fővárosában a fiatalok ugyanolyan káros módon használják a kokaint, mint Amerikában vagy Európában. 1860-ban egy göttingai vegyész, Albert Niemann izolálta a kokalevél alkaloidját, majd 1884-től a gyógyászatból is alkalmazták, mint altatót és helyi érzéstelenítőt. Ezt a funkcióját egyébként a mai napig betölti elsődlegesen szemműtéteknél. Sigmund Freud is hosszú, tudományos cikkeket írt a kokain áldásos hatásairól, terápiás felhasználásáról. A kokainhoz kapcsolódó „csodaszer-hiedelem” hívta életre a ma is közkedvelt Coca-Colát, ami 1903-ig kokaint is tartalmazott. 

Szlengje:

kokó, koksz, fehér, hó, coke, kóla, üdítő. Különbséget kell tenni a kokain és a crack között. A kokain a kokacserje szárított leveléből nyert kivonat, fehér színű kristályos por, amelyet kémiai anyagok hozzáadásával állítanak elő. A crack a kokain szabad bázisa ( kristályosított formája ) fehéres, szürkés színű, kristályos szerkezetű kavicsokra emlékeztető anyag. Már hazánkban is előfordul mindkét változat. A kokain hőre érzékeny, ezért aki füstben szívja, valójában cracket használ és nagyon nagyon rossz úton jár. A kezelésben megjelenő crack –kokain használók száma még meglehetősen csekély, pedig a használó-tábor nem kicsi.

Fogyasztása:

A kokaint leggyakrabban orrba szippantva, ritkábban italba keverve vagy intarvénásan használják. A cracket elsősorban pipából szívják vagy elfüstölve inhalálják.

Hozzászokás:

 A kokainnak és származékainak ( elsősorban a crack-nek ) van a heroin mellett a legnagyobb addiktív potenciálja, vagyis ez az a szer, amelynél a legnagyobb annak a veszélye, hogy rajta maradunk. Az első kipróbálás nem feltétlenül lesz kellemes, a legtöbben semmit nem éreznek ( mint az első cigarettázás, vagy alkoholizálás esetében ), de hát az ember kitartó és próbálkozik. Második vagy harmadik próbálkozásra valószínűleg bejön, sőt vannak akik életük legjobb élményének élik meg a kokainnal való találkozást. Azonban, ha csak egyszeri kipróbálás volt is a terv, könnyen előfordulhat 8 annál valószínűbb, minél katartikusabb volt a hatás ), hogy keresni fogjuk a következő alkalmat. Aki pedig keres az talál: születésnapot, szilvesztert ( egyszer van egy évben..), aztán később péntek esténkénti fáradt gőz kieresztését ( csak pénteken, akkor buli van ), majd pedig alkalom  lehet az is, hogy szerda este van, vagy csütörtök délelőtt ( hisze4n csak egyszer van egy héten ). Ezután pedig már nem kell kreálni az alkalmakat, hanem jön a folyamatos használat.

 

Forrás:  Pakett/Dr.Szemelyácz János – Kovács Ignác

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.