Főoldal » A kormány egészségügyi reformtervei – Nagytérségi szervezés lesz

A kormány egészségügyi reformtervei – Nagytérségi szervezés lesz

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

 

Önálló költségvetésből gazdálkodó, állami irányítás alatt lévő nagytérségi egészségszervezési igazgatóságok koordinálnák a jövőben az adott országrész gyógyintézményeinek feladatait, munkatársaikat a helyi egészségügyi intézmények és önkormányzatok adnák.


 

Nemzetközi adatok szerint akkor lehet költségkímélő az egészségügyi intézményrendszer, ha megfelelő betegút szervezéssel 1-1,5 millió lakos ellátását fogják össze – jelentette az egészségügy megmentésére készült, immár százhatvannál több szakmai szervezet véleményével kiegészített Semmelweis-vitairatot Szócska Miklós az Önkormányzati Egészségügyi Napok Téli Szimpóziumán.

Tanulva a 2007-ben központilag vezényelt egészségügyi reform bukásából, Szócska Miklós csapatával országjárásra indul, hogy megismertesse elgondolásait az egészségügyi intézmények vezetőivel és a tulajdonos önkormányzatokkal, sőt fórumot tart az egészségügyi dolgozóknak. Az első napon Komárom, Veszprém és Fejér megyét keresi föl. Az államtitkári roadshow után, február közepe táján véglegesítik a Semmelweis-tervet. Gyógyhely nem szűnik meg, csak átalakul – szögezte le az államtitkár, hozzátéve: iszonyúan kemény munka következik.

Súlyos feszültségek feszegetik az ágazatot. Meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy a közpénzekből mindenki a betegségétől, anyagi helyzetétől függetlenül jusson a gyógyításhoz, eredményesen kell alkalmazni a hatásos gyógyeljárásokat, megfelelően kell érvényesíteni a betegjogokat, csökkenteni a kiszolgáltatottságot és létrehozni a fenntarthatóságot eredményező erőforrás-koncentrációt – sorolta a program alapvetéseit az államtitkár.

Ha megyei szinten nézzük az ágazatot, kiderül, hogy jelenleg nincs elég szakember, hiányos a csúcsdiagnosztika, a biztonságos gyógyításhoz nem elégségesek az egyes intézményekben végzett beavatkozások. Példaként említette, hogy amíg az egyik kórházban – idő vagy eszközhiány miatt – évente csak egy csípőprotézis-műtétet végeznek el, máshol felduzzadnak a várólisták. Komoly probléma az intézmények közötti kommunikáció és az átlátható betegutak hiánya. Szerinte mindez elkerülhető lesz, ha a betegellátást nagytérségi alapon szervezik meg: az ahhoz önkéntesen társuló megyei és városi kórházakat nagytérségi intézmények fognák össze. A betegeknek nem kellene az egyes intézmények között kóvályogni, gyorsabban hozzájutnának a kezelésekhez. Az államtitkárság a kórházak mellett az önkormányzatokkal is egyeztetne a betegutak rövidítéséről, a nagytérségi központok elhelyezésénél pedig figyelembe veszi a környezeti feltételeket, a közlekedést is.

Az átalakításnak része lesz az egészségügyi rendszer feltérképezése. Az államtitkárság elkészíti az ország egészségügyi kataszterét – beleértve a szakmai nyilvántartást, hogy lássák, az adott területen kik és hányan dolgoznak. Bejelentette azt is Szócska Miklós, hogy teljes körűen áttekintik az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és a gyógyintézmények között kötött finanszírozási szerződéseket és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat által a számukra kiadott működési engedélyeket. Ezzel nem az ágazat megfélemlítése a cél, csupán szeretnék az átcsoportosítható erőforrásokat megismerni. Ám az átcsoportosítások nem jelentenek kórházbezárásokat, intézmény nem szűnik meg, csak szükség szerint a működése alakul át – fogalmazott.

Az OEP-kasszában pár milliárd forint áll rendelkezésre a kórházi kapacitások átalakítására, s ősztől európai uniós pályázatokat is kiírnak a funkcionális változtatásokat tervező intézményeknek. Az átalakuló intézményrendszerben jövő januártól várható a finanszírozás megváltoztatása.

 

forrás: VG

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.