Főoldal » A legjobb eresztés

A legjobb eresztés

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Nem hiszek az átkokban.

Nem vagyok babonás.

Minden gond nélkül átmegyek egy létra alatt, nem zavar ha körbe söpörnek, nem szoktam semmit sem lekopogni (pláne nem fán, és plánen nem háromszor), nem lesznek álmatlan éjszakáim, ha eltörök egy tükröt.

Egyszer azért történt egy különös eset: Mása még bohó bakfis volt. Akkoriban még rendszeresen jártunk sétálni az angyalföldi gettó placcán, hiszen újdonság volt a kölyökkutya a háznál, bennem pedig buzgott a fiatalos lendület és tenni akarás (rinyálósan hangzik, de higgyétek el: huszonhárom fölött már minden nap ajándék). Ezért elhatároztam, hogy minden reggel kiviszem Mását sétálni. Csupán azzal a ténnyel nem számoltam, hogy Másánk genetikai állománya nagyrészt husky vérvonalból tevődik össze, így erősen predesztinálva van arra, hogy húzzon. A huskyk olyan húzósak. Minden szempontból. Abban a pillanatban, hogy Mására rákerült a póráz, Ő bizony húzni kezdett. Hiszen ez a dolga – gondolta Ő. A “sétáltatások” úgy néztek ki, hogy Mása kivitt engem sétálni. Arra, amerre Ő gondolta. Húzott magával. A flaszteron izzadságcseppek, és koptatott kutyaköröm nyomai. A békés proletár nyugalmat pedig zakatoló lihegés zaja törte meg. Lihegett Mása, lihegtem én is.
Egyik ilyen reggeli torna alkalmával Mása a Diós utca sarkán egy igen érdekes szagmintára bukkant, meg is állt, hogy tüzetesebben átvizsgálja. Ezek a pillanatok voltak számomra a megváltás másodpercei. Kifújtam magam, izmaimban megszűnt a görcsös feszülés. Majd egy óvatlan pillanatban egy koromfekete macska szaladt át előttünk az úton. Mása pedig utána. Mintha puskából lőtték volna ki. Annyi időm volt csak, hogy markommal megszorítsam az istrángot, azonban ez kevésnek bizonyult. A póráz elszaladt, Másának pedig bottal üthettem a nyomát. A kép bohózatba illő: egy fekete macska rohan az út közepén, utána egy felemás szemű kutya, utána pedig egy eltorzult arcú fiú, aki azt ordítja, hogy “Mááááásaaaaaaa!!!”

Talán mégis van valami ezekben a babonákban. Egyvalamit azonban biztosan tudok: a biciklim tutira el van átkozva.

Ősrégi kerékpár az enyém. Még általános iskolás koromban kaptam Nagypapámtól. Már akkor használtan vette. Gyakorlatilag csak a váz, meg a küllők, ami még eredeti rajta, minden más ki lett cserélve az évek alatt. Nagy, nehéz, vastag és rücskös kerekekkel. Olyan hangja van, hogy amikor nyeregbe pattanok a kabócák mindenhová elkísérnek.

Ez a bicikli el van átkozva. Már nem számolom, hogy hányszor kaptam vele defektet. Mocskos, alattomos kis defektek. Nem ám úgy, hogy durr, aztán kész! Nem! Szépen lassan ereszt ki, mint a sunyi-puki, hogy reggel, amikor bemegyek érte a garázsba, ne indulhassak el vele.

Legutóbb a római fürdőre mentem vele (sajnos nem strandolni, hanem dolgozni). Reggel odakötöttem a biciklitárolóhoz. Estére a hátsó kerékben egy szusszantásnyi levegő nem volt. Nem dühöngtem. Nem toporzékoltam. Az egész heti munka után, a számolatlan defektekben megcsömörlött lelkem csak egy halk sóhajtása volt képes. Fülemhez emeltem a telefont: “Szia Apu! Autós mentést kérek!”

Hogyha igaz az a mondás, hogy amilyen a kutya olyan a gazdája, akkor aznap este igaz volt az is, hogy amilyen a bicikli, olyan a tulajdonosa: rozzant. Ezt Gyurka guru azonnal kiszúrta sas szemével, mert a kötelező Garfield-on kívül nem traktált kilóméteres kérdésekkel, nem kezdett bele Inuyasha kalandjaiba és nem mondta el, hogy milyen ügyesen összeszedte a leveleket – kivitte a szemetet – megcsinálta az ágyamat – rendett rakott az íróasztalomon.

A hír, azonban hír. A hírértékkel rendelkező információkat pedig jelenteni kell. Pizsamában átrohant nagyszüleimhez és dadogva-izgatottan mesélte el a bosszantó eseményt:

– Mama! Papa! A Krisztiánka leeresztett!

És tényleg.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.