Főoldal » A Lopakodó Hold

A Lopakodó Hold

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Néha előfordul, hogy egy autistának valamilyen különleges képessége van, hogy valamiben kiemelkedően tehetséges.

Az Esőember c. filmből emlékezhettek arra a különös esetre, amikor a film főhőse egy szemvillanás alatt megszámolta a földön szétszóródott fogpiszkálókat. Nos, az autisták egy csekély része valóban rendelkezik “különleges képességekkel”. Nagyfokú intelligencia, bámulatos rajzkészség, zenei tehetség, fejlett matematikai gondolkodás, tökéletes memória. Persze a média és filmipar szereti kiemelni az autisták ezen oldalát, így elterjedt az az általános közhiedelem, hogy minden autista egy istenáldotta tehetség. A gond csak ott van, hogy ha valóban rendelkezik valamilyen adottsággal, akkor azt nem tudja kiaknázni a hétköznapi életben, kivéve ha az illető jó képességű autista (Asperger-szindrómás), illetve a képessége olyan, hogy átültethető például a munkájába. Gondoljunk bele: a szétszóródott fogpiszkálók megszámolásának mennyi haszna van az életben, mennyiben könnyíti meg az autista megélhetését? Ezért nevezik ezeket ún. szigetszerű képességeknek. Mert egy elszigetelt jelenségről van szó.

Itt szeretném leszögezni, hogy az autisták – abban az esetben, ha nem párosul szellemi fogyatékossággal – intellektuálisan teljesen épek. Sokan közülük tisztában vannak saját helyzetükkel és gondolkodásmódjuk messze meghaladja a miénket, csak nem tudják kifejezni. Tehát az autisták nem gyengeelméjűek, vagy skizofrének, mint, ahogy azt sokáig hitték. Azonban ez a téves megállapítás még ma is szedi áldozatait. Belegondolni is szörnyű, hogy hány tévesen diagnosztizált autista volt, és van még ma is, akikre ráakasztották a skizofrén, gyengeelméjű, beszámíthatatlan jelzőket és agyongyógyszerezve tengődnek egy zárt osztályon, ahol végül maguk is őrültekké válnak.

Eddig a tények, és most térjünk át Gyurka gurura.

Bizony a Mesterünknek is vannak különleges képességei. Azon túl, hogy bölcs és szeret minket (ez már két hatalmas csoda!), kitűnő memóriája van! Betéve tudja az összes filmet, az első jelenettől az utolsóig, a házban lévő legapróbb tárgynak is tudja a milliméter pontosságú helyét és egyetlen olvasás után vissza tudná mondani a teljes heti TV műsort. Minden apró kis információ morzsát elraktároz, amiről úgy véli, hogy fontos. Van azonban még egy talentuma, ami inkább vicces, mint ámulatba ejtő:

Langyos, nyári este volt. A sötétség már teljesen ellepte a várost, csupán a sarló alakú Hold és a pislákoló csillagok világították meg a sötét utcákat. Már tíz óra elmúlt, szüleim és Gyurka már nyugovóra tértek, én azonban még fejemen a headsettel ültem a gép előtt és játszottam. Szobámban csak a monitor fénylett, beterítve arcomat, azon kívül minden fekete volt körülöttem. Hang sem hallatszódott, csupán az egér ütemes kattogása törte meg minduntalan a csendet. Teljes mértékig belemerültem a játékba, szemem ide-oda kapkodott, ahogy áttértem a főhőssel egyik harcból a másikba. Egyik pillanatban azt érzékeltem, mintha kinyílt volna az ajtó. Odanéztem, de nem láttam semmit a sötétben. Furcsa érzés kerített hatalmába, de mivel nem tűnt fel semmiféle változás, vállat vontam és folytattam a virtuális küzdelmet. Karakterem épp a kegyetlen főellenség ellen hadakozott, amikor minden kétséget kizáróan éreztem, hogy valami nincs rendjén. Testem megmerevedett, kezeim megálltak és lassan, nagyon lassan elkezdtem balra fordítani a fejemet az ajtó irányába. Félelmetesen lassan teltek így a másodpercek, éreztem a szívem zakatolását, az idegeim már pattanásig feszültek, amikor végül megpillantottam Gyurka arcát, amint tágra nyílt szemekkel bámul engem egy centiméterre az arcomtól. Úgy összerándultam az ijedtségtől és a meglepetéstől, hogy majdnem kiestem a székből. Lekaptam a fejemről a headsetet és a kisebbfajta sokktól lihegve megszólaltam:

– Húhh, de megijesztettél! Mi az, mi a baj?

– Holnap te eteted meg a halakat?

– Bakker, mit tudom én. Asszem igen, én.

– Jó, akkor utána meg én fogom.

Azzal megfordult és pillekönnyű, nesztelen léptekkel kiosont a szobámból és ugyanilyen finom mozdulattal becsukta maga mögött az ajtót.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.