Főoldal » A máj is közrejátszik a terméketlenségben

A máj is közrejátszik a terméketlenségben

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A reprodukcióban fontos szerepet játszó szervek között aligha jutna eszünkbe a máj. De a Cell Metabolism egyik februári közleménye arról számolt be, hogy a máj ösztrogénreceptorainak döntő jelentőségük van a termékenység fenntartásában. Mi több, ezeknek a receptoroknak az expresszióját az étellel a szervezetbe jutó aminosavak szabályozzák.


Az egerekben kimutatott kapcsolat rávilágíthat a terméketlenség egyes formáinak és a menopauza során lejátszódó anyagcsere-változások okaira, állítják a kutatók.

Ez az első olyan eredmény, ami megmutatja, hogy milyen lényeges a máj a termékenység szempontjából. Az, hogy az étrend befolyásolhatja a termékenységet, nem új felfedezés, de vizsgálatunk kimutatta, hogy milyen módon hat a fehérjében szegény étkezés a termékenységre” – mondta Adriana Maggi, a Milánói Egyetem munkatársa. Szintén ismert volt már korábban is, hogy a máj ösztrogénreceptorokat tartalmaz, és hogy ezeknek valamilyen szerepük van az anyagcserében, azonban nem fordítottak rájuk nagy figyelmet.

Maggi és kollégái véletlenül figyeltek fel a máj receptoraira: azt vették észre, hogy egérben mindig a máj ösztrogénreceptor aktivitása volt a legnagyobb. Kezdetben nem tulajdonítottak ennek jelentőséget, de aztán úgy érezték, hogy ez mégis valamilyen fontos jelenséggel állhat kapcsolatban.

Most arról számoltak be, hogy az alacsony kalóriatartalmú diétán tartott egerekben erősen csökkent a máj ösztrogénreceptorainak sűrűsége, és ezzel együtt egy fontos hormon, az IGF-1 szintje is. A hormonszint csökkenése miatt az ösztrusz ciklusában zavar támadt, és méhnyálkahártya megfelelő vastagodása is elmaradt. Ha azután több fehérjét adtak ezeknek az egereknek, reproduktív ciklusuk normalizálódott – ezzel szemben a zsír- vagy a szénhidrátbevitel növelésének nem volt semmilyen hatása sem az ösztrogénreceptorokra, sem a termékenységre.

A kutatók szerint a megfigyelt összefüggéseknek klinikai jelentőségük is van. Így például magyarázatul szolgálhatnak arra, hogy az anorexiások miért terméketlenek általában. Felvetették azt a lehetőséget is, hogy a nagy szénhidrát- és kis fehérjetartalmú étrend csökkenti a teherbeesés esélyét.

 

 

Forrás: http://www.medicalonline.hu/

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?