Főoldal » “A reszketeg hűdés” – avagy a Parkinson-kór 2. rész

“A reszketeg hűdés” – avagy a Parkinson-kór 2. rész

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Hogyan kezelhető?

Az orvostudomány egyelőre nem rendelkezik elegendő információval ahhoz, hogy a kórt véglegesen gyógyítani tudja, de gyógyszeres kezeléssel és sebészi beavatkozással a tünetek csökkenthetők.

A Parkinson-szindróma alaphatóanyagának az L-dopa számít, ami a betegség különböző stádiumaiban más-más mennyiségben adható. Ez a dopamin előanyaga, amit az idegrendszer alakít át dopaminná. Kész dopamin azért nem adható, mert az nem képes átjutni a vér-agy-gáton, így hatástalan. Gyakran dopa-dekarboxiláz-gátlóval egészítik ki a kezelést, ami a dopamin lebontó enzim működését gátolja, megakadályozva a dopamin lebontását. Ilyen anyagot tartalmaz például a magyar fejlesztésű Selegilin is, ami késleltetheti az L-dopa szedésének elkezdését. A gyógyszeres kezelés nem ugyanolyan mértékben befolyásolja a tüneteket. Leginkább a rigiditást csökkenti, a remegésre kevésbé hat.

 

Sebészi beavatkozások

 Ma már lehetőség van arra, hogy műtéttel küzdjünk a betegség ellen. Több módszer létezik, eredményességük különböző, és további kutatásokat folytatnak a teljes gyógyulás érdekében.

Talamotomia – A thalamus egy részének eltávolítását jelenti. A mellékhatások elkerülése érdekében általában csak az agy egyik felén elvégzik, éppen ezért a javulás is csak féloldali. Legfőképpen a tremort csökkenti.

Pallidotomia – A Parkinson-kór számos tünetéért a pallidum nevű agyrész felelős, ezt kísérlik csökkenteni a pallidum és a thalamus közötti idegpálya megszakításával. Az eredmény itt is csak tüneti.

Agyi pacemaker – A mellkasba beültetett pacemaker a kórosan működő idegsejtek működését gyenge ingerárammal gátolja.

 

Híres Parkinsonosok

Johnny Cash – amerikai énekes és dalszövegíró

Muhammad Ali – ökölvívó

Michael J. Fox – Emmy-díjas színész

David Phinney – az országúti kerékpározás világbajnoka

 

Források és hasznos linkek

http://www.parkinson.org/

http://www.fogomakezed.hu/

http://www.givealittlesunshine.co.uk/ – Julie, az 54 éves brit asszony játék közben észlelte magán először a Parkinson-kór tüneteit. Azóta ezen az oldalon keresztül naplót vezet.

http://www.webbeteg.hu/aloldal/parkinson

http://www.parkinson.hu/

http://www.thepi.org/

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?