Főoldal » Autizmus és szemléletmód

Autizmus és szemléletmód

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

“A legtöbb ember életét a környezete határozza meg. A sors hozta körülményeket nem csak rezignációval fogadják, hanem még jóindulattal is. Olyanok ezek, mint a villamos, amely elégedetten fut sínjein, és megveti a fürge, vacak autót, mely ide-oda cikáz, és vidáman szalad végig a nyílt tájakon… Engem azok az emberek izgatnak – bizonyára csak kevesen vannak – akik kezükbe veszik az életüket, és szinte a maguk kedve szerint formálják.”

W. Somerset Maugham

A múlt alkalommal ott hagytam abba, hogy beszélni fogok még egy kicsit az autizmus és a helyes szemléletmód kapcsolatáról.

A helyes szemléletmód az egész rovatnak a törzse, innen indul ki minden. Azért is fontos erről beszélni, mert ezen a téren adódnak azért problémák. Egyfelől nehéz az érintetteknek pozitívan hozzáállni a feladathoz, hiszen egy autistával nem könnyű együtt élni. Másfelől pedig nehéz a külvilág számára is, hiszen nem ismerik a tényeket, akik pedig ismerik a tényeket, azok sokszor nem tudják azt helyesen átadni. Ebben a fejezetben az utóbbit szeretném, ha közelebbről megvizsgálnánk.

Lássuk miből élünk ezen a téren. Szeretném ha megnéznétek egy videót. Ez a videó az Együtt a fogyatékossággal élőkért nevű kampány keretén belül készült. Íme:

www.youtube.com/watch

Erről a kampányról azt kell tudni, hogy számos fogyatékkal élőről készült film, de valahogy az autistákat kifelejtették, így ez a film csak utólag készült el, az Autisták Országos Szövetségének a megbízásából.

Vizsgáljuk meg egy kicsit közelebbről. Milyen érzés volt megnézni ezt a filmet? Hogy érzedted magad közben? Engem személy szerint kirázott tőle a hideg, de hátha te másképp látod. Az én véleményem szerint a magyar látásmód már megint valahogy rossz irányból közelítette meg a problémát. Az autista emberekről könnyen mondanak ítéletet. Igen, ez így van. Viszont felsorolom, hogy mik hangzottak el a filmben:

– hisztéria minden ok nélkül

– kiszámíthatatlan dühkitörések

– több ízben akadályozta a közlekedést

– tönkretett egy születésnapi ünnepségek (meggyötört nagymama a kisunokával sirdogál)

– semmilyen jelét nem mutatja a tiszteletnek

– nem hajlandó az együttműködésre

– viselkedésével megbotránkoztat és zavart kelt

Mindezek után pedig egy nem autista gyerekszínész befogott fülekkel zümmög a kamerába és próbálja eljátszani azt az egyébként valós viselkedést, ahogy egyes autisták szoktak, csak az egy kicsit másképp néz ki. Természetesen hozzá kell tennem, hogy ezek nem állítások voltak. Nem azt akarta sugallni a film, hogy egy autista ilyen. Azonban a legnagyobb hiba ott van, hogy csak a negatívumokra koncentrálnak. A felsorolásban szereplő mondatok akár még igazak is lehetnek, hiszen egy autistánál előfordulnak dühkitörések látszólag(!!) minden ok nélkül. Ez egy dolog. De miért erre koncentrálunk? És ezzel máris visszájára fordították az egész üzenetet. Aki még soha életében nem hallott az autistákról, akkor ez után a film után, hát… nem hiszem, hogy többet szeretne megtudni az autizmusról.

A másik film nem autistáról szól, de a mondanivalója miatt érdemes megtekinteni. Nick Vujicic neve sokatoknak ismerős lehet. Nick Vujicic az 1957-ben kifejlesztett Thalidomid nevű gyógyszer “áldozata” (azért írtam idézőjelesen, mert önmagára nem tekint áldozatként). Ezt a gyógyszert a terhesség során fellépő hányinger csökkentésére hozták létre. Mellékhatása, hogy az újszülöttek végtag nélkül születtek. Négy évvel megjelenése után tiltották be.

www.youtube.com/watch

Látható, érezhető a különbség a két film között? Azt hiszem nem kell kommentárt fűznöm hozzá.

Mára elég is a sok papolásból, elvégre – a rovat főszereplőjével ellentétben – én nem vagyok senkinek sem a Szellemi Vezetője. A következő fejezetben Gyurka gurutól megtudhatjátok, hogy miként kell mindig a jó időben a jó helyen lenni. Tartsatok velünk!

köszönettel Széplaki Mirjamnak

 

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.