Főoldal » AIDS-világjárvány tanúi vagyunk

AIDS-világjárvány tanúi vagyunk

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Majdnem három évtized telt el azóta, hogy 1981-ben az USA-ban megfogalmazódott a szerzett immunhiányos tünet együttes, angol betűszóval az AIDS-betegség. Két év múlva francia kutatóknak, többek között Francoise Barré-Sinoussinak és Luc Montagnier-nek – akik 2008-ban orvosi Nobel-díjban részesültek – sikerült azonosítani a betegség kórokozóját. A vírust HIV-nek (human immundeficiencia virus) nevezték, megjelentek a diagnosztikus tesztek, melyek segítségével igazolni lehetett a HIV-fertőzöttséget.


A korábban még soha meg nem valósult nemzetközi orvosi, virológiai, alap- és gyógyszerkutatási összefogás eredményeként jelenleg csaknem 30 gyógyszer teszi lehetővé a HIV-fertőzöttek, illetve AIDS-betegek gyógyszeres kezelését.

Az elmúlt évtizedek igazolták, hogy egy hatalmas világjárvány tanúi vagyunk. Jelenleg 40 millió HIV-fertőzött él a világban, többségük, 28 millió a Szaharától délre eső afrikai országokban. A betegség következtében eddig 26 millióan haltak meg. A HIV-fertőzés szexuális úton, fertőzött vérrel és transzplacentárisan terjed. Ez utóbbi miatt a fertőzöttek mintegy tizede csecsemő, gyermek. Az elmúlt másfél évtizedben Oroszországban, a balti államokban, Ukrajnában, Moldáviában egy a kábítószer-használattal összefüggő járvány zajlik, mely kihathat a hazai terjedésre is.

Hazánk az ún. enyhén-közepesen fertőzött országok közé tartozik, az elmúlt 25 év alatt 1877 HIV-fertőzést diagnosztizáltak, ebből mintegy 1200 diagnosztizált, és körülbelül ugyanennyi nem diagnosztizált HIV-fertőzött él. Az utóbbi években folyamatosan emelkedik a fertőzöttek száma, ez összefügghet a járvány erősödésével, illetve a kiterjedtebb HIV-szűrővizsgálatokkal. Az újonnan diagnosztizált fertőzések elsősorban a melegek köréből kerülnek ki, jellemzően az emelkedő szifiliszfertőzésekkel. Magyarország HIV-járvány-helyzete előnyösnek mondható, összehasonlítva a nyugat-, illetve kelet-európai országokkal, mely a korai járványügyi intézkedésekkel, a diagnosztikával, megelőzéssel, gyógyszeres kezeléssel hozható összefüggésbe. Az utóbbi évek emelkedő esetszámaiért a rendszeres megelőzési oktatások hiánya is felelős lehet.

A betegség specifikus kezelés nélkül 10-12 év alatt halálos szövődményhez, halálhoz vezet. A kezelése lényegében három időszakra osztható, ezek közül az első a nyolcvanas évekre esik, amikor csupán az immunhiányos állapot szövődményeként kialakuló betegségeket tudtuk kezelni.

A második szakasz 1987-től 1996-ig tartott, ekkor már rendelkeztünk olyan, speciálisan a HIV szaporodását (replikációját) gátló gyógyszerekkel, melyek képesek voltak átmenetileg csökkenteni a betegség progresszióját. Ezt követően már több hatástani csoportba tartozó gyógyszer állt rendelkezésre, a nukleozid/tid analógokon kívül megjelentek a nem nukleozid analóg reverz transzkriptázgátlók és a proteázinhibitorok. Ezek egyike sem volt képes önállóan gátolni a replikációt, de kombinációban adva három gyógyszer már képes volt ezt a hatást létrehozni. Ez volt az ún. hatékony aktív antiretrovirális terápia (HAART) kezdete és diadalútja. A proteázinhibitorok voltak az első, számítógéppel tervezett molekulák, és ez a módszer mára mindennapos eljárássá vált a gyógyszeripar más területein is.

A HIV sejtbe jutásának, a sejten belüli replikációs folyamatoknak a pontos tisztázása lehetővé tette további, újabb hatáscsoportba tartozó gyógyszereknek a kifejlesztését. Ilyenek a HIV-fúzió-inhibitorok, a sejtbe jutást gátló CRC5-inhibitorok. Az ebben az időszakban bekövetkezett fejlődés mértékét mutatja, hogy ekkor három eredeti antibiotikus gyógyszert vezettek be.

Többezres, nagy nemzetközi klinikai vizsgálatok igazolták az egyes gyógyszer-kombinációk hatékonyságát, és mára egyértelművé vált, hogy a korábban félelmetes, biztosan halállal végződő, rettegett kór krónikus, jól kezelhető, jó életminőséget biztosító betegséggé szelídült, a kezelés kezdetétől számított 35-40 éves életkilátással.
Sajnos mind a megelőző, mind a terápiás védőoltás kifejlesztése mindmáig zsákutcának bizonyult.

Az utóbbi években létrehozott új típusú vakcinák klinikai vizsgálatai megkezdődtek, de ezen a téren csupán évek múlva várhatók eredmények. Nagy nemzetközi összefogás eredményeként lehetővé vált szegény afrikai országokban is a kombinált antiretrovirális kezelés mintegy 3 millió ember számára.

Hazánkban egy centrumban történik a HIV/AIDS-es betegek ellátása, nevezetesen a Fővárosi Önkormányzat Egyesített Szent István és Szent László Kórház Rendelőintézet V. fertőző belgyógyászati osztályán, és a néhány gyermeket a fertőző-gyermekosztály látja el. Jelenleg 960 HIV-fertőzöttet gondozunk, akik közül 606-an kapnak kombinált antiretrovirális kezelést. Ehhez kapcsolódó elveink, útmutatónk és gyógyszereink azonosak az európai standarddal (Guidelines Clinical Management and Treatment of HIV Infected Adults in Europe). A HIV okozta immunkárosodás mértékén túl követni tudjuk a kóros immunaktiváció mértékét, a plazma HIV-RNS kópiaszámot, genotipizálással meg tudjuk határozni az egyes gyógyszerek hatásosságát vagy hatástalanságát, bizonyos humángénallél vizsgálatával jósolni tudjuk túlérzékenységi reakció kialakulását. Mindezek eredményeként 541 betegnél a kezelés hatására a HIV-replikáció-gátlás klinikailag tökéletes, és a kezelt betegeink 74 százaléka munkaképes. Természetesen mi is szembesülünk az úgynevezett későn diagnosztizált esetekkel, amikor aktív, súlyos szövődménnyel kapunk beteget más kórházból, és egyes esetekben már túl késői időpontban. A meghosszabbodott életkilátással emelkedik a rosszindulatú betegségeknek a száma is.

Az utóbbi években egyre fontosabb szemponttá váltak a kombinált antiretrovirális kezelés okozta késői szövődmények, mint a zsíreloszlási zavarok, emelkedett vérzsírok, emelkedett inzulinrezisztencia, cukorbetegség, következményes szív- és érrendszeri betegségek, csontritkulás, neurocognitiv zavarok, korai öregedés. Hangsúlyossá vált ezen elváltozások megelőzése, ha kell, gyógyszeres kezelése, hiszen egyre fontosabb a hozzáadott 35-40 év életminősége.

forrás: VG

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.