Főoldal » Artériás vérgázelemzés – az intenzív ápoló szemével II.

Artériás vérgázelemzés – az intenzív ápoló szemével II.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

 

A leggyakrabban vizsgált paraméterekről röviden
 
Artériás oxygen nyomás
A pO2 az oxygen parciális nyomása a vérrel egyensúlyi állapotban – equilibriumban – lévő gáz fázisban. A tüdő oxygenfelvételét mutatja. Magas értéke hyperoxaemiát, alacsony értéke pedig hypoxaemiát jelez. A minta eredetétől függően az artériás vér esetében pO2(a), kevert vénás vér esetén pO2(Ṽ) a jele.
Fontos megjegyezni, hogy magas értéke az oxigén szabadgyökök termelődése miatt toxikus hatással lehet. Különösen fontos ez újszülöttek, koraszülöttek esetén
Normál tartomány: 83-108 Hgmm (felnőttek esetén)
 
 
Artériás oxygen saturatio
Az SO2 az oxygenizált haemoglobin százalékosan kifejezett értéke az oxigén szállításra alkalmas hemoglobin mennyiségéhez viszonyítva.
Normál tartománya: 95-99 % (felnőttek esetén)
 
Artériás vér pH
A pH a minta kémhatását jelzi. A pH a hidrogénion aktivitás negatív logaritmusa. A pH-érték jelzi az acidaemia vagy alkalaemia mértékét, súlyosságát, ezért alapvető része a vérgáz-analízisnek. Sok metabolikus folyamat alapvető feltétele, hogy a pH viszonylag szűk tartományban mozogjon.
Amennyiben a pH-értékkel összefüggésben a pCO2 értéke okozza az eltérést, úgy respiratorikus zavarról, ha a plasmaHCO3 vagy standard bázisfelesleg okozza, akkor metabolikus problémával állunk szemben.
A fenti értékek felvétele a Siggaard-Andersen-féle nomogramon általában segít elkülöníteni a különböző problémákat.
Normál tartománya: 7,35 – 7,45
 
Artériás vér szén-dioxid nyomása
A pCO2 a szén-dioxid parciális nyomása a vérrel equilibriumban lévő gáz fázisban. Magas értéke hypercapniát, alacsony értéke hypocapniát jelez. A CO2 azonnal átdiffundál a sejtmembránokon, és koncentrációja a normál belégzett levegőben nullának tekintendő. A pO2 tükrözi, hogy kielégítő-e az alveolaris ventilatio.
Normál tartománya: F: 35-45 Hgmm, Nő: 32-45 Hgmm (felnőttek esetében)
 
Aktuális bikarbonát
A bicarbonat (NaHCO3) koncentrációja a minta plazmájában. A mért pH és pCO2 értékek alapján számítjuk ki a Henderson-Hasselbach-egyenlet alapján. Emelkedett értéke metabolikus alkalózis következménye vagy respiratorikus acidózis kompenzáló reakciója lehet. Csökkent értéket metabolikus acidózisban és kompenzáló reakcióként respiratorikus alkalózisban észlelhetünk.
Normál tartománya: 22-26 mmol/l (felnőttek esetén)
 
Standard bikarbonát
Egy 37 ̊C-on, pCO2: 40 Hgmm, pO2: 100 Hgmm nyomású gázkeverékkel equilibriumban lévő vér plazmájában a HCO3  koncentrációja.
Normál tartománya: 22-26 mmol/l (felnőttek esetén)
 
Aktuális bázisfelesleg
Az aktuális bázisfelesleg a titrálható bázis koncentrációja, amikor a vért erős bázissal vagy savval az aktuális oxigén nyomáson 40 Hgmm-es pCO2-n, 37 ̊C-on 7,4 pH-ra titráljuk. Gyakran BE-ként szerepel.
A bázisfelesleg a vér normális puffer bázis mennyiségétől való eltérés mmol/l-ben kifejezve. A puffer bázis a vér teljes puffer kapacitását jelöli, amely bikarbonátból, hemoglobinból, plasma proteinekből és foszfátból áll. A normális teljes puffer bázis szint 48 +/- 2 mmol/l.
Normál tartománya: +/- 2 mmol/l
 
Standard bázisfelesleg
A standard bázisfelesleg a bázisfelesleg in vivo kifejezése. A SBE a bázisfelesleg a teljes extracelluláris térben, melynek a vér kb. egyharmadát teszi ki. A puffer kapacitás az extracelluláris térben eltérő, ezért az SBE jobban jellemzi az in vivo bázisfelesleget, mint az aktuális BE.
A SBE (vagy hiány) független a minta aktuális pCO2 értékétől, és jól jellemzi a sav-bázis állapot metabolikus összetevőinek változásait.
Normál tartománya: +/- 3,0 mmol/l
 
Laktát koncentráció
Súlyos hypoxia hatására laktátacidózis alakul ki, de ugyanez figyelhető meg fizikai munkavégzés, izommunka, diabeteses krízisállapotok, sepsis esetén, görcsrohamok után. Az emelkedett laktát-koncentráció a beteg várható állapotának jó előrejelzője.
Normál tartomány: 0,3-0,8 mmol/l
 
Glükóz koncentráció
A glükóz koncentráció mérését a minta levétele után, amilyen gyorsan csak lehet, el kell végezni, mert a metabolizmus eredményeként a valódinál jóval alacsonyabb értéket kaphatunk.

 

A kép a következő oldalról származik:

allnurses.com/micu-sicu-nursing/please-help-these-208136.html

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.