Főoldal » Asch kísérlet – konformitás / csoportnyomás kutatása

Asch kísérlet – konformitás / csoportnyomás kutatása

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A konformitás kutatása Asch nevéhez fűződik. Ő kezdte el tudományos módszerekkel kutatni az emberre ható csoportnyomás hatásait.

Ebben a filmben Asch eredeti kutatásainak egyikát mutatjuk be, eredeti felvételről.

A kutatásban több résztvevőnek meg kell mondania, hogy a kép jobb oldalon elhelyezett három különböző méretű vonal közül melyik azonos a bal oldalon lévő vonal hoszával. Ezt első ránézésre mindenki helyesen meg tudná közülünk mondani. Ám mi van akkor, ha a csoportban mi vagyunk az egyetlen, nem beavatott emberek? Akkor is rá fogjuk vágni a tökéletes megoldást minden alkalommal? Vagy talán engedünk a csoport nyomásának, és mi is hibás választ adunk a kísérletvezető kérdésére csakúgy, mint az előttünk ülő beépített emberek?

A kísérlet eredménye szerint ez utóbbi történik. Az esetek túlnyomó többségében a kísérleti személy a harmadik-negyedik körben “beállt a sorba” és rossz választ adott, csak azért, hogy a csoport válaszának megfelelő reakciót adjon. Megfigyelhető, hogy az első válasznál a pirosban ülő kísérleti személy szinte felháborodva, fölényeskedve mondja a helyes megoldást: második kép. A következő körben már ő is megadja magát: három.

Bár ez egy rövidebb jelenet a teljes kísérletből, mégis tökéletesen bemutatja a lényeget. A kutatást sokan-sokszor megismételték, mégis ugyanarra az eredményre jutottak.

Nem emlékeztet ez minket bizonyos élethelyzetekre? Gondolok itt az egyetemen oly sokszor feltett kérdésre: “Mindenki érti?2 Ugye, hogy milyen ritkán tesszük fel a kezünket, hogy: “Én nem…!”  Ez történik Brian élete című filben is. Mindenki egy emberként kiálja, hogy ő márpedig egyéniség. 

De igaz ez a szélsőséges csoportokra is, a huliganizmusra, választásokra és még sok egyéb helyzetre, amikor az ember véleménye nem egyezik meg a csoport véleményével.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.