Főoldal » Ausztriában túl sokat röntgeneznek

Ausztriában túl sokat röntgeneznek

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A bécsi egyetem Bioorvostechnikai és Fizikai Intézete szerint Ausztriában évente több mint 14,5 millió vizsgálat történik ionizáló sugarakkal (elsősorban röntgennel és CT-vel). Mindenekelőtt a fogászati röntgenképek készítésében mesterek az osztrák fogorvosok és 2000-ben 6,8 millió képet készítettek, ez 1000 lakosra vetítve 860 kép. Azóta a számuk nem csökkent, épp ellenkezőleg. 2008-ban egyedül Ausztriában 265 önálló radiológus és csoportpraxis 6.487.507 radiológiai diagnózist csinált. Ehhez jönnek még azok a képek, amelyeket a kórházi ambulanciákon készítettek. 722.369 CT-val 2008-ban Ausztria kórházai a leggyakoribb egyedi szolgáltatást nyújtották. 2000-ben 1800 sugárdiagnózis történt 1000 lakosra vetítve. Biztos, hogy a test belsejébe való bepillantás gyakran felesleges, a radiológiai vizsgálatok 20-30 százaléka orvosilag nem igazolt – nemzetközi felmérések szerint.


 

Bár a röntgenberendezések és a CT-k egyre kevesebb sugárzással működnek, a vizsgálatok mégsem teljesen mellékhatás-mentesek. A kockázatmentességre nincs határérték, a szervezet nem felejti el a sugarakat, az élet folyamán a terhelés összegeződik.

Az egyre gyakrabban alkalmazott CT is fokozza a sugárterhelést. Készüléktől és vizsgálattól függően a dózisa százszorosa vagy akár ezerszerese lehet egy hagyományos röntgenének. Időnként mégsem lehet eltekinteni tőle, rákbetegeknél pl: a terápiát illetve a gyógyulási folyamatot CT-vel évente vagy akár gyakrabban is ellenőrzik. Mindenesetre sok, öt éve tumor-mentes beteg nem érti, hogy miért teszik ki évente CT sugárterhelésnek. Az előírások ezt diktálják. A vizsgálat költségei sem jelentéktelenek, pl: egy szív CT-re 400 eurót számolnak fel.

A nagyszámú vizsgálat okai a következők:

1. A betegek akarják

Egyedül Bécsben 54 CT van, egész Ausztriában pedig 249, nemzetközi összehasonlításban meglehetősen sok. A kínálat meghatározza a keresletet. A betegek jönnek, olvastak róla az újságban és ezt a vizsgálatot kérik – mondja salzburgi egyetem radiológusa. Mindenekelőtt azokat a képalkotó eljárásokat keresik, amelyek valamilyen invazív módszert helyettesítenek.

2. Az orvosok biztosítják magukat

Egy ügyvéd szerint az orvosok igyekeznek magukat bebiztosítani, és a minél pontosabb diagnózis felállítása érdekében kihasználnak minden vizsgálati lehetőséget. Mind az önálló rendelővel rendelkező, mind a kórházi orvosok félnek a büntetőjogi következményektől. A Harvard Egyetem felméréséből  az derült ki, hogy az orvosok 43 százaléka csináltat biztonsági okokból röntgenfelvételeket. A Durham Egyetem egy tanulmánya szerint pedig a szívkatéteres vizsgálatok kétharmadának nem volt terápiai konzekvenciája, mert egyáltalán nem voltak szükségesek. Bár az amerikai viszonyokat egy az egyben nem lehet Ausztriára alkalmazni, de a tendencia, hogy az orvosok képalkotó eljárásokkal biztosítják be magukat, itt is fennáll. Emiatt lehetséges, hogy a CT berendezések viszonylag nagy mennyisége ellenére hosszú várakozási idővel kell számolniuk a betegeknek.

3. Túl kevés ismeret

Néhány kórházban a radiológiára való beutalás konkrét kérdésfeltevés nélkül történik. Sokan azt gondolják, hogy egy röntgenkép már diagnózis, pedig csak egy építőkocka. Például a gerincoszlop röntgenvizsgálata csak ritkán ésszerű, mert egyedül a csontállományt teszi láthatóvá, amely csak kis százalékban felelős a hátfájásokért. Ausztriában 2000 óta létezik egy többször aktualizált “radiológiai orientálási segítség”, amely az EU sugárvédelmi törvény alapján a beutaló orvosoknak egy iránymutatást ad.

 

Fontos a szabályozás

Más országokban, pl: Angliában és Izraelben azon vannak, hogy a képalkotó diagnosztikát szabályozott mederbe tereljék. Ezzel a CT vizsgálatok drámaian növekvő számát 33 százalékkal csökkenteni tudták, mert minden beutalást felülvizsgáltak.

Ausztriában hasonló intézkedés egyelőre a képáramlat fékezésére nincs. De léteznek felső dózisarányszámok az egyes vizsgálatokra vonatkozóan, amelyeket nem szabad túllépni. A sugárvédelmi rendelet szerint a referenciaértékek betartásának az ellenőrzése az engedély-tulajdonos illetve a röntgenberendezés üzemeltetőjének kötelessége.

 

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.