Főoldal » Az akvárium tanítása

Az akvárium tanítása

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Van egy picike akváriumunk.

Tulajdonképpen nem is kicsi, mert huszonöt literes, de az akváriumok közül ez a legkisebb. Már évekkel ezelőtt vették a szüleim, mert szeretjük az állatokat és a díszhalak nagyon szépek és igazán megnyugtató amikor úszkálnak. Mindig többféle hal van benne: zebra dánió, goopy, fenékjáró, neonhal. Picike akvárium, picike halakkal.

Már az elejétől kezdve kialakult nálunk egy szokás.

Az egyik nap én etetem meg a halakat, a másik nap Gyurka. Ezzel sikerült igazságosan elosztani ezt az izgalmas és felelősségteljes feladatot. Mesterünk pedig el is várja, hogy mindig tisztességgel ápoljuk ezt a hagyományt. Ha épp rajtam volt a sor, mindig megkérdi:

„Megetetted a halakat?”

Ilyenkor két lehetősége van: vagy azt mondom, hogy igen, és akkor megnyugszik, vagy azt hogy nem, és akkor szabályos időközönként újra és újra rákérdez, mindaddig amíg nem adok enni a halaknak. A nap végén pedig mindig megkérdezi:

„Holnap ki eteti meg a halakat?”

Mesterünk ilyenkor teszteli, hogy mennyire vagyok tisztában a sorrendiséggel, egy pillanatra sem hagyja, hogy lankadjon az éberségem.

Van viszont egy másik feladat, amit szintén el kell végezni. Ez pedig a havi akváriumtisztítás.

A Mester úgy gondolja – teljesen jogosan – hogy az Ő szellemi magasságához nem mérhető egy ilyen alantas munka elvégzése, ezért ezt inkább a pórnépre hagyja, azaz Apum meg én szoktuk elvégezni a piszkos munkát. Viszont a Mester mindig figyelemmel kíséri, hogyan végezzük a feladatunkat. Pontosan úgy, mint a kirakós játéknál. Nincs ott a nyomunkban, és nem szól bele, csak megfigyel. A legutóbbi alkalommal, miután végeztünk, megjegyezte:

– Na látjátok, nem is volt olyan nehéz!

Mire Apum:

– Persze, hogy nem volt nehéz. Legközelebb Te is kipróbálhatnád!

Mire a válasz:

– Dehát, akkor vizes lesz a kezem!

Tanulság: mielőtt megszólalnál, gondold át szavaid értelmét, mert lehet, hogy nyilvánvaló ostobaságot mondasz, csak Te nem veszed észre! Ilyenkor jó, ha van melletted egy nálad jóval bölcsebb ember, aki helyreigazít.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.