Főoldal » Az átlagos fürdősó nem drog, de vajon van kivétel?

Az átlagos fürdősó nem drog, de vajon van kivétel?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A kérdésre a válasz sajnos: Igen!

Ugyanis kihívásként ígérkeznek ebben az évben a toxikológusok és a szülők számára is a “fürdősóként” forgalmazott drogok – hangsúlyozta Zacher Gábor egyetemi docens, a Péterfy Sándor utcai Kórház klinikai toxikológiai osztályának osztályvezető főorvosa.

A szakember annak kapcsán nyilatkozott, hogy Louisiana államból rendkívüli törvénnyel már kitiltották a “fürdősó” formában árusított szereket azt követően, hogy a helyi detoxikáló központ több mint 125 segélyhívást kapott 2010 utolsó három hónapjában az ilyen típusú, kábítószerként használt stimulánsok túladagolása miatt. Mississippi szövetségi állam törvényhozói elé a múlt héten került az a törvényjavaslat, amely betiltatná a készítmények forgalmazását, és Kentucky államban is ilyen jogszabályhozáson gondolkoznak.

“Ezeknek a készítményeknek közük sincs a fürdősókhoz. Nem a drogériákban, hanem speciális üzletekben, de leginkább a világhálón forgalmazzák, olyan site-okon, amelyekre az átlag internet látogató nem téved be” – emelte ki Zacher, hozzátéve: „csupán reklámfogás, hogy fürdősókként hirdetik az ominózus szereket, ezeket nem vízben oldják fel, hanem szájon át szedik, vagy beszippantják.”

Már Magyarországon is elérhetők ezek a készítmények, amiket különféle fantázianevekkel látnak el. “A gyakorlatban nem nagyon találkoztunk még velük. Elmondásból ismerjük, a fiataloktól tudjuk, hogy ilyet használnak, de a YouTube-on is vannak videók arról, hogy a tinédzserek miként használják ezeket a szereket, amelyek hatása a koffeinhez, amfetaminhoz, marihuánához hasonlatos, de az utóbbiaknál lényegesen rövidebb ideig tartó, enyhébb jellegű elváltozásokat okoznak” – magyarázta a toxikológus.

Ismertetése szerint ritkán írtak le olyan eseteket, amikor az érintett orvosi segítségre szorult volna. “Az esetek jelentős részében különösebb egészségkárosodás nem alakult ki. Toxikológiai vonatkozásban azonban nem tudunk túl sokat e készítményekről, arról, hogy mi történik akkor, ha valaki tartósan használja, hiszen okozhatnak testi és pszichés elváltozásokat. Van még mit előrelépnünk, szerintem az idei év kihívását jelentik a legal highs elnevezésű, azaz legálisan kapható újfajta tudatmódosító szerek” – húzta alá a szakember.

Mint rámutatott, a “fürdősóként” forgalmazott szerek megjelenése új kihívás a szülők számára is, akiknek tudniuk kell ezekről a készítményekről. Nehéz megbecsülni, mekkora lehet Magyarországon az ezeket a szereket fogyasztók tábora, egy biztos, hogy alkalmazzák – tette hozzá. Tájékoztatása szerint Magyarországon a kannabisz a legelterjedtebb kábítószer, amelyet fiatalok és idősebbek egyaránt használnak. A kábítószer terjedése a rendszerváltozás után kezdődött, és jelenleg körülbelül negyedmillióra tehető azoknak a fogyasztóknak a száma, akik több-kevesebb rendszerességgel használják. 

“Ma már jól ismerjük a kannabiszfüggőséget, és az ehhez kapcsolódó elvonási tüneteket, ahogy ismert a rendszeres kannabiszfogyasztás és a különböző pszichiátriai betegségek – skizofrénia megjelenése, pánikbetegség, depresszió, amotivációs szindróma – kialakulása közötti összefüggés is” – mutatott rá a toxikológus, majd hozzáfűzte, hogy ennek fényében szakmaiatlan a kábítószerek könnyű és kemény drogokra való felosztása. 

“Nincsenek könnyű drogok” – hangsúlyozta Zacher Gábor, aki szerint a korábbi besorolás azzal magyarázható, hogy a szakemberek nem ismerték az adott szereket.

Dr. Zacher Gábor előadása alapján írta: Pálffy Zsuzsi

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.