Főoldal » Az autizmus kialakulása

Az autizmus kialakulása

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az elmúlt néhány cikkben Gyurka gurunak az állatokkal való kapcsolatát vettem górcső alá. Volt mindenféle: kutya, macska, oroszlán, egér, molylepke. Gyurka életében nagy szerepet játszanak az állatok, ezért tartottam fontosnak néhány történet keretén belül megemlékeznem róluk. Ennyi állatság után azonban nehéz szívvel bár (hiszen én is imádom az állatokat), de kénytelen vagyok más vizekre evezni. Egész pontosan arra a területre szeretnék kitérni, ami az autizmus kialakulásával foglalkozik, valamint az első néhány évvel, mert ez egy igen rejtélyes terület. Sok a kérdőjel és nem is ígérem, hogy minden kérdésre választ fogok adni.

Először is a lehető legfontosabb kérdés:

Mi okozza az autizmust?

Szánom-bánom, de kapásból az első kérdésre azt kell, hogy feleljem: halvány gőzöm sincs.

Az azonban biztos, hogy a genetika szerepet játszik benne.

Ikerterhességnél nagyobb az előfodulás valószínűsége, valamint autistától származó újszülött is nagyobb eséllyel lesz autista, mint egészséges szülők esetében. Ez tehát szinte biztos, azonban még ez a tézis is ködbe vész, mert megbízható, hiteles eredmény még nem született ennek igazolására.

Menjünk hát tovább. Mi okozhatja még?

Közkedvelt téma: védőoltások.

Ez a védőoltás dolog újra és újra kiújul bizonyos időközönként, majd minduntalan meddő vitába fullad. A szülők egy része állítja, hogy gyermekük autizmusát a kötelező védőoltás okozta, a gyógyszergyárak pedig lobogtatják a kutatási eredményeket, hogy “kéremszépen itt áll kerek-perec leírva, hogy a mi védőoltásunk száz százalékig megbízható”. Nem tisztem eldönteni, hogy kinek van igaza, azt azonban hozzá kell tennem, hogy a kötelező védőoltás egy viszonylag újkeletű dolog, azonban autisták mindig is voltak a világtörténelem folyamán, erről több forrásból is beszámoltak. Az autizmus gyakoriságának a megfigyelésével pedig az derült ki, hogy napjainkban nem több az autista, hanem a fejlődő autizmus diagnosztika folyományaként, jobban felismerhetővé vált ez az állapot. Bár azt is illik hozzátenni, hogy ezt az állítást is rendszeresen támadják azok, akik a védőoltások károsító hatása mellett teszik le voksukat.

Környezeti tényezők:

Ez a terület egy igazi csemege, különösen egy bizonyos terület miatt, de nem lövöm le rögtön a poént. Környezeti tényező lehet a lakóhely, a táplálék, az életmód, a szociális környezet, a család. A táplálkozással kapcsolatban folyamatosan történnek kutatások, igazából érdemi eredmény nélkül. Az igazi sláger a glutén-, fehérje-és laktózmentes diéta (külön-külön és ezek kombinációi), ami csodát tesz az autista gyerkőccel. Cinikus vagyok tudom… Be kell vallanom, hogy Gyurka guru például laktóz érzékeny, viszont hús nélkül nem tud meglenni és a lisztes cuccokat is két pofával tömi magába, mégsem lesz tőle semmi baja. Ettől függetlenül elképzelhető, hogy csillapítja a tüneteket, hiszen a dietetikát, mint olyat, nem lehet megkérdőjelezni. A helyes táplálkozás elemi feltétele az egészséges életvitelnek! Azt viszont senki ne várja, hogy egy étrend miatt valaki kigyógyul az autizmusból. Maximum jobban érzi magát tőle, és akkor az már óriási eredmény!
A lakóhellyel, környezet szennyzéssel és egyéb ártalmakkal nem szeretnék foglalkozni. Sokan összefüggésbe hozták az autizmus kialakulását a csernobili katasztrófával (Gyurkánál is). Itt megint a fent említett tendencia kérdőjelezi meg ezt a feltételezést.

Végül pedig a legfontosabb, szintén környezeti tényező:

A család

Nekem ez az egyik vesszőparipám. Sokáig az a tévhit keringett, hogy az autizmust a rideg, zsarnoki és érzelemmentes szülők okozzák, akik brutális nevelési taktikájukkal olyan szintű lelki traumát okoztak a gyereknek, hogy kialakult nála az autimus. Na ez az a pont amire mindig ugrok. Ez egy óriási tévedés, ami a mai napig tönkreteszi a családok életét. Nagyon kérem mindenki jegyezze meg: az autizmus nem helytelen nevelés következménye! Az autista gyermekek szülei lelkiismeretes, odaadó, gondoskodó emberek, akik mindent megtesznek azért, sokszor átlagon felül, hogy gyermekük a lehető legjobb nevelésben részesüljön.

Ezek voltak azok a pontok, amiket meg kellett, hogy említsek. A következő részben a korai gyanújelekről és a nem specifikus tüneteről lesz szó. Addig is itt van egy videó, Autizmus minden nap címmel. Mindeddig azt a filozófiát követtem, hogy próbáljuk meg az autizmusnak a pozitív, humoros oldalát megfogni, különben akarva-akaratlanul belesüppedünk a sivár, áldozatokkal teli hétköznapokba. Ezt a felfogásomat továbbra is tartom. Azonban az autizmusnak van egy másik oldala is. Nem sötét oldala, dehogy! Csak, ami a realitásról szól. Mert ugyan szép és megmosolyogtató Gyurka guru esete a furfangos egérrel, de az igazság az, hogy néha cefetül nehéz elviselni azt, hogy egy autistával kell együtt élnem. Egy kicsit erről szól ez a film. A realitásról. A végére figyeljetek nagyon, mert ott van a lényeg!

http://www.youtube.com/watch?v=Q9d-J3O6thg

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.