Főoldal » Az újszülöttkori sárgaság

Az újszülöttkori sárgaság

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Születése után 2-3 nappal az újszülöttek fele-kétharmada besárgul, azaz bőre és szeme fehérje sárgás színű lesz. A sárgaság az esetek nagy részében csak enyhe fokú, úgynevezett élettani, mely néhány nap alatt fokozatosan csökken, majd megszűnik, kezelést sem igényel.

 

A sárgaságot a bilirubin nevű sárga festékanyag okozza. A bilirubin a vörösvértestek piros festékanyagának, a hemoglobinnak a lebomlási terméke. Méhen belül, mivel a magzat nem tud lélegezni, a szükséges oxigént az anyai vérből a méhlepényen keresztül veszi fel. Ezért a magzati vérfesték jobban köti az oxigént és könnyebben adja át a szöveteknek, mint méhen kívüli életben. A megszületés után erre a fokozott oxigénkötésre már nincs szükség, így a magzati vörösvértestek szétesnek, helyettük új, felnőtt típusú hemoglobint tartalmazó vörösvértestek képződnek. A széteső vörösvértestekből kiszabadul a hemoglobin, mely lebomlásából származó bilirubin adja a bőr és szemfehérje sárga színét. A bilirubint egy májenzim vízben oldható formává alakítja, így vizelettel kiürül, illetve egy része az epével kiválasztódva a bélbe jut és a széklettel ürül ki. A sárgaság akkor látható, amikor több bilirubin termelődik, mint amennyi a máj által termelt enzim segítségével átalakul és kiválasztódik, így a felesleg felhalmozódik.

A sárgaság mértékét a bőrben vérvétel nélkül mérhetjük egy eszköz segítségével, ez a vizsgálat azonban nem pontos. Pontos eredményt vérvétellel a szérum bilirubin meghatározással kapunk. A szérum bilirubin szint alapján a sárgaság mértékét és az esetleg szükséges kezelést egy táblázat segítségével tudjuk megállapítani. Élettani sárgaság esetén kezelés nem szükséges.

Kóros esetben, amikor a vörösvértestek szétesése fokozódik, vagy a bilirubin ürítése csökken, a sárgaság olyan mértéket ér el, amikor már kezelés szükséges. A fokozott vörösvértest szétesést az anyában a magzati vörösvértestek ellen termelt ellenanyagok okozhatják. Régebben ez akkor fordult elő, amikor Rh negatív anya a terhességet megelőzően Rh pozitív vérrel vérátömlesztést kapott, abortuszon esett át, vagy Rh pozitív magzatot szült és ezáltal szervezetébe Rh pozitív vörösvértest jutott át, mely ellen ellenanyagot termelt. Ez a jelenség az Rh-összeférhetetlenség. Manapság ez igen ritkán fordul elő, mert Rh negatív anyánál abortusz után, vagy Rh pozitív magzat szülése után úgynevezett Anti-D injekcióval az ellenanyag képződése megakadályozható. Főcsoport összeférhetetlenség esetén hasonló reakció játszódik le, amikor ,,0″ vércsoportú anyának ,,A” vagy ,,B” vércsoportú újszülöttje születik. Vörösvértest szétesést okoz ezen kívül a vörösvértest membrán bizonyos öröklött betegsége, immunológiai betegség vagy bizonyos gyógyszerek is. Születés alatt létrejövő vérömlenyek felszívódásakor a vörösvértest szétesésből szintén több bilirubin keletkezik.

Sárgaságot okozhat bármilyen újszülöttkori fertőzés, gyulladás is. A máj bizonyos betegsége, mint például a májenzim hiánya, vagy csökkent működése szintén sárgasághoz vezethet a bilirubin csökkent lebontása következtében. Ezenkívül a máj gyulladásos betegsége, vagy az epeelvezetés akadályozottsága epeút elzáródás esetén (mely lehet fejlődési rendellenesség is) szintén okozhat sárgaságot.

Ritka esetben bizonyos anyagcsere betegség, például a tejcukor lebontás zavara, a galaktozémia, vagy endokrin betegség, pl. a pajzsmirigy csökkent működése is okozhat sárgaságot a bilirubin lebontás akadályozásával, ez a típusú sárgaság azonban nem kifejezett, de elhúzódó lehet.

Kóros sárgaság esetén a kezelés mellett kivizsgálás szükséges a sárgaság okának megállapítására. Enyhe esetben elég lehet bő folyadékbevitel, melyet adhatunk szájon keresztül (teáztatás, szoptatás), vagy infúzió formájában. Magas sárgaság értéknél kékfény-kezelést alkalmazunk. A kékfény a bőrben levő bilirubint átalakítja vízben oldható formává, így a szervezet könnyebben ki tudja üríteni. Amennyiben ezzel a kezeléssel nem csökken a bilirubin, vagy extrém magas az értéke, vércserére is szükség lehet. Ha a vizsgálatok során fertőzés igazolódik, antibiotikus kezelést is alkalmazunk a sárgaság kezelése mellett. Epeút elzáródás esetén sebészeti beavatkozás szükséges.

Az újszülöttkor után, nagyobb csecsemőkorban az elválasztás során átmenetileg szintén kialakulhat inkább narancssárgás színű sárgaság. Ez a sárgaság azonban a tenyereken-talpakon nem látható. Ennek oka a karotin tartalmú táplálék (répa, narancs, sütőtök) bevezetése. Ez esetben kezelés nem szükséges, a karotin tartalmú táplálék bevitelének csökkentésével a bőr sárgás színe is csökken.

 

forrás: Babainfo

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.