Főoldal » Befőzés cukor és tartósítószer nélkül

Befőzés cukor és tartósítószer nélkül

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Lehetséges volna? Cukor és tartósítószer nélkül eltenni a friss gyümölcsöt télire? Nos, kipróbáltam, az eltevés nem okozott problémát, a külleme is és az íze is várakozáson felüli lett. Hogy mennyire tartós, azt csak néhány hónap múlva tudom tanúsítani. Minden esetre kisgyermekeseknek, cukorbetegeknek, tartósítószerre érzékenyeknek és az egészséges életmód híveinek tudom ajánlani!

A módszer nem saját fejlesztés, Antal Vali boszorkánykonyhájában találtam, s gondoltam, miért ne próbálnám ki. Az eljárás pofonegyszerű: csak előkészítettem a gyümölcsöt, a befőttesüvegeket és a kuktát. Én épp egy tál félkemény szilvát kaptam, alaposan megmostam, kimagoztam.  A tisztára mosott befőttesüvegeket jó szorosan és púposan megtöltöttem a gyümölccsel, rácsavartam a fém (!) fedőket, majd belehelyeztem a kuktába és felöntöttem  vízzel. (Nekem csak 3 darab 0,7-es üveg telt meg, azok elfértek egymás mellett. De ha több az üveg és nagyobb a kukta, egymásra is állíthatók, a lényeg, hogy jel fölé ne menjen a víz és a legfelső üveget legalább 2/3-ig ellepje.) Feltettem a tűzhelyre a legnagyobb fokozatra, és vártam a sípolást. Ekkor levettem tartalékra a lángot, 15 perc elteltével le is kapcsoltam. Amikor már le lehetett venni a fedőt, áttettem száraz dunsztba az üvegeket. Nem bugyoláltam be elég alaposan, mert 24 óra múlva ki is hűltek, úgyhogy „kénytelen” voltam egy befőttet megbontani…

Isteni lett! A szilva puha, még a héja is, a leve sűrű és édeskés, mintha cukrozott lenne.

Nézzük a lényeget, miért működhet az eljárás? A tartósítás lényege, hogy elpusztítsuk a rothadást és a penészedést okozó mikroorganizmusokat. Dédanyáink idejében ezt töménytelen mennyiségű cukorral érték el. Ha nem volt elég sűrű a szirup, a cukor megerjedt, a befőtt megbuggyant. Ha nem sikerült elég szorosan lezárni az üvegeket, a kamrapolcon megpenészedett az egész. Nagyanyáink segítségére siettek a tartósítószerek, elsősorban szalicilsav és a nátrium-benzoát. Jó ideig működött is a dolog, de napjainkban már annyira gyenge az immunrendszerünk, és annyi tartósítószert és más adalékanyagokat tesznek ételeinkbe, hogy szervezetünk nem képes feldolgozni. Egyeseknél kellemetlen tüneteket is okoznak.

A kuktás módszer viszont a hőkezelésen alapszik. A kuktában a megnövekedett nyomás miatt a víz nem 100 ̊C-on, hanem 150-160  ̊C-on forr. Ezt a hőmérsékletet már egyetlen baktérium vagy gombaspóra sem bírja ki 15 percen keresztül. Ha pedig a gyümölcs héján és az üvegen sem marad mikroorganizmus, akkor nincs, ami beindítsa a romlási folyamatot. Ráadásul, ha jól megtömtük az üveget és szorosan zártuk a tetőt, az összeesett gyümölcs felett steril légüres tér alakult ki, ami megakadályozza, hogy az üveg felbontásáig bármi megzavarja a kényes egyensúlyt. (Tulajdonképpen a bébiételeket is ilyen módszerrel tartósítják, ezért írják rá hogy, ha benyomható a teteje, ne vásárolja meg.)

Miért éri meg, azon kívül, hogy egészséges? Mert pénztárcabarát, megspórolhatjuk több kilónyi cukor árát. Csomó időt is megtakarítunk, mert nem kell két napot tölteni a konyhában és a kukta miatt a főzési idő is lecsökken, ami az áram vagy gázszámlát teszi barátságosabbá. A környezetbarát megfontoláson kívül a legnagyobb haszna, hogy nem terheljük szervezetünket felesleges cukorral és tartósítószerrel. Mindenképp megér egy próbát!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.